Για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα εξπρές δάνεια για αγορά ακινήτων μέσω πλειστηριασμού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Αναστασόπουλος, η εν λόγω διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά ο τρόπος που θα χορηγηθούν τα δάνεια αυτά στην πραγματικότητα μιμείται τον τραπεζικό δανεισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Δηλαδή θα γίνεται έλεγχος πιστοληπτικής ικανότητας προκειμένου να διαπιστωθεί αν το εισόδημα επαρκεί για να αποπληρωθεί το δάνειο που θα χορηγηθεί, θα πρέπει να υπάρχει επίσης συμμετοχή στην αγορά του ακινήτου, που φημολογείται ότι θα προκύπτει με την προκαταβολή που πρέπει να καταβληθεί στον συμβολαιογράφο για την συμμετοχή στον πλειστηριασμό και η εκταμίευση του δανείου θα γίνεται μετά την κατακύρωση, δηλαδή την αγορά του ακινήτου από πλειστηριασμό στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μετά από 10 ημέρες.
«Άρα λοιπόν, ο τρόπος να βρεθεί η λύση στο να δοθούν τα χρήματα αυτά μέσω δανεισμού είναι θεωρώ εύκολος, αρκεί να υπάρχει η βούληση. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να πούμε ότι πλειστηριασμοί γίνονται αυτή τη στιγμή πολλοί και ούτως ή άλλως τα ακίνητα αγοράζονται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν χρήματα μετρητά. Δηλαδή η μεγάλη διαφορά είναι ότι, μέχρι σήμερα αυτοί οι οποίοι μπορούν να πλειοδοτήσουν είναι άνθρωποι ή επιχειρήσεις οι οποίες έχουν χρήματα μετρητά τα οποία μπορούν να αποδώσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να πάρουν το ακίνητο, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι δεν έχουν χρήματα, δεν μπορούν να πλειοδοτήσουν, επομένως, η όλη λογική πίσω από το εγχείρημα είναι αυτή, δηλαδή να μπορούν να πλειοδοτήσουν στον πλειστηριασμό και άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν χρήματα δικά τους και αντί να αγοράσουν ένα ακίνητο από την ελεύθερη αγορά να το κάνουν μέσω πλειστηριασμού» ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος.
Ερωτηθείς, γιατί η τράπεζα, η εταιρεία δεν χρηματοδοτεί τον παλαιό ιδιοκτήτη για να ξαναγυρίσει το ακίνητο σε αυτόν, όπως έχει γίνει από τον Ρούσβελτ στην δεκαετία του 20’ στις ΗΠΑ, ο κ. Αναστασόπουλος, σημείωσε πως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί, σε συνθήκες όμως που υπάρχει πολιτική βούληση, οικονομικές συνθήκες, αλλά και η ευχέρεια να δημιουργηθεί αυτού του είδους το τραπεζικό ίδρυμα, το οποίο θα το κάνει. «Ακόμα και αν λέγαμε ότι οι ίδιες οι τράπεζες ήθελαν να χρηματοδοτήσουν ανθρώπους οι οποίοι χάνουν τα ακίνητά τους στους πλειστηριασμούς, δεν τους επιτρέπεται να το κάνουν, γιατί πολύ απλά δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα» συμπλήρωσε.