Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠώς θα αντιδράσουν Moody’s, S&P και Fitch μετά το «χτύπημα» του Daniel;

Πώς θα αντιδράσουν Moody’s, S&P και Fitch μετά το «χτύπημα» του Daniel;

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν λειτουργούν ούτε συναισθηματικά ούτε εν βρασμώ ψυχής. Διότι απευθύνονται σε επενδυτές που διαχειρίζονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια, επενδυτές που αναζητούν ασφαλείς και υψηλές αποδόσεις. Σε αυτούς λογοδοτούν -όλοι κάπου λογοδοτούν- οι οίκοι αξιολόγησης, αυτοί είναι οι πελάτες τους. Όσοι λοιπόν περιμένουν ότι οι τρεις οίκοι θα «θάψουν» την Ελλάδα γιατί χτυπήθηκε από τον Daniel ίσως θα πρέπει να μετρήσουν εκ νέου τα δεδομένα.

Καταρχήν δεν το έκανε η DBRS; Να υιοθετήσουμε το επιχείρημα ότι ο καναδικός οίκος δεν πρόλαβε να μετρήσει; Τότε το ίδιο θα πούμε και για τον οίκο Moody’s αλλά και για την S&P. Ναι λοιπόν, και αυτή την εβδομάδα -αύριο δημοσιεύει έκθεση ο οίκος Moody’s και τον Οκτώβριο που θα βγει η S&P, η αναβάθμιση είναι ένα σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες. Ας ανεβαίνει τα τελευταία 24ωρα η απόδοση του ομολόγου.

Το στοίχημα της νέας αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ παίζουν οι αγορές. Κερδοσκοπία θα γίνει στα ελληνικά χαρτιά. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για κάτι τέτοιο. Μια μεγάλη καταστροφή, ανυπολόγιστο το κόστος. Ότι πρέπει για όποιον θέλει να βγάλει γρήγορο κέρδος. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που γίνεται. Όμως οι οίκοι αξιολόγησης είναι υποχρεωμένοι να μετρήσουν τα δεδομένα και τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  1. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών δεν έχει υπολογιστεί αυτή τη στιγμή στην ακρίβειά του. Όμως, ακόμη και η πιο απαισιόδοξη εκτίμηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα μιλά για 3 με 4 δις. ευρώ. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Μόνο να προσθέσει κανείς τους πόρους που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, θα διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους καλύπτεται χωρίς να απαιτηθεί νέος δανεισμός. Στα 2,25 δισ. ευρώ τα χρήματα της ΕΕ, στα 400 εκατ. ευρώ οι πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης, περίπου 100 εκατ. ευρώ θα μαζευτούν από τράπεζες, εφοπλιστές και λοιπούς εύπορους και μένει να φανεί τι έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο επιβολής ενός περιβαλλοντικού τέλους. Συμπέρασμα; Προς το παρόν δεν φαίνεται να δημιουργείται ανάγκη για πρόσθετο δανεισμό. Θα φανεί άλλωστε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί σε δύο εβδομάδες στη Βουλή.
  2. Η φυσική καταστροφή πλήττει το ΑΕΠ αλλά «γεννά» και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει χτυπηθεί η παραγωγική διαδικασία και το εισόδημα στην περιοχή. Το πλήγμα θα μετρηθεί και θα ποσοτικοποιηθεί. Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι η καταστροφή θα φέρει ταχύτερη κινητοποίηση πόρων για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Και αυτό μετράει στο ΑΕΠ και αυτό θα ποσοτικοποιηθεί.

Οι δύο επόμενες αξιολογήσεις, το πιθανότερο είναι ότι θα γίνουν χωρίς να ληφθεί υπόψη η καταιγίδα Daniel. Και η αξιολόγηση του Δεκεμβρίου θα γίνει ενώ θα έχει υπάρξει πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας και στο σκέλος του κόστους αλλά και στο σκέλος του τι έχει να λαμβάνει η χώρα και από πού. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο παραμένει: πλήρης αποτύπωση της πραγματικότητας χωρίς υπερβολές και δραματικούς τόνους. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ