Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα:"Σωσίβιο" οι επιδοτήσεις για τους καταναλωτές - Τι λέει η ΕΕ για...

Ρεύμα:”Σωσίβιο” οι επιδοτήσεις για τους καταναλωτές – Τι λέει η ΕΕ για τις τιμές;

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για την επικαιροποιημένη πορεία των εσόδων και τον επανασχεδιασμό δαπανών για την επιπλέον στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στο φόντο της ενεργειακής κρίσης προανήγγειλε, μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

“Τα καύσιμα είναι ένα ανοιχτό μέτωπο, μετά τον Σεπτέμβριο. Δεύτερον είναι η τιμή της ενέργειας, του φυσικού αερίου. Κι έχουμε να βρούμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από τις αρχές του 2023, ένα κόστος 450 εκατ. ευρώ” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κι επανέλαβε ότι είναι νωρίς για να πει ποια θα είναι η εικόνα της οικονομίας σε δύο μήνες, εξηγώντας έτσι γιατί δεν μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις κυβερνητικές αποφάσεις.

“Δεν μπορώ να σας πω τι θα πούμε στη Θεσσαλονίκη και τι θα γίνει από το φθινόπωρο» είπε αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. “Όλα αυτά είναι μέτρα δισ. ευρώ και θέλει μία προσοχή”.

Έρχεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Παράλληλα, όπως άφησε να εννοηθεί, έρχεται και συμπληρωματικός προϋπολογισμός μετά τις σταθμίσεις της πορείας του ΑΕΠ για το πρώτο εξάμηνο, αλλά και των εσόδων για το 8μηνο. Αναμένεται, δε, να γίνει το φθινόπωρο, οπότε και θα υπάρχει σαφής εικόνα. Βέβαια, υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προσδιορίσει το ύψος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, για το αν π.χ. οι δαπάνες θα είναι επιπλέον 1 δισεκ. ευρώ ή αν η συνολική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ). 

Είπε, ωστόσο, ότι η ανταπόκριση των φορολογουμένων στις υποχρεώσεις τους (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, επιστρεπτέες προκαταβολές- με τους πολίτες να πληρώνουν την προηγούμενη εβδομάδα 3 δισ. ευρώ χωρίς να μειωθούν οι καταθέσεις) και η πορεία του τουρισμού δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο.

Τα “βάθρα” για τις επιδοτήσεις

Πάντως βλέποντας στο οικονομικό επιτελείο, τη μέχρι τώρα πορεία της εισπραξιμότητας των φόρων, εκτιμούν ότι η κουλτούρα πληρωμών δεν έχει διαταραχθεί παρά τα ενεργειακά βάρη και την καθημερινότητα της ακρίβειας και άρα υπάρχει πειρθώρειο για τη συνέχιση των επιδοτήσεων που για την ενέργεια, προς ώρας σε ετήσια βάση ξεπερνούν, με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό τα 6 δισεκ.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών τόσο ο φόρος εισοδήματος,  ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και η πορεία αποπληρωμών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πηγαίνουν πολύ καλά  δίνοντας νέα ώθηση  στα κρατικά έσοδα. Έτσι ήδη ο μισός ΕΝΦΙΑ  που βεβαιώθηκε φέτος έχει καταλήξει στα δημόσια ταμεία ενώ έχει εισπραχθεί και το  50% του βεβαιωμένου έως τώρα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Επιπλέον έσοδα στον προϋπολογισμό διασφαλίζονται κι από την ανάπτυξη των ψηφιακών πληρωμών, που μετά τα capital controls και την πανδημία πλέον είναι μέρος της καθημερινότητας. Έτσι, λοιπόν, κλείνουν “παράθυρα” φοροκλοπής (ΦΠΑ) και φοροδιαφυγής. Μάλιστα με βάση τις εκτιμήσεις  του Υπουργείου Οικονομικών να προβλέπουν πρόσθετα έσοδα ύψους 200 εκατομμύρια ευρώ  μέχρι το τέλος του έτους.

Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Στο φόντο αυτό, συνεπώς, το οικονομικό επιτελείο θα σταθμίσει τις δυνατότητες και τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν για νέα μέτρα – “αναχώματα” στην ακρίβεια αλλά και την πορεία και το ύψος των ενεργειακών επιδοτήσεων. Οι όποιες αποφάσεις βέβαια θα “κλειδώσουν” εν όψει της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές του φθινοπώρου και αναμένεται να περιλάβουν δράσεις, πέρα από την ενέργεια, για τους ευάλωτους και την παραγωγή.

Ανάχωμα οι επιδοτήσεις

Στο μεταξύ, στις τρεις μοναδικές πόλεις της Ευρώπης, όπου το ηλεκτρικό ρεύμα μειώθηκε τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, συμπεριλαμβάνεται η Αθήνα.

Σύμφωνα με τις νέες τιμοληψίες που αποτυπώνονται στη σχετική έρευνα HEPI, η μέση τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας υποχώρησε κατά 7% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 0,218 ευρώ. Μεγάλες επίσης μειώσεις κατεγράφησαν στη Μαδρίτη (12%) και στη Ρώμη (10%). Στην πρωτεύουσα της Ισπανίας η μέση τιμή ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές ήταν στα 0,283 ευρώ, ενώ στη γειτονική Ιταλία, στην πρωτεύουσα, η τιμή ήταν στα 0,459 ευρώ/kWh με τα νοικοκυριά της να πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη στην Ευρώπη κιλοβατώρα.

Η Αθήνα είναι στην 21η θέση ως προς το ύψος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα άλλα 32 κράτη της Ευρώπης αποδίδεται στο υψηλό πακέτο των επιδοτήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του HEPI, στις περισσότερες πόλεις καταγράφηκαν μεγάλες αυξήσεις. Στο Βίλνιους της Λιθουανίας (44%), στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας (37%), στο Λονδίνο (25%), στη Σόφια (24%), στη Στοκχόλμη (18%), στο Ελσίνκι (17%), στη Λευκωσία (16%) κ.ο.κ.

Η Αθήνα βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα και από τη μέση τιμή της Ευρώπης (0,284 ευρώ/kWh) αλλά και από την αντίστοιχη των 33 πόλεων (0,271 ευρώ).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ