Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣδούκου: Οι Σκουριές, έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα - Κλειδί τα...

Σδούκου: Οι Σκουριές, έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα – Κλειδί τα κρίσιμα ορυκτά για την οικονομία

« Το μεταλλείο των Σκουριών είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με προτεραιότητα προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μετάλλων»  τόνισε γ Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την επίσκεψης της στο εμβληματικό μεταλλευτικό έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής, της Ελληνικός Χρυσός στις , 07 Οκτωβρίου 2024

Η , Αλεξάνδρα Σδούκου, χαρακτηριστικά  δήλωσε: «Βρίσκομαι σήμερα στις Σκουριές, ένα έργο που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την ελληνική μεταλλευτική βιομηχανία. Η επίσκεψή μου εδώ έχει ως στόχο να διαπιστώσω από κοντά την πρόοδο των εργασιών και να διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που διαπίστωσα ότι οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με στόχο την ολοκλήρωση του εντός του 2025. Παράλληλα, θέλω να τονίσω ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι εταιρείες που υλοποιούν τέτοιου είδους έργα οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τους περιβαλλοντικούς όρους και να εφαρμόζουν τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι Σκουριές θα είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες επενδύσεις, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα των ΟΠΥ ειδικά μετά την στροφή της ευρωπαϊκής Ένωσης στην απεξάρτηση της από τρίτες χώρες.»

Με το έργο να έχει ολοκληρωθεί κατά το 76% ( με στοιχεία  ως το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2024.) η Ελληνικός Χρυσός, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είχε την ευκαιρία να αναδείξει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί με τη σταθερή εφαρμογή βιώσιμων μεταλλευτικών πρακτικών, καθώς και τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.  Η επίσκεψη προέταξε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το έργο των Σκουριών στη «πράσινη μετάβαση» της Ελλάδας και τη σημασία του τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Υφυπουργός ενημερώθηκε αναλυτικά για τις τελευταίες εξελίξεις στις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο έργο, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων τεχνολογιών στον τομέα της διαχείρισης νερού και αποβλήτων, της παράλληλης αποκατάστασης και της περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Μάλιστα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, σχολίασε: «Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να προσφέρουμε στην Υφυπουργό μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των εξελίξεων στις Σκουριές, που αντανακλούν την αφοσίωσή μας στην προστασία του περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου. Παραμένουμε ακλόνητοι στην πεποίθησή μας ότι το έργο των Σκουριών μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ευρώπης, ενώ θα θέσει την Ελλάδα ως κόμβο βιώσιμης εξόρυξης παγκοσμίως. Η δέσμευσή μας στο να καταστήσουμε τις Σκουριές ένα πρότυπο μεταλλείο παραμένει σταθερή, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις τοπικές κοινότητες, τις αρχές και την κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη συνεργασία 

Η σημασία των κρίσιμων ορυκτών 

Να σημειωθεί ότι στη σημάδια των εξορύξεων αναφέρθηκε στον εορτασμό στις 2/10 στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος  της Μονίμου Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας  Βουλευτής κ Ε. Σιμόπουλος που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: « Ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε μεταλλεύματα και με μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις, με τεχνολογίες, κατά κανόνα, εισαγόμενες. Αξιοποιούμε όσο πρέπει αυτό το δυναμικό; Δυστυχώς όχι!»

«Παραμένουμε, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, δέσμιοι μιας αντίληψης που συνδυάζει πάντα την αξιοποίηση του υπεδάφους μας με περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η παραπάνω αντίληψη διακατέχει τόσο ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού όσο και της δημόσιας διοίκησης. Στο τέλος τέλος με τις τόσες αδειοδοτήσεις οι οποίες απαιτούνται, ουσιαστικά, στέλνουμε στο απώτερο μέλλον σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα. Ειδικά στη σημερινή εποχή με την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, λόγω της κλιματικής κρίσης, ήρθε η ώρα να απαγκιστρωθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Βασικό όπλο μας θα είναι οι καινοτομίες που συνοδεύουν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, τομείς στους οποίους το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να προσφέρει πολλά».

Πράσινη μετάβαση 

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ κ Χ.Φείδας επισήμανε μεταξύ άλλων  ότι οι ορυκτές πρώτες ύλες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας αλλά και καθημερινής χρήσης, καθώς και για την ενεργειακή μετάβαση.

Όπως υπογράμμισε, η ανθρωπότητα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες σε σπάνια και κρίσιμα μέταλλα και οι πόροι της Γης που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν επαρκούν, οπότε πρέπει άμεσα να εντοπιστούν νέα κοιτάσματα. Σύμφωνα με τις έρευνες που γίνονται στο Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την παρουσία κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, όπως ο χαλκός, το αντιμόνιο, το τελλούριο, το ίνδιο, ιδιαίτερα στην Μακεδονία και στην Θράκη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις της μεταλλευτικής έρευνας, το Τμήμα Γεωλογίας στο ΑΠΘ έχει προσαρμόσει το προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εισάγοντας μαθήματα τρισδιάστατης μοντελοποίησης κοιτασμάτων σε διάφορα γεωλογικά περιβάλλοντα με χρήση λογισμικών, γεωστατιστικής ανάλυσης, και προγνωστικής μοντελοποίησης σε τρισδιάστατο περιβάλλον.

 Να σημειωθεί ότι σε συζήτηση στη  δεύτερη Στρογγυλή τράπεζα με θέμα  Πράσινη Ανάπτυξη: Ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που συντόνισε ο γενικός διευθυντής του ΣΜΕ κ Χρήστος Καβαλόπουλος, ο κος Δ. Γκούτης – Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ αναφέρθηκε  στη δυνατότητα να αναδειχθεί η Ελλάδα σε κρίσιμο κόμβο αποθήκευσης άνθρακα στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της θέση για συνεργασία με γειτονικές χώρες.

Όπως σημείωσε, οι τεχνολογίες δέσμευσης και υπόγειας αποθήκευσης CO2 αποτελούν καινοτόμα εργαλεία στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, η χρήση αυτών των τεχνολογιών συνοδεύεται αναπόφευκτα από συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κινδύνους, που απαιτούν προσεκτική διαχείριση. Για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των κινδύνων, είναι απαραίτητος ο σωστός σχεδιασμός και η διενέργεια συνεχών και ενδελεχών ελέγχων, μέσω κατάλληλων συστημάτων και πρωτοκόλλων παρακολούθησης των χώρων υπόγειας αποθήκευσης.

Σε συζήτηση  με τον Διευθυντή Επικοινωνίας  του ΣΕΒ κ Δημήτρη Βέργαδο ο κος Χ. Μπαλάσκας,  Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός τόνισε ότι «η εγχώρια παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών παίζει ουσιώδη ρόλο στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης με την παραγωγή κρίσιμων μετάλλων, όπως ο χαλκός. Η ενίσχυση της εξορυκτικής δραστηριότητας εντός της ΕΕ, και της Ελλάδας ειδικότερα, προσφέρει ευκαιρίες για τη δημιουργία μίας σταθερής και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού.  Η επιτυχής διαχείριση αυτής της μετάβασης θα επηρεάσει καθοριστικά την ανταγωνιστικότητα τόσο της ίδιας της βιομηχανίας, όσο και της χώρας συνολικά», καταλήγοντας ότι «ο δρόμος για μια Ευρώπη κυρίαρχη και αυτάρκη σε κρίσιμες πρώτες ύλες περνάει από το μονοπάτι της υπεύθυνης και βιώσιμης εξόρυξης που διαμορφώνεται στο νέο παραγωγικό αλλά και καταναλωτικό πρότυπο – και τους ωφελεί όλους, καθώς λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος».

 Το μήνυμα του ΣΜΕ

Στην κρισιμότητα και η στρατηγική σημασία των ορυκτών πρώτων υλών αναφερθηκε   ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Κ. Γιαζιτζογλου.

Όπως είπε  στην ίδια εκδήλωση  η σημασία τους δεν εξαντλείται στην σπανιότητά τους και στο κόστος απόκτησης . Ακόμα και ορυκτά που δεν σπανίζουν και μπορούν να υποκατασταθούν σχετικά εύκολα, επηρεάζουν σημαντικά παραγωγικές ή και εφοδιαστικές αλυσίδες.  Κατά συνέπεια η εξόρυξη δεν μπορεί παρά να θεωρείται μία από τις πλέον κρίσιμες και εθνικά σημαντικές δραστηριότητες.

Τα παραπάνω επισήμανε στον χαιρετισμό του  ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ Κ. Γιαζιτζογλου στην εκδήλωση  με θέμα «Ορυκτά, Πράσινη μετάβαση, Κλιματική Αλλαγή 2024 Έτος Ορυκτών Πόρων-Είναι παντού γύρω μας!Παρόλο που η Ευρώπη καταναλώνει σε ετήσια βάση αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους ορυκτών, τις τελευταίες δεκαετίες εδραιώθηκε η αντίληψη ότι μπορούμε να προμηθευτούμε αυτά τα ορυκτά από κάποιες τρίτες χώρες, αποφεύγοντας την όχληση που  η εξόρυξη, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα, μοιραία προκαλεί τόνισε ο πρόεδρος του ΣΜΕ

Με δεδομένο το νομικό πλαίσιο,  τις βασικές παραμέτρους του κόστους παραγωγής, αλλά και την νοοτροπία μας, ως Ευρωπαίοι έχουμε έναν πολύ δύσκολο και ανηφορικό δρόμο να διανύσουμε,  για να επαναφέρουμε την παραγωγή ορυκτών πρώτων υλών στα επίπεδα που θα μας διασφαλίσουν επάρκεια και κατά συνέπεια ασφάλεια και ανεξαρτησία, κατέληξε ο κ Γιαζιτζόγλου.

Πάντως ότο κλάδος της εξόρυξης στο 3% του ΑΕΠ, παράγει 65 εκ. τόνους εμπορεύσιμων προϊόντων, 60% του κύκλου εργασιών από εξαγωγές, καταγράφει 2 δις ευρώ ανά έτος πωλήσεις και 1,2 δις ευρώ εξαγωγές, απασχολεί 100.000 εργαζόμενους (έμμεσα και άμεσα), απασχολεί το 4% του ενεργού πληθυσμού της περιφέρειας, ενισχύει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και υποστηρίζει την αλυσίδα της ελληνικής μεταποίησης

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ