Στα ύψη βρέθηκε η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για σήμερα, με ένα “τίναγμα” της τάξης του +59%. Έτσι, η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού έφτασε στα 184,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Να σημειωθεί ότι η δεύτερη υψηλότερη καταγράφηκε πάλι εντός του Ιουλίου και συγκεκριμένα την 1η του μήνα όπου η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς στην αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 148,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Ενδοσυνεδριακά, μάλιστα, στο Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις με την κατώτατη τιμή να ξεκινά από τα 75,64 ευρώ ανά μεγαβατώρα και την ανώτατη τιμή να φτάνει δυο φορές στα 500 ευρώ, με διαπραγμάτευση ποσότητας που αντιστοιχεί το 1% της ζήτησης. Αυτό έγινε στις οκτώ και εννέα το βράδυ, ώρες μειωμένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα, κάτι που όμως δίνει δίνοντας ώθηση στη μέση τιμή.
Όπως, δε, αναφέρουν πηγές της αγοράς, την όλη εικόνα επηρεάζει και η ισορροπία ζήτησης και προσφοράς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου βέβαια δεν υπάρχουν και επαρκείς διασυνδέσεις, ώστε με ενισχυμένες ροές με την Κεντρική Ευρώπη ή άλλες περιοχές να αντισταθμιστεί, κάπως, η εικόνα ανόδου των τιμών, Μάλιστα, χθες, στην Ουγγαρία, όπου οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι ανεπαρκείς, καθώς καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση, η απουσία διασύνδεσης με την Κεντρική Ευρώπη, όπου οι τιμές ήταν στο μισό, σε συνδυασμό με την μειωμένη παραγωγή στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλονούι στη Βουλγαρία, εκτόξευσαν την τιμή στα 263,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι εντάθηκε η πίεση στην ευρύτερη περιοχή, λόγω και των αλγορίθμων του target model.
Στην Ελλάδα, πάντως, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριάρχησαν οι ΑΠΕ με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 40,1%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με μερίδιο 37,9% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Οι εισαγωγές κάλυψαν το 7,88%, τα υδροηλεκτρικά το 4,81% και ο λιγνίτης το 5,07% περνώντας μπροστά από τα υδροηλεκτρικά.
Η λιανική
Στο φόντο αυτό και με μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς διαμορφώνεται στο πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου στα 113,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι οιωνοί για τα τιμολόγια Αυγούστου δεν προμηνύονται και καλοί. Κι αυτό την ώρα, που τα νοικοκυριά ήδη πληρώνουν ακριβότερους λογαριασμούς ρεύματος σε μια περίοδο καύσωνα και άρα υψηλής ζήτησης.
Με βάση, μάλιστα, τα τελευταία δεδομένα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι αρχικές εκτιμήσεις για την μέση τιμή της χονδρικής τον Ιούλιο λίγο πάνω από τα 105 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ήταν αισιόδοξες και πλέον κάνουν λόγο για 115-120 ευρώ, ήτοι μια αύξηση 16-20% από μήνα σε μήνα. Μένει βέβαια να φανεί το πώς θα κινηθεί η χονδρεμπορική αγορά αν και οι προβολές για καύσωνα έως και το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
Υπενθυμίζεται ότι η χονδρική τιμή αποτελεί έναν από τους παράγοντες που διαμορφώνει τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου. Η, δε, χονδρική τιμή του Ιουνίου ήταν λίγο κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, οδηγώντας έτσι σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 9% στα τιμολόγια ρεύματος Ιουλίου. Έτσι και τον Αύγουστο, με δεδομένες τις πιέσεις ανόδου, οι τελικές χρεώσεις θα καθοριστούν από την πολιτική εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν οι προμηθευτές ενέργειας για να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού που θεωρείται δεδομένο.
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού
Πάντως, όπως φαίνεται παρά την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η ανάγκη για ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος που διαταράσσεται από την ανισορροπία της παραγωγής των ΑΠΕ, οδηγεί σε αυξημένο ρόλο των θερμικών μονάδων. Ενδεικτική η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο Council on Foreign Relations στην Ουάσιγκτον. «Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η πράσινη μετάβαση κοστίζει πολλά χρήματα και ότι δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των επιχειρήσεών μας, των πολιτών μας, των αγροτών μας. Επομένως, πιστεύω ότι θα εξετάσουμε ζητήματα σχετικά με τον ρυθμό, το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί αυτή η μετάβαση, και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρειαζόμαστε για να γίνει πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός.