«Ασφαλώς εμπλέκεται η Ελλάδα και πρέπει να εμπλακεί η Ελλάδα στην Ουκρανία. Είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι θα μπορεί οποιοσδήποτε να εισβάλει σε μια ανεξάρτητη χώρα και να κάνει ό,τι θέλει, να βομβαρδίζει, να σκοτώνει και εμείς να στέλνουμε την ευχή μας; Ασφαλώς και έπρεπε να στείλουμε βοήθεια». Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
«Άκουσα χθες τον κ. Τσίπρα να λέει ότι δεν είναι το ίδιο με το 2008 και το 2014 και ότι θέλει ο Πούτιν να ενισχύσει τη θέση της Ρωσίας. Τι τον νοιάζει τον Τσίπρα τι θέλει ο Πούτιν; Ο Πούτιν, τον καιρό που διαλυόταν η Σοβιετική Ένωση, ήταν απών από τη διαδικασία. Τόσα χρόνια μετά δεν μπορεί να λέει δεν μου αρέσει αυτό που έγινε το 1990. Έγινε, χαράχθηκαν σύνορα. Πότε θα αντιδράσουμε; Όταν ρίξουν πυρηνικά;», διερωτήθηκε.
Παράλληλα, αρνήθηκε ότι η σχετική απόφαση της κυβέρνησης έχει ρίσκο και αντέτεινε αντίστοιχη κίνηση από την πλευρά των Σκοπίων. «Έχουν ρίσκο τα Σκόπια, που μπήκαν στο ΝΑΤΟ χάρη στον κ. Τσίπρα και τη Συμφωνία των Πρεσπών και έστειλαν στρατιωτικό υλικό; Άρα τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Τους έβαλε στο ΝΑΤΟ για να στέλνουν όπλα και μετά ο ίδιος να διαφωνεί να τα στείλει η Ελλάδα;», αναρωτήθηκε η κυρία Βούλτεψη.
Επιπλέον, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κύμα προσφυγικό, καθώς από τις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας φεύγουν κυρίως, είναι γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, ενώ οι άνδρες έχουν μείνει πίσω για να πολεμήσουν. Πρόσθεσε ότι προτιμούν τις γειτονικές χώρες – όπως την Πολωνία – με τις οποίες έτσι και αλλιώς οι Ουκρανοί έχουν επαφή.
Σύμφωνα με την κα Βούλτεψη, περίπου 1.500 Ουκρανοί έχουν έρθει στην Ελλάδα από την έναρξη του πολέμου. «Εμείς έχουμε λάβει μέτρα στον Προμαχώνα για τον τρόπο εισόδου. Επικεντρώνουμε πιο πολύ στις ευάλωτες κατηγορίες ανθρώπων. Θα εφαρμοστεί η οδηγία της ΕΕ που είναι Προεδρικό Διάταγμα από το 2006 για προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικού εκτοπισμού», επισήμανε.