Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΡεύμα: Το φθινόπωρο οι αλλαγές στην τιμολόγηση - Ποιους αφορά σε πρώτη...

Ρεύμα: Το φθινόπωρο οι αλλαγές στην τιμολόγηση – Ποιους αφορά σε πρώτη φάση;

Για το Φθινόπωρο παραπέμπουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές την προώθηση αλλαγών στην αγορά προμήθειας με την εισαγωγή των τιμολογίων ρεύματος, με δυναμική τιμολόγηση, που θα επιτρέπει εναλλαγή τιμών, ανάλογα με την ώρα που γίνεται κατανάλωση ρεύματος.

Αμέσως μετά, αναμένεται, δε, να προωθηθούν οι παρεμβάσεις στο υφιστάμενο νυχτερινό τιμολόγιο, που πλέον θα “μεταλλαχθεί” σε “μεσημεριανό” αφού θα υπάρξει ένταξη των μεσημβρινών ωρών στη ζώνη των μειωμένων χρεώσεων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται, δε, να γίνουν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το προσεχές διάστημα, και θα ενταχθούν σε ένα συνολικό “πακέτο” που θα έχει στόχο την προσαρμογή της ζήτησης στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου των περικοπών μεγάλων όγκων πράσινης ενέργειας. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει το Green Tank, σε ανάλυσή του, αν δεν υπήρχαν περικοπές ύψους 308 GWh το πρώτο τετράμηνο του έτους θα μπορούσε να αποφευχθεί το 81% των καθαρών εισαγωγών της χώρας ή να περιοριστεί το μερίδιο του ορυκτού αερίου την ίδια περίοδο.

Τα “πορτοκαλί” τιμολόγια για μεγάλους καταναλωτές

Πάντως, η προώθηση των νέων δεδομένων για την αγορά, με τα νέα δυναμικά τιμολόγια, τα λεγόμενα ‘πορτοκαλί”, θα αφορά, στην αρχή, μεγάλους καταναλωτές. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ προτάσσεται η προώθηση της κυκλοφορίας των πορτοκαλί τιμολογίων σε μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή επιχειρήσεις μέσης τάσης και εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση στη χαμηλή, καθώς έτσι θα υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα σε σχέση με τις περικοπές και τις μηδενικές τιμές. Άλλωστε, όπως τονίζεται αυτοί οι καταναλωτές αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσοστά καταναλισκόμενου φορτίου. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, οι επιχειρήσεις αυτές εκπροσωπούν περίπου το 40% με 45% της κατανάλωσης.

Επίσης, συγκριτικά με τους οικιακούς καταναλωτές, οι επιχειρήσεις είναι σε θέση, αλλά και έχουν ισχυρό κίνητρο να μεταφέρουν μέρος της ζήτησης σε σε ώρες αυξημένης παραγωγής ΑΠΕ.

Οι μετρητές

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι προϋπόθεση για όλη αυτήν την εξέλιξη είναι η επέκταση της εγκατάστασης των “έξυπνων” μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι μετρητές αυτοί δίνουν τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση προϊόντων προμήθειας τα οποία να προσαρμόζονται πλήρως στο ενεργειακό προφίλ κάθε πελάτη. ΣΣε πρώτη φάση, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει ο Διαχειριστής, 360.000 έξυπνοι μετρητές θα μπουν σε μεγάλες καταναλωτές μέσα από τη συμφωνία του ΔΕΔΔΗΕ με την κοινοπραξία Sagemcom – Protasis. Θα μένουν βέβαια άλλοι 7,5 εκατ. από τη διαγωνιστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ, θα πρέπει μέχρι το Φθινόπωρο, οι προμηθευτές να κάνουν τη σχετική προετοιμασία ώστε να προωθήσουν στην αγορά την κυκλοφορία των νέων τιμολογίων. Διευκολύνει αυτό το καλοκαίρι, οπότε λόγω ζήτησης, υπάρχει και μια εξομάλυνση της κατάστασης και άρα διασφαλίζεται χρόνος για τα νέα προϊόντα.

Νυχτερινό τιμολόγιο

Πάντως, “σύμμαχος” της προσπάθειας για αλλαγή ρότας στην αγορά είναι και οι περίπου 1,5 εκατ. αναλογικοί συμβατοί μετρητές (διπλής εγγραφής), που δίνουν τη δυνατότητα για την εφαρμογή δύο μόνο χρεώσεων ανά 24ωρο. Εφόσον αλλάξει το ωράριο της χαμηλής τιμολόγησης και μετατραπεί σε “μεσημερινό” τότε, σε συνδυασμό με τους εγκατεστημένους “έξυπνους” μετρητές, θα καταστει εφικτό να υπάρξει μιας μορφής δυναμική τιμολόγηση σε ένα μεγάλο μέρος του φορτίου.

Σημειώνεται, ότι τώρα, οι πελάτες με συμβατό αναλογικό μετρητή (νοικοκυριά) που έχουν νυχτερινό τιμολόγιο φτάνουν το 1,5 εκατ, και αντιπροσωπεύουν το 10% του φορτίου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ