Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Πως σχολιάζει ο Χ. Γώγος την κατάσταση των ΜΕΘ- Τι ισχύει τελικά

Πως σχολιάζει ο Χ. Γώγος την κατάσταση των ΜΕΘ- Τι ισχύει τελικά

«Είναι δεδομένο ότι στα βαριά νοσήματα χρειάζεται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Xαράλαμπος Γώγος, σχολιάζοντας τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα στις ΜΕΘ.

«Το θέμα της κάλυψης των νοσοκομείων και πολύ περισσότερο την περίοδο της πανδημίας μας απασχολεί χρόνια. Είναι δύο πράγματα που είναι προφανή. Οι γιατροί που δουλεύουν στα νοσοκομεία και βλέπουν από κοντά τα προβλήματα τα έχουν καταθέσει και στην εκπομπή σας. Το ένα θέμα είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης του προσωπικού του ΕΣΥ ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιοχές όπως οι ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και σχετίζεται και με την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με το γνωστό brain drain που απασχολεί τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Το άλλο θέμα είναι η κατανομή του προσωπικού που είναι συσσωρευμένο στα μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο κ. Γώγος.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι τα δεδομένα της μελέτης που καταγράφει 87% θνητότητα όταν η νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό γίνεται εκτός ΜΕΘ, θα ήταν καλύτερη αν η μελέτη συμπεριλάμβανε την Πάτρα, Aλεξανδρούπολη και Ιωάννινα όπου υπάρχουν υπάρχουν μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. «Πάσχουμε στα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις η υποδομή και ο εξοπλισμός είναι προβληματικός».

Τέλος, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι την περίοδο της πανδημίας το σύστημα πιέστηκε και όλα τα προβλήματα φάνηκαν ακόμα περισσότερο όχι μόνο στις ΜΕΘ αλλά και στις κανονικές κλίνες νοσοκομείων. «Όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση σε μια κλινική Covid ή μη, σίγουρα θα επηρεαστεί και η ποιότητα των υπηρεσιών», διευκρινίζοντας ότι οι μεγάλες ελλείψεις εντοπίζονται στο νοσηλευτικό προσωπικό.