Μία τεράστια επένδυση, ο Πύργος του Πειραιά, θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2023.
Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και θα αποτελέσει σταθμός ανάπτυξης για την πρωτεύουσα, καθώς συμβάλει στη δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην καρδιά του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.
Ο Πειραιάς πλέον, γίνεται ένα διεθνών προδιαγραφών hub γραφείων – με το μετρό, τον προαστιακό, τον ηλεκτρικό, το λιμάνι και τη σύνδεση με το αεροδρόμιο σε μόλις 55 λεπτά, σύνδεση με το Σύνταγμα σε 20 λεπτά και με το Μοναστηράκι σε 17 λεπτά – καθίσταται μια κεντροβαρική τοποθεσία υψηλών προδιαγραφών, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από πόλεις όπως η Βαρκελώνη.
Ανάδοχος είναι η Prodea Investments που από κοινού με την Cante Holdings Ltd ανακοίνωσε την υπογραφή από την ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού Piraeus Tower Α.Ε. (ως Παραχωρησιούχου) και του Δήμου Πειραιά, της σύμβασης παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του Πύργου.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 99 χρόνια. Στην Piraeus Tower Α.Ε. συμμετέχουν από κοινού η Prodea Investments σε ποσοστό 30% και η Cante Holdings Ltd σε ποσοστό 70%. Η Cante Holdings Ltd αποτελεί τον κοινό επενδυτικό φορέα του ομίλου Dimand κατά 65% και της EBRD κατά 35%.
Πότε ξεκίνησε η κατασκευή του
Η κατασκευή του ξεκίνησε επί χούντας το 1972 (αφού άλλαξε ο νόμος το 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 αλλά παρά τα εκάστοτε φιλόδοξα σχέδια δεν ολοκληρώθηκε ποτέ).
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο της Ελλάδας μετά τον Πύργο των Αθηνών. Σήμερα μετά από 47 χρόνια και σύγχυση δεκαετιών από όλες τις δημοτικές αρχές, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να κλείσει «η πληγή» και να αξιοποιηθεί ο πύργος με επενδύσεις (τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων) επιτρέποντας πολλές χρήσεις στο εμπορο-ναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά και εξασφαλίζοντας πόρους για το Δήμο το λιγότερο 900 χιλιάδων ευρώ ετησίως. Στόχος θα είναι η ανακατασκευή του ακινήτου των 32.000 τ.μ., με πολλαπλές χρήσεις.