Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣ. Εφραίμογλου: Σημαντική η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης για γυναίκες επιχειρηματίες

Σ. Εφραίμογλου: Σημαντική η δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης για γυναίκες επιχειρηματίες

Στον σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. του UN Global Compact, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στο, πρόσφατο, Women Economic Forum, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με κεντρικό θέμα «Οι γυναίκες ηγούνται της οικονομικής και βιώσιμης ανάπτυξης».

Όπως είπε η πρόεδρος: «είναι σημαντικός και πολύπλευρος ο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες επιχειρηματίες στην επίτευξη των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ, πρώτον, επειδή αναλαμβάνοντας συχνά πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο, οι γυναίκες επιχειρηματίες δημιουργούν ευκαιρίες εισοδήματος και απασχόλησης που ωφελούν άτομα, οικογένειες και τοπικές κοινότητες σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεύτερον, επειδή οι επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πολιτικές και τις πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη σύνδεση μεταξύ γυναικείας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, η κυρία Εφραίμογλου τόνισε τη σημασία της δημιουργίας στοχευμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης για γυναίκες επιχειρηματίες, ιδιαίτερα σε τομείς που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η πράσινη ενέργεια και η κυκλική οικονομία.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των γυναικών στην καινοτομία και την τεχνολογία, η δικτύωση γυναικών επιχειρηματιών με εμπειρογνώμονες σε θέματα βιωσιμότητας και η παροχή στήριξης μέσω επιταχυντών και φυτωρίων επιχειρήσεων μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Αντίστοιχα, οι κύριοι παράγοντες που εμποδίζουν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις περιλαμβάνουν διαρθρωτικά εμπόδια, όπως τα παραδοσιακά στερεότυπα ρόλων των φύλων, την έλλειψη πρόσβασης σε δίκτυα και ευκαιρίες χρηματοδότησης, το χάσμα στην ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες, ιδίως σε τεχνολογικούς και αναδυόμενους τομείς και, τέλος, την υποεκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ