«Προτεραιότητα της κυβέρνησης πρέπει να είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και η εξασφάλιση της βιωσιμότητας, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πληγεί» τόνισε ο οικονομικός επόπτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, στο 4ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Σίμος Διαμαντίδης ανέφερε ότι η κρίση έχει πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση και ορισμένους τομείς του ελληνικού εμπορίου και κάποιες υπηρεσίες, ειδικά «αυτές που χρειάζονται ανθρώπινη επαφή και τον ανθρώπινο συγχρωτισμό».
«Περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν μείωση των πωλήσεων τους το 2021 και το αποδίδουν στην κρίση του κορονοϊού και ανησυχούν πλέον για τις συνέπειες, για το μέλλον των επιχειρήσεων τους, ειδικά σε όσες αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα» είπε ο κ. Διαμαντίδης και συνέχισε: «Ενώ στους κλάδους της μεταποίησης, στις μεταφορές και στον πρωτογενή τομέα, συμβαίνει το αντίθετο. Παρουσιάζονται σήμερα ανθεκτικότερες (οι επιχειρήσεις), ενώ στην οικονομική κρίση ήταν πιο ευάλωτες».
«Οι επιχειρήσεις έχουν αναγνωρίσει τη σφοδρότητα της κρίσης, αλλά αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκτιμούν ότι οι συνέπειες θα είναι περιορισμένες, ειδικά στη βιομηχανία, ή οποία έδειξε ανθεκτικότητα στην κρίση» ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης. Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι ανθεκτικές αποδείχθηκαν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και εστίασε στην ανάγκη για συνέχιση του εξωστρεφούς προσανατολισμού και χαρακτήρα των επιχειρήσεων. Σημείωσε, δε, ότι οι επιχειρήσεις είδαν θετικά τα μέτρα στήριξης τους από την πολιτεία, στο διάστημα Μαρτίου – Σεπτεμβρίου, αλλά παρατηρείται δυσαρέσκεια μετά τον Οκτώβριο, λόγω και της υγειονομικής κρίσης που μεγεθύνθηκε και προσέθεσε: «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα επανέλθουμε σε γρήγορη ανάκαμψη μόλις ξεπεράσουμε την κρίση του κορονοϊού, αρκεί να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται. Και είμαστε χαρούμενοι που η κυβέρνηση το υποστηρίζει και το διακηρύσσει. Αν το τηρήσει θα είμαστε πανευτυχείς. Το τηρεί βέβαια μέχρι σήμερα, πιστεύω να το τηρήσει κα στο μέλλον».
Σημείωσε ότι η κατάρτιση και η επανακατάρτιση είναι επίσης σημαντική για τους εργαζόμενους, πρακτική που εφαρμόζει και ο ΣΕΒΕ, καθώς και η επίλυση δομικών προβλημάτων που επέτεινε η πανδημία, η καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων, κ.α. «Θετικό είναι επίσης ότι οι επιχειρήσεις στη μεγάλη τους πλειοψηφία κρατούν και διατίθενται να κρατήσουν το προσωπικό τους και μετά την κρίση του covid. Μάλιστα, τα επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ που σήμερα υπάρχουν βοηθούν και θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο οικονομικός επόπτης του ΣΕΒΕ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ