Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΡεύμα: «Σήματα» για θερμό τιμολογιακά καλοκαίρι

Ρεύμα: «Σήματα» για θερμό τιμολογιακά καλοκαίρι

Φρένο στην ενεργειακής ακρίβειας μπορεί να μπει από τον ανταγωνισμό των εταιρειών αλλά και την ανάπτυξη «ενεργειακής συνείδησης» στους πολίτες με βάση τις αναφορές του υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Κι αυτό την ώρα που οι ενδείξεις παραπέμπουν σε ένα καλοκαίρι με ανοδική τάση τιμών λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου. Αν συνεχιστεί αυτή σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για αυξηση ζήτησης λόγω καιρού τα πράγματα μάλλον θα δυσκολέψουν για τους καταναλωτές.

 Φυσικό αέριο 

Ειδικα το φυσικό αέριο οι τιμές επηρεάζονται από την ισορροπία των ι εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Αυτές μειώθηκαν απότομα τη Δευτέρα καθώς η διακοπή λειτουργίας του υπεράκτιου κόμβου Sleipner σταμάτησε τις εργασίες στο χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna, ανακοίνωσε ο χειριστής αγωγών Gassco, ανεβάζοντας τις ευρωπαϊκές τιμές στο υψηλότερο επίπεδο φέτος.

Η διακοπή προκλήθηκε από μια ρωγμή που ανακαλύφθηκε σε έναν αγωγό δύο ιντσών στην υπεράκτια πλατφόρμα Sleipner Riser της Νορβηγίας, σύμφωνα με την εταιρεία. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επισκευαστεί, αλλά η κατάσταση δεν θεωρείται επικίνδυνη, πρόσθεσε.

 «Αυτό έχει μεγάλες συνέπειες από την άποψη της προσφοράς», δήλωσε στο Reuters ο Άλφρεντ Χάνσεν, επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος αγωγών στο Γκάσκο.

 Η διακοπή λειτουργίας  στην πλατφόρμα Sleipner, που λειτουργεί από την Equinor η οποία ξεκίνησε αργά την Κυριακή, επρόκειτο να συνεχιστεί την Τρίτη, σύμφωνα με τον Gassco.«Ο χειριστής του πεδίου θα μας δώσει μια πιο ακριβή εκτίμηση για το χρόνο που μπορεί να χρειαστεί για την επισκευή και στη συνέχεια θα ενημερώσουμε τις προβλέψεις μας ανάλογα», είπε ο Χάνσεν.

Σημειώνεται ότι στον κόμβο φυσικού αερίου TTF στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου η άνοδος τον τελευταίο μήνα ξεπερνά το 20% με τιμές πάνω από τα 36 ευρώ/MWh, ενώ το Μάιο, σε σχέση με τον Αορίλιο, η συνεισφορά των ΑΠΕ στο εθνικό μίγμα μειώθηκε. Άρα εν όψει Ιουνίου και συνολικά του θέρους η ένταση των ανέμων θα κρίνει, εν πολλοίς και τις τιμές.

Στο φόντο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης έστειλε μήνυμα στους καταναλωτές να σταθμίσουν τι τους συμφέρει σε σχέση με την επιλογή προμηθευτή, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Σκάι τόνισε με νόημα: «Αλλαξα πάροχο επειδή αυτός που είχα έκανε υπερβολική αύξηση τον Ιούνιο, πολύ περισσότερο από αυτό που δικαιολογεί η αύξηση της χονδρικής τιμής».

Πάντως ο Ιούνιος μπήκε με άλμα στις τιμές χονδρικής όπως διαμορφώνονται στην αγορά της Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Για σήμερα Τρίτη η τιμή διαμορφώθηκε στα 117,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πτώση κατά 1,56% μετά την εκρηκτική άνοδο της προηγούμενης ημέρας κατά 130% που εκτόξευσε την χονδρεμπορική τιμή από τα 52 ευρώ στα 119,27 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για σήμερα η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 229,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η χαμηλότερη ήταν στα 54 ευρώ. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν οι ΑΠΕ με ποσοστό 44,38%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με το ποσοστό στο 37,75%, τα υδροηλεκτρικά με 6,26%, οι εισαγωγές με 4,78% και ο λιγνίτης με 3,37%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ