Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Βούλτεψη: Προτεραιότητα η δημιουργία ενταξιακών δομών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας

Σ. Βούλτεψη: Προτεραιότητα η δημιουργία ενταξιακών δομών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας

Η ολιστική διαχείριση της διαδικασίας της ένταξης, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προτεραιότητα στη δημιουργία ενταξιακών δομών μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, αποτελούν τον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης Αιτούντων Άσυλο και Προσφύγων. Αυτό επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ειδικότερα η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την παρουσίαση της Στρατηγικής στο υπουργικό συμβούλιο, «η διαδικασία της ένταξης θα είναι ολιστική και στα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε ενταξιακές δομές μέσα στις δομές, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο ανάλογο με τις πληθυσμιακές ομάδες και την περιοχή». Η Στρατηγική, υπογραμμίζει η υφυπουργός, έχει ως στρατηγικό στόχο «την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με παράλληλη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και αύξηση του ΑΕΠ, ώστε να επωφελούνται Έλληνες και πρόσφυγες». Δίνει, μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στην αυτόνομη διαβίωση «και στην ανάγκη οι πρόσφυγες να μην εξαρτώνται από τα κρατικά επιδόματα, αλλά να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις».

Βαρύτητα θα δοθεί επίσης, στην «προ-ένταξη όσων αιτούντων άσυλο διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, παρέχοντας εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση σε όλους», αλλά και στη σύνδεση άτυπης και τυπικής εκπαίδευσης, μέσα από το πρόγραμμα άτυπης εκπαίδευσης που εφαρμόζει η UNICEF. Η κ. Βούλτεψη χαρακτηρίζει «εμβληματικό» και τον τομέα «που προβλέπει την εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις ευρωπαϊκές αξίες και το δημοκρατικό πολίτευμα, αλλά και με την ισότητα των φύλων, την ειρηνική συνύπαρξη, την αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας και κάθε μορφής βίας, καθώς και την αποτροπή της εμπορίας ανθρώπων».

Προτεραιότητα στην υλοποίηση, σύμφωνα με την υφυπουργό Μετανάστευσης, έχουν τα προγράμματα ελληνομάθειας και μια σειρά προγράμματα εκπαίδευσης «σε επαγγέλματα με αναφορά σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση σε εργαζομένους, ανάμεσα στους οποίους ο αγροτικός, ο τουριστικός και ο κατασκευαστικός τομέας, καθώς και η μεταποίηση». Επίσης, θα συνεχιστεί η εφαρμογή του ενταξιακού προγράμματος Helios, ενώ θα δημιουργηθεί και το πρόγραμμα Helios Junior, για τα ασυνόδευτα παιδιά που ενηλικιώνονται.

Τροχοπέδη στο σχεδιασμό αποτελεί η καθυστέρηση της χρηματοδότησης, καθώς, όπως εξηγεί η υφυπουργός, «η χρηματοδοτική περίοδος 2014- 2020 έχει λήξει και τα ευρωπαϊκά κονδύλια της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027 δεν θα φθάσουν πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Στο διάστημα αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ