Μια νέα πρωτοβουλία με επιστολή που αναμένεται να σταλεί επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή -μετά από εκείνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν- έρχεται από τους υπουργούς Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας με στόχο την καλύτερη θωράκιση της αγοράς έναντι των εκτάκτων φαινομένων που δημιουργούν κρίση τιμών.
Συγκεκριμένα, οι τρεις κυβερνήσεις της Βαλκανικής αναμένεται να ζητήσουν ευελιξία από την Κοινοτική Οδηγία, ώστε, όταν κρίνεται απαραίτητο, να μπορεί να τεθεί σε ισχύ ένας μηχανισμός παρέμβασης (clawback mechanism) κατά των υψηλών αποκλίσεων. Κάτι τέτοιο είχε άλλωστε είχε αβαφερει κατά τη συνέντευξη για τα έκτακτα μέτρα του καλοκαιριού ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης τον Ιούλιο.
Ωστόσο τα περιθώρια για αλλαγή στάσης της Κομισιόν δεν είναι και πολλά καθώς “νωπή” είναι η απάντηση της γενικής διευθύντριας ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ditte Juul Jørgensen στην επιστολή που έλαβε τον Ιούλιο από τους τρεις συνδέσμους των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Η Jørgensen, αφού ευχαριστεί τους προέδρους των τριών Συνδέσμων που μοιράζονται τις ανησυχίες τους σχετικά με τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καταγράφει τις ενδεχόμενες αιτίες του προβλήματος δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλότερη υδροηλεκτρική και αιολική παραγωγή, περιορισμένη ισχύ διασυνδέσεων και αυξημένες εξαγωγές προς την Ουκρανία και προσθέτει:
“Κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και μοιραζόμαστε μαζί σας τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις τέτοιων αυξήσεων των τιμών στην ανταγωνιστικότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Ο ACER και η Επιτροπή παρακολουθούν στενά την κατάσταση.
Σε περίπτωση παρατεταμένης περιόδου υψηλών τιμών, τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο εισαγωγής προσωρινών μέτρων σε εθνικό επίπεδο για την άμβλυνση των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να είναι σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και την νομοθεσία της Ένωσης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα, δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στην αγορά δυναμικά ή να περιορίσουν τα κίνητρα για τη μετάβαση σε μια οικονομία απελευθερωμένη από τις εκπομπές άνθρακα, οδηγώντας σε ρύθμιση των τιμών της αγοράς χονδρικής που απαγορεύεται από την Κανόνες της Ένωσης. Από την άποψη αυτή, η Επιτροπή είναι έτοιμη υποστηρίζει και συμβουλεύει τα κράτη μέλη κατά την εξέταση των κατάλληλων μέτρων”. Μένει να φανεί εάν η νέα κίνηση θα δώσει ώθηση για αλλαγή ρότας.