Με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και κοινοποίηση στον Άκη Σκέρτσο, Υπουργό Επικρατείας, στον Γιάννη Μπρατάκο, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και τον Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος ζητεί παράταση έως 31 Μαρτίου 2023, προκειμένου μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να υποβάλλουν τον ενεργειακό έλεγχο σύμφωνα πλέον με τα οριζόμενα του Ν. 4843/2021 με τα στοιχεία του 2021, χωρίς άλλες κυρώσεις για να μπορέσουν να τύχουν και του ευεργετήματος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ειδικά σ’ έναν χειμώνα που θα είναι γεμάτος προκλήσεις.
Όπως αναφέρει η σχετική επιστολή “οι επιχειρήσεις που δεν είναι ΜΜΕ υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο, που διεξάγεται ανά τετραετία με ανεξάρτητο και οικονομικώς αποδοτικό τρόπο, βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ, από ενεργειακούς ελεγκτές». Τους δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της παρ. 10, «αν εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πιστοποιημένο από ανεξάρτητο φορέα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 50001, και το εν λόγω σύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει ενεργειακό έλεγχο βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ”.
Στην πράξη, υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, που είτε από άγνοια των νέων διατάξεων, είτε από αμέλεια, δεν έχουν ανταποκριθεί στην απαίτηση του Ν. 4342/2015 περί υποχρέωσης ενεργειακού ελέγχου. Το σίγουρο είναι ότι καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσε να προβλέψει ό,τι ακολούθησε το 2021-2022 με την πανδημία και ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία και βιώνουμε έως σήμερα. Κάποιες επίσης από αυτές, χάνοντας την αρχική προθεσμία, ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ανταποκριθούν στην απαίτηση του νόμου περί ενεργειακού ελέγχου, η διετία όμως της πανδημίας ανέστειλε κάθε παρόμοια διαδικασία, αφού η λειτουργία τους προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της επιβίωσης.”
Στο φόντο αυτό και με δεδομένη την ανάγκη που έχουν πολλές επιχειρήσεις νσ τύχουν μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ λόγω της συγκυρίας με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ο ΣΕΤΕ θέτει και το ζήτημα του ενεργειακού κόστους. “αΤ υπέρογκα ενεργειακά κόστη, παρά τις προσπάθειες ελάφρυνσης που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επανέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος ζητώντας τη σχετική παράταση.
Η Επιστολή
Κύριε Υπουργέ,
Με τον Ν. 4342/2015, άρ. 10 και 11, οι μεγάλες επιχειρήσεις όφειλαν να προχωρήσουν σε ενεργειακό έλεγχο και να υποβάλουν τα σχετικά έγγραφα έως την 31/5/2019, ημερομηνία η οποία παρατάθηκε έως 30/9/2019. Σύμφωνα με το άρ. 16, παρ. 2 του Ν. 3152/2020, η παραπάνω διαδικασία αποτελεί προϋπόθεση, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να μπορούν να υπαχθούν στο Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον, το άρθρο 9 του Ν. 4843/2021 (τροποποίηση του άρθρου 10 του Ν. 4342/2015) αναφέρει στην παρ. 10: «Οι επιχειρήσεις που δεν είναι ΜΜΕ υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο, που διεξάγεται ανά τετραετία με ανεξάρτητο και οικονομικώς αποδοτικό τρόπο, βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ, από ενεργειακούς ελεγκτές». Τους δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της παρ. 10, «αν εφαρμόζουν σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πιστοποιημένο από ανεξάρτητο φορέα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 50001, και το εν λόγω σύστημα διαχείρισης περιλαμβάνει ενεργειακό έλεγχο βάσει των ελάχιστων κριτηρίων που ορίζονται στο Παράρτημα VΙ».
Στην πράξη, υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού, που είτε από άγνοια των νέων διατάξεων, είτε από αμέλεια, δεν έχουν ανταποκριθεί στην απαίτηση του Ν. 4342/2015 περί υποχρέωσης ενεργειακού ελέγχου. Το σίγουρο είναι ότι καμία από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσε να προβλέψει ό,τι ακολούθησε το 2021-2022 με την πανδημία και ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την πανδημία και βιώνουμε έως σήμερα. Κάποιες επίσης από αυτές, χάνοντας την αρχική προθεσμία, ξεκίνησαν τη διαδικασία για να ανταποκριθούν στην απαίτηση του νόμου περί ενεργειακού ελέγχου, η διετία όμως της πανδημίας ανέστειλε κάθε παρόμοια διαδικασία, αφού η λειτουργία τους προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις της επιβίωσης.
Δεδομένου ότι σήμερα τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη, παρά τις προσπάθειες ελάφρυνσης που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση, αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να επανέλθουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ζητάμε να εξετάσετε μία επιπλέον πίστωση χρόνου, έως 31 Μαρτίου 2023, προκειμένου οι μεγάλες επιχειρήσεις που δεν το έχουν κάνει, να υποβάλλουν τον ενεργειακό έλεγχο σύμφωνα πλέον με τα οριζόμενα του Ν. 4843/2021 με τα στοιχεία του 2021, χωρίς άλλες κυρώσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να τύχουν και του ευεργετήματος του ειδικού καθεστώτος μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, ειδικά σ’ έναν χειμώνα που θα είναι γεμάτος προκλήσεις.
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ