Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στις 16 Ιανουαρίου, η εκδήλωση «Hellenic Shield: Advancing Defence Technology 2025», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) στο Residence Palace στις Βρυξέλλες.
Όπως ανακοίνωσε ο ΣΕΚΠΥ, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία παρείχε μια δυναμική πλατφόρμα για την ανάδειξη της καινοτομίας, της τεχνογνωσίας και του συνεργατικού δυναμικού του αμυντικού οικοσυστήματος της Ελλάδας, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς με βασικούς ευρωπαϊκούς φορείς.
Η εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να τοποθετήσει την αμυντική της βιομηχανία στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας στην καρδιά της Ευρώπης, συγκέντρωσε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ηγέτες της βιομηχανίας, ειδικούς στον τομέα της άμυνας και ακαδημαϊκούς, δημιουργώντας μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθούν τα επιτεύγματα και οι δυνατότητες των ελληνικών αμυντικών οντοτήτων, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαίες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια, τα οποία απέδειξαν τη συμβολή τους στην προώθηση του ρόλου της Ελλάδας στο ευρύτερο ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ Αναστάσιος Ροζόλης, στην ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της ανάδειξης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Από την πλευρά τους, ο πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ο υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), τόνισαν την αυξανόμενη παρουσία και συμβολή της Ελλάδας στις διεθνείς αμυντικές πρωτοβουλίες.
Ο Σπύρος Παππάς, πρόεδρος του Δικτύου ARGO, τόνισε την αξία της συνεργασίας μεταξύ τομέων, ενώ εκ μέρους του Απόστολου Τζιτζικώστα, Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, η ‘Αννα Παναγοπούλου, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του, διερεύνησε τη διασταύρωση της αμυντικής καινοτομίας και της βιωσιμότητας.
Τέλος, ο Simonas Satunas, επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του Επιτρόπου ‘Αμυνας και Διαστήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Andrius Kubilius, υπογράμμισε τη στρατηγική ευθυγράμμιση μεταξύ της Ελλάδας και των ευρύτερων φιλοδοξιών της Ευρώπης στον τομέα της άμυνας και της αεροδιαστημικής.
Η Βασιλική Γούναρη, εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας μίλησε σχετικά με την αυξανόμενη παρουσία του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στην ΕΕ ενώ ο Krastio Preslavsky, αναπληρωτής προϊστάμενος Μονάδας DEFIS. A.2 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μίλησε για τις εξελίξεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας.
Ο πλοίαρχος Δημήτριος Φιλιαγκός από τη ΓΔΑΕΕ παρουσίασε λεπτομερώς τα επιτεύγματα της Ελλάδας στα προγράμματα του EDF από το 2021 έως το 2024 ενώ η Ελένη Πατούνη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ‘Αμυνας εντρύφησε στις εξελίξεις της Ελλάδας στη διαστημική έρευνα και τεχνολογία και ο Βασίλειος Τσιάμης της Ernst & Young διαφώτισε τους παρευρισκόμενους σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης και κινήτρων της ΕΕ για την αμυντική καινοτομία.
Ο Jan Pie, γενικός γραμματέας του ASD, ανέδειξε αξιόλογους οργανισμούς και φορείς από την Ελλάδα, με εκπροσώπους εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων να παρουσιάζουν τις τεχνολογίες και τις λύσεις αιχμής τους, υπογραμμίζοντας τη συνεργατική και καινοτόμο δύναμη του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.
Ακολούθως, συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας της Ελλάδας στο αμυντικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας και των εξελίξεων στη αεροδιαστημική έρευνα και τεχνολογία με αιχμή του δόρατος τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ‘Αμυνας.
Οι παρουσιάσεις παρείχαν, συνεχίζει η ανακοίνωση, μια εις βάθος ανάλυση της ελληνικής συμμετοχής στα προγράμματα του EDF, παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα και τις φιλοδοξίες της χώρας για το μέλλον.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εξέχοντες οργανισμοί και ιδρύματα που εκπροσωπούν το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, όπως το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Κέντρο Athena, το ΙΤΕ – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Ινστιτούτο Μηχανικών Υπολογιστών, το ΕΠΙΣΕΥ – Ινστιτούτο Επικοινωνιών και Υπολογιστών Συστήματα και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Κορυφαίες εταιρείες – Μέλη του Συνδέσμου, όπως οι RAYMETRICS, ΕΤΜΕ, Ναυπηγεία ΚΥΝΟΣΟΥΡΑΣ, ΑΚΜΩΝ, WINGS ICT, SEEDERS, IKH, SATWAYS, EMISIA, DELIAN ALLIANCE, QUALCO και SPACEHELLAS, παρουσίασαν τα καινοτόμα έργα και τις τεχνολογίες τους, εδραιώνοντας περαιτέρω τη φήμη της Ελλάδας ως ηγέτη στον τομέα της άμυνας.
Με σαφή εστίαση στην προώθηση ευκαιριών συνεργασίας, η εκδήλωση «Hellenic Shield» ενίσχυσε τη δέσμευση της Ελλάδας να συμβάλει στην ασφάλεια και την τεχνολογική πρόοδο της Ευρώπης. Η εκδήλωση δημιούργησε νέους δρόμους για συνεργασίες, ερευνητικές συμπράξεις και συμμετοχή σε διεθνή αμυντικά προγράμματα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο ΣΕΚΠΥ παραμένει προσηλωμένος στην προώθηση της ανάπτυξης του αμυντικού τομέα της Ελλάδας και στην προώθηση της ένταξής του στο παγκόσμιο αμυντικό γίγνεσθαι, καταλήγει η ανακοίνωση.