Αν και ταυτοποιήθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα στην Αφρική, έχει ήδη το δικό της όνομα και πρόλαβε να περάσει το κατώφλι της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η παραλλαγή Όμικρον μετά το Ισραήλ και το Βέλγιο, εντοπίστηκε και στη Βρετανία, όπου επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα.
«Τα δύο άτομα βρίσκονται ήδη σε απομόνωση μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ γίνονται περαιτέρω τεστ και μελέτες της αλληλουχίας, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Τα δύο κρούσματα συνδέονται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας Σατζίντ Τζαβίντ.
Μέχρι στιγμής, άλλα 77 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Νότια Αφρική, τέσσερα στη Μποτσουάνα, και από ένα σε Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ και Βέλγιο.
Την τελευταία ώρα, δύο κρούσματα εντοπίστηκαν και στη Βαυαρία, ενώ πριν από λίγο, το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε ότι σε κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Όμικρον. Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη
Υπό διερεύνηση βρίσκονται άλλα δύο ύποπτα κρούσματα σε Τσεχία και Γερμανία.
Στη Μποτσουάνα τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν φτάσει από ασιατική χώρα, όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας, δίνοντας μια παράλληλα μια ενθαρρυντική διάσταση.
«Στο χώρο των αφίξεων θα περιμένετε για τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό», αυτό ήταν το μήνυμα του πιλότου που άκουσαν οι 600 επιβάτες που έφτασαν τα χαράματα με δύο πτήσεις της KLΜ στην Ολλανδία από τη Νότιο Αφρική. Στο αεροδρόμιο Σίπχολ σήμανε συναγερμός. Ενώ οι επιβάτες περιγράφουν σκηνές χάους.
61 άτομα βρέθηκαν τελικά θετικά στον κορονοϊό και έχουν μπει σε καραντίνα, ενώ τα δείγματά τους αναλύονται για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για την παραλλαγή Όμικρον.
«Αυτό το στέλεχος έχει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις έχουν χαρακτηριστικά που μας ανησυχούν», δήλωσε η τεχνική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη νόσο covid-19, Μαρία Φαν Κέρκοβε.
Οι ερευνητές στη Νότιο Αφρική εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των νέων κρουσμάτων στη χώρα. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αρκετά πιο μεταδοτικό από τα στελέχη Δέλτα και Βήτα. Ωστόσο είναι άγνωστο ακόμη αν προκαλεί και πιο σοβαρά συμπτώματα.
«Αυτό που μας ανησυχεί δεν είναι μόνο ότι έχει πολλές μεταλλάξεις, αλλά και η φύση τους, διότι όλες αυτές τις μεταλλάξεις που έχουμε δει σε στελέχη «ανησυχίας», τώρα συνδυάζονται όλες σε αυτό», αναφέρει ο ερευνητής του ευρωπαϊκού εργαστηρίου βιολογίας Μόριτζ Γκεστούνγκ.
Προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο μέχρι να μάθουμε περισσότερα για το Όμικρον οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κλείνουν τα σύνορά τους σε νοτιοαφρικανικές χώρες. Άρση της πατέντας των εμβολίων ζήτησε ξανά ο πρόεδρος Μπάιντεν.
«Η αντίδραση ορισμένων χωρών με τις απαγορεύσεις που επιβάλλουν στα ταξίδια και ανάλογα μέτρα είναι τελείως αντίθετη με τα όσα ορίζουν οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.», αναφέρει ο Τζο Πάλα, υπουργός Υγείας στη Νότιο Αφρική.
Το μπλόκο στις πτήσεις πάντως έχει προκαλέσει πανικό με τους ξένους στη Νότιο Αφρική να δίνουν μάχη για μια θέση στο αεροπλάνο, προκειμένου να προλάβουν να φύγουν από τη χώρα.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr