Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η Eldorado Gold βάζει στο διεθνή εξορυκτικό χάρτη την Ελλάδα

Πως η Eldorado Gold βάζει στο διεθνή εξορυκτικό χάρτη την Ελλάδα

Σε μια χώρα που κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και η παραγωγική διαδικασία εδώ και πολλές δεκαετίες βρίσκεται υπό διωγμό, η επένδυση της Eldorando Gold και της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική – μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα – μπορεί να φέρει ισχυρή προστιθέμενη αξία τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και ευρύτερα.

Σε μια συγκυρία που διεθνώς καταγράφεται η άμεση ανάγκη επιστροφής στην ενεργειακή αυτάρκεια, νομοτελειακά, έρχεται στην επιφάνεια περισσότερο από ποτέ η ανάγκη στήριξης της ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας. Ένας κλάδος εν πολλοίς παρεξηγημένος, υποτιμημένος, «σκεπασμένος» με το πέπλο της… σκόνης και της μαυρίλας που η Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήθελε να αφήσει πίσω της.

www.joannaskiftou.com

Η επένδυση της Eldorado Gold τοποθετεί την Ελλάδα στο χάρτη της παραγωγής χαλκού ως κρίσιμου μετάλλου στην πιο επίκαιρη συγκυρία, λόγω της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (Critical Raw Materials Act, CRMA) και αυξάνει την παραγωγική υποδομή της χώρας ενισχύοντας μεταξύ άλλων και το γεωστρατηγικό της ρόλο.

Η Ελληνικός Χρυσός, συνεχίζοντας μια μακραίωνη μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων, αναπτύσσει τα Μεταλλεία Κασσάνδρας (έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας), δημιουργώντας ένα μεταλλευτικό κέντρο – πρότυπο ως προς τη λειτουργία, την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνεισφορά στην τοπική κοινωνία.


Ο αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών Σχέσεων της Eldorado Gold και πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός κ. Χρήστος Μπαλάσκας

Πλέον, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει ετησίως περίπου 470 χιλιάδες τόνους με στόχο να πάει στους 650 χιλιάδες τόνους έως το 2026, ενώ προς το παρόν είναι η μοναδική βασική πηγή θετικών ταμειακών ροών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, δεδομένου ότι το μεταλλείο στις Σκουριές θα ξεκινήσει την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο του 2025 και εμπορικά θα μπει στην αγορά αρχές 2026. Σημειώνεται πως το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει συμπυκνωμένο χρυσό, άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο, ενώ ετησίως καλύπτονται 35 χιλιόμετρα εξόρυξης.

Αυτά – μεταξύ άλλων – τόνισε η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός και της Eldorado Gold στους δημοσιογράφους που ξεναγήθηκαν μεταξύ 14 και 16 Οκτωβρίου σε όλες τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Κασσάνδρας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι περίπου τα 2/3 των μεταλλευτικών εσόδων της χώρας προέρχονται από τα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα την τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη, με 6,7 τόνους ανά έτος, όχι μακριά από τη Σουηδία (8,1 τόνους) και την Φινλανδία (7,7 τόνοι).

To υπερσύγχρονο μεταλλείο στις Σκουριές

Ήδη, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής αναπτύσσεται ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο για την εθνική και ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε Ορυκτές Πρώτες Ύλες (ΟΠΥ), αυτό των Σκουριών. Ένα νέο, υπερσύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού, μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους άνω των τριών δισ. δολαρίων της Ελληνικός Χρυσός, που θα συμβάλει στην ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού και θα τοποθετήσει για πρώτη φορά τη σύγχρονη Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού.

Στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου από τα τέλη του 2025, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός.

Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου είκοσι έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού. Συνολικά η Eldorado Gold έχει δρομολογήσει να επενδύσει 1,9 δισ. δολάρια στο project τα οποία θα προστεθούν στα ήδη επενδεδυμένα 1,3 δισ. δολάρια έως σήμερα. Στόχος είναι το 2026, που θα είναι η πρώτη χρονιά πλήρους λειτουργίας και της νέας μονάδας ο κύκλος εργασιών να ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ.

Οι Σκουριές, αποτελούν ένα στρατηγικό επενδυτικό έργο, συνολικής αξίας πλέον του 1 δισ. δολαρίων, που θα συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, όπως ο χαλκός.

default

Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν εντατικά, με τη συνολική πρόοδο του έργου να ξεπερνά το 76%. Επιπλέον, από την επανέναρξη του έργου, σχεδόν το σύνολο των προμηθειών έχουν ολοκληρωθεί, ενώ ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί κατά 72%. Στόχος είναι να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία στα τέλη του 2025.

Ο χαλκός είναι ο νέος… χρυσός για την ηλεκτροκίνηση

Στα μεταλλεία της Χαλκιδικής δεν εξορύσσεται μόνο χρυσός, αλλά και ασήμι, μόλυβδος, άργυρος και ψευδάργυρος σε μεγάλες και ανταγωνιστικές ποσότητες, καθώς επίσης και χαλκός. Η σημερινή παραγωγή χαλκού παγκόσμια είναι είκοσι εκατομμύρια τόνοι, όμως λόγω της στροφής στην ηλεκτροκίνηση, οι απαιτήσεις έως το 2035 θα διπλασιαστούν. Άρα, η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό.

www.joannaskiftou.com

Ο χαλκός πλέον έχει καταστεί το κύριο μέταλλο της ηλεκτροκίνησης (μαζί με το αλουμίνιο) ενώ είναι απαραίτητος σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, όντας άρρηκτα συνδεδεμένος με το ενεργειακό μέλλον του πλανήτη. Η ζήτηση για χαλκό αναμένεται να αυξάνεται διαρκώς εν μέσω της πράσινης μετάβασης και να διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα έως το 2050.

Η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό το 2022 ήταν στυα 21,6 εκατ. τόνους, ενώ θα πάει στα 38,5 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 93%. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρειάζονται έως και 3,7 εκατ. τόνους χαλκού ετησίως έως το 2035, μια αύξηση κατά 311% έναντι της σημερινής απορρόφησης. Στις ΑΠΕ θα χρειαστούν 1,6 εκατ. τόνοι υλικού έως το 2035, μια αύξηση κατά 45,5% έναντι του 2022. Τέλος στις κατασκευές η ζήτηση εκτιμάται έως τα 9,9 εκατ. τόνους έως το 2035, μια αύξηση κατά 12,5%.

default
spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ