*Σε νέα ιστορικά η Quest, με τη μετοχή έως τα 16,76 ευρώ και την αποτίμηση της εισηγμένης στα 589,7 εκατ. Θα μπορούσε το επόμενο play, του Θεόδωρου Φέσσα να είναι μέσω της UniSystems; Για περισσότερα από 57 χρόνια η κορυφαία εταιρεία παροχής Ολοκληρωμένων Λύσεων στην Ελλάδα, με δυναμική ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή αγορά. Holding η Quest, πόσο να έπιανε ένα ΙΡΟ για ένα ποσοστό της UniSystems.
*Επί αειμνήστου Θεόδωρου Καρατζά- στον Όμιλο Εθνικής Τραπέζης- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διατελέσει- για, περίπου, μία 4ετία- διευθύνων σύμβουλος νευραλγικής θυγατρικής (Επιχειρηματικών Συμμετοχών). Η φιλική σχέση του νυν πρωθυπουργού με την οικογένεια Καρατζά συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του “πατριάρχη” με τον Κυριάκο να φιλοξενείται (καλοκαίρι του 2017) στην κατοικία του Βασίλη Καρατζά, στον Αρτεμώνα της Σίφνου. Γιατί σας το θυμίζω, καθώς οι παλιότεροι τα γνωρίζετε; ε, μέρες που είναι, λέω και ‘γω να…
*To CVC Capital σε ρόλο cornerstone investor στην αμκ της ΔΕΗ. Με κόστος συμμετοχής, το ανώτερο τα 9 ευρώ/μετοχή. Επειδή η τιμή, λόγω της τεράστιας ζήτησης δύσκολα να μείνει έως τα 9 θα περιμένω, υπομονετικά, την αναθεώρηση της απόφασης του fund. Ωστόσο, το θέμα μου δεν είναι η νέα σχέση CVC Capital με ΔΕΗ, αλλά η υφιστάμενη του fund στον κλάδο “υγείας” (και όχι μόνο). Θεωρητικό το ερώτημα, κατά πόσον η απόκτηση του Απολλώνειου (Λευκωσία) θα μπορούσε να αντισταθμίσει ενδεχόμενη εκχώρηση του λ.χ. ΥΓΕΙΑ. Για να περάσει και πιο εύκολα το… αγκάθι με την ΕΕΓΑ, από την DG Comp.
*Θυμόσαστε, που σας έλεγα ότι deal για την Attica (με…φορτό την ΑΝΕΚ) δεν παίζει για το 2021; Και την μπηχτή του Ναπολιτάνου, για τα αρνητικά ίδια κεφάλαια της δεύτερης; Από 2022 και βλέπουμε, αρκεί να μην έχει… μαΐστρο.
*Εάν η ΕΥΑΘ απαλλαχθεί από την υποχρέωση διαχείρισης βιομηχανικών λυμάτων της ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης, θα μπορούσε να “δει” τα 5,26 ευρώ το χαρτί. Ζημιογόνος η δραστηριότητα, σχεδιάζεται να μεταφερθεί στην ΕΤΒΑ-ΒΙ.ΠΕ.
*H διεύρυνση της παρουσίας των Πλαστικών Θράκης στην αγορά της Σκωτίας, μέσω της θυγατρικής Don&Low, τα νέα συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας με την τοπική κυβέρνηση έχουν και επενδυτικό αποτέλεσμα. Η Baillie Gifford ένα από τα πιο παλιά επενδυτικά σπίτια, με έδρα το Εδιμβούργου εμφανίζεται να έχει μία μικρή μειοψηφική θέση στο μ.κ της εισηγμένης. Με παρουσία στο investing, από το 1908, και διευθύνοντα σύμβουλο τον Andrew Telfer (από το 2012) η BG (bailliegifford.com) σχεδιάζει να ενισχύσει την συμμετοχή της στο μ.κ του θρακιώτικου ομίλου συμμετοχών.
*Γνωστοί, για την άσπονδη σχέση τους Ηρακλειώτες και Χανιώτες, η επικείμενη συγχώνευση Παγκρήτιας με Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων τείνει να αλλάξει παραδόσεις και δεδομένα στο νησί. Είναι, και, οι επενδύσεις ύψους έως 8 δισ. που υλοποιούνται και προγραμματίζονται να γίνουν στην Κρήτη, που φέρνουν κοντά τα κοπέλια, μου εκμυστηρευόταν πολιτευτής του νομού Ηρακλείου. Μόνο, που ελπίζω, να τα βρουν στη μοιρασιά των θέσεων του δ.σ… μου συμπλήρωσε. Λέτε;
*Νέα δρομολόγια στο εξωτερικό, διατήρηση τακτικών πτήσεων στο εσωτερικό και απ’ ευθείας συνδέσεις με 12 νέα υπερσύγχρονα αεροσκάφη για την SKY Express, το χειμερινό πρόγραμμα της εταιρείας του πεισματάρη Γιάννη Γρύλου. Με απ’ ευθείας σύνδεση Θεσσαλονίκης-Λάρνακας, εντάσσει περισσότερη Κύπρο στο πρόγραμμα της.
*Η ενεργειακή κρίση ως παράγοντας περαιτέρω διεύρυνσης των ανισοτήτων στην ΕΕ: Είναι περίπου το ίδιο έργο, με το ίδιο σενάριο, απλώς σε διαφορετικό σκηνικό. Επί σειρά ετών, γινόμασταν μάρτυρες διεύρυνσης των ανισοτήτων στην ΕΕ εξαιτίας του παράγοντα «επιτόκια». Η άρνηση των πλουσιότερων χωρών του Βορρά να προχωρήσουν στην κοινή έκδοση χρέους, ουσιαστικά καθιστούσε ολοένα και πιο ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις αυτών των χωρών, πολύ απλά διότι είχαν πρόσβαση σε πολύ φθηνότερο χρήμα, συγκριτικά με τις επιχειρήσεις τους Νότου. Πώς να ανταγωνιστεί στη διεθνή αγορά ένας «νότιος» επιχειρηματίας όταν έπρεπε να τιμολογήσει το προϊόν του λαμβάνοντας υπόψη το υψηλότερο επιτόκιο που κατέβαλε για το δάνειό του; Το παιχνίδι ήταν εξ’ αρχής «χαμένο». Κάτι αντίστοιχο στήνεται τώρα στην ενέργεια. Το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας αυτό κατέδειξε. Οι υπουργοί συμφώνησαν στο προφανές (να στηριχτούν τα νοικοκυριά βραχυπρόθεσμα για να βγει ο χειμώνας), αλλά ούτε λόγος για κοινές πολιτικές. Και γιατί να θέλει ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας κοινή πολιτική με τον Έλληνα ή τον Ισπανό; Το χθεσινό δελτίο τιμών, έδειξε ότι η μεγαβατώρα στην Γερμανία κόστιζε 20 και 30% φθηνότερα σε σχέση με την αντίστοιχη ισπανική ή την ελληνική ή και την ιταλική ακόμη. Δεν παίζει ρόλο αυτή η διαφορά στην τιμή του τελικού προϊόντος; Δεν συνιστά το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;