don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Πυρκαγιές και “πυρκαγιές”, τα…νέα από το Μάνχαϊμ, η Μελόνι στο Πεκίνο, αναπόφευκτες οι ρευστοποιήσεις, ο “επιχειρηματικός αυτοματισμός”, η ισχνή κατανάλωση και ο Βακάκης επιβεβαιώνεται

*Δεν γίνεται να προσπεράσεις σαν να μην έχει (ξανά) συμβεί το παραμικρό. Αν και ο…Μιθριδατισμός τείνει να οδηγεί σε επικίνδυνη μακαριότητα. Κοινός παρονομαστής των νέων καταστροφικών πυρκαγιών (στην Αττική) και των “πυρκαγιών” στις αγορές το ότι όλοι γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί αλλά για διάφορους λόγους ουδείς τις προλαμβάνει. Για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, και τα συναφή, ακόμη και οι πιο αδαείς κάτι έχουν ακούσει τα τελευταία χρόνια, δεν γίνεται να μην…συνεπώς να “συλλαμβάνονται” ανέτοιμοι-ή εάν θέλετε όχι τόσο αποτελεσματικά προετοιμασμένοι- οι κατέχοντες την εξουσία- είτε πρόκειται για την Fed, την ECB, την ελληνική (ή άλλη) κυβέρνηση μάλλον κοροϊδευόμαστε. Δεν είναι τυχαίο πως, ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει περιγράψει λεπτομερώς το δυστοπικό άμεσο μέλλον και τι θα έπρεπε να γίνει. 

*Αλλά και στον ΟΟΣΑ να ανατρέξει κάποιος, ιδού: σταθερά μειούμενες φαίνονται διαχρονικά οι κρατικές δαπάνες για δασοπροστασία και πυρόσβεση, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα (Ιούνιος 2024). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την έκθεση αυτή, οι κρατικές δαπάνες για τους παραπάνω λόγους ανέρχεται κατά την περίοδο 2010 – 2017, σε ετήσια βάση, λίγο κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ. Προφανώς και δεν έχει να κάνει με κυβερνήσεις, κόμματα κ.λ.π η αβελτηρία βλέπετε είναι υπεράνω/διαστρωματωμένη στο σύστημα. Τι μας λέει ο Οργανισμός: οι δαπάνες για δασοπροστασία μειώνονται διαχρονικά, ενώ οι δαπάνες για δασοπυρόσβεση αυξάνονται. Το 2011 οι δαπάνες για δασοπροστασία ανερχόταν στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 έφτασαν στα 82 εκατ. ευρώ. Αντίστροφα, οι δαπάνες για πυρόσβεση, αφού έπεσαν το 2011 στα 330 εκατ. ευρώ από τα 399 εκατ. ευρώ το 2011, έφτασαν ξανά στα 398 εκατ. ευρώ το 2017. Ωστόσο, συνολικά οι δαπάνες για προστασία και πυρόσβεση έπεσαν από τα 554 εκατ. ευρώ το 2010 στα 479 εκατ. ευρώ το 2017. Δηλαδή μειώθηκαν κατά 13%. Μην σας κουράζω όμως, μέρες που είναι. 

*Με την “φωτιά” όμως έπαιξαν (και παίζουν) οι κεντρικοί, Τζερόμ, Κριστίν κ.λ.π. Αρχικά προέβλεψαν πως ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός και διαχειρίσιμος. Είναι δυνατόν; δεν ήξεραν ή μήπως γνώριζαν και επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την περίσταση, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και στην τελική το υπέστη, το υφίσταται η πραγματική οικονομία, η επιχειρηματικότητα, συνακόλουθα η κοινωνία. Στην συνέχεια το “θηρίο” θέριεψε, ούτε προσωρινό-ούτε διαχειρίσιμο, επιστρατεύτηκαν λοιπόν τα επιτόκια, στον…Θεό με τις γνωστές συνέπειες μπας και έτσι “μαζευτεί” λίγο το αποτέλεσμα της πιστωτικής χαλάρωσης. Μία σύντομη ματιά, στις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Μιας οικονομίας που στις ΗΠΑ συντηρείται με το εκρηκτικό δημόσιο (προεκλογικό) έλλειμμα και στην  Ευρωζώνη της έχουν περάσει τον ζουρλομανδύα του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας (που την είδαν άραγε) με το σχετικό «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών. Και περιμένουν ακόμα τα…δεδομένα. 

*Τα χειρότερα όμως, έρχονται από το Μανχάϊμ-όπου εδρεύει το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Οικονομία, το γνωστό ZEW με την σημαντική βαρύτητα που έχουν οι εκθέσεις, αναλύσεις του. “Καταρρέει” το οικονομικό κλίμα στην Γερμανία, στο 19,2 από 41,8 και ενώ οι αναλυτές “έβλεπαν” μείωση στο 32 με το ινστιτούτο να σημειώνει/προειδοποιεί πως οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά. 

*Το τόλμησε και τώρα, ο λόγος για την επίσκεψη της Τζόρτζια Μελόνι στο Πεκίνο και της (προ)συμφωνίας για την κατασκευή κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ιταλία, “ανάσα” για την φθίνουσα- πάλαι ποτέ κραταιά- αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας συνάμα όμως και “σφήνα” στην περιοριστική/δασμολογική πολιτική που προωθούν οι Βρυξέλλες. Άρχισαν τα όργανα ή μου φαίνεται.

*Μικρότερη η έκπληξη από τη επάνοδο του ομίλου TITAN Cement International στον δείκτη MSCI Greece Standard- μεγαλύτερη η έξοδος της Motor Oil. Αναπόφευκτες οι ρευστοποιήσεις, από νωρίς την Τρίτη.

*Η ιστορία πίσω από το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα Βαλκάνια. Από τους Αμερικανούς στον τσεχικό όμιλο CEZ, μετά στη Macquarie και τώρα στη ΔΕΗ. Η ιστορία των δύο και πλέον δεκαετιών του Fantanele-Cogealac των 240 ανεμογεννητριών, κάποτε μεγαλύτερου αιολικού πάρκου σε όλη την Ευρώπη. Του Γιώργου Φιντικάκη (euro2day). Στα 11,64 ευρώ η μετοχή, τα ξανά λέμε από Σεπτέμβριο. 

*Χρηματιστές αναγνωρίζουν την…λεπτομέρεια ως συνέπεια της επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των ομίλων διύλισης-τέλη Ιουνίου- για την κίνηση-έκπληξη του οίκου MSCI. Αυτό γιατί με την ανακοίνωση/επιβολή της είχε εκτιμηθεί πως ορισμένοι διαχειριστές οι οποίοι θα διέβλεπαν αντίκτυπο στα κέρδη (χρήσης 2024) συνακόλουθα στα προς διανομή κέρδη (μέρισμα 2025) θα έβγαιναν πωλητές στη μετοχή (όπως και στην HelleniQ Energy). Θυμίζω τη μία μέρα, Γιάννης Βαρδινογιάννης και Πέτρος Τζαννετάκης από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης ανακοίνωναν τα νέα για τον όμιλο (μέρισμα κ.λ.π) και την αμέσως επόμενη ο Κωστής Χατζηδάκης έριχνε την “κεραμίδα”. Απ’ ότι είχε γίνει γνωστό, ο επιχειρηματίας απλά ενημερώθηκε αργά το βράδυ της προηγούμενης. Δεν είναι σοβαρά αυτά, όμως. Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. 

*Χθες, η DeA αναφερόταν στις εξαγγελίες Σκέρτσου, ΟΚ… Το αφήγημα, δυστυχώς για την αγορά έχει…θολώσει επικίνδυνα. Και μην μου πει κάποιος για το εγχώριο banking e.t.c καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας “χτίστηκε” χάρη στο Euribor 3 μηνώ. Πρακτικά εγγράφονται κέρδη 3,8 δισεκ. ευρώ ετησίως που δεν οφείλονται τόσο στην αύξηση δανείων ή την αύξηση τραπεζικών εργασιών αλλά στο υψηλό περιθώριο κέρδους που συντηρεί στα ψηλά η ΕΚΤ. Ποσοστό από τα μπόνους και τις επιπλέον αμοιβές θα πρέπει να δώσουν στην Κριστίν οι ημέτεροι. 

*Για τον πληθωρισμό απληστίας, κουραστικοί γινόμαστε. Και αν είναι η διύλιση, η ενέργεια γιατί να μην είναι τα ασφάλιστρα υγείας, η νοσοκομειακή περίθαλψη, η λιανική, τα ακτοπλοϊκά και ων ουκ έστιν αριθμός κλάδοι, τομείς δραστηριότητας. Έτσι όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ιδιότυπου “επιχειρηματικού αυτοματισμού” γιατί ο τάδε κλάδος και γιατί όχι ο δείνα κ.ο.κ. Αυτό δεν είναι παραγωγικό μοντέλο, που μας πάει μπροστά. 

*Προς επίρρωση,  χωρίς, ακόμη, να έχουν δημοσιευθεί τα στατιστικά στοιχεία του φετινού καλοκαιριού, ορισμένες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως η εγχώρια κατανάλωση, είναι ισχνή. Ακόμη και με την προσθήκη της «εισαγόμενης» τουριστικής κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φετινές θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν πρόωρα, πριν κλείσει ο Ιούνιος. 

*Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο Απόστολος Βακάκης. Ο βασικός μέτοχος της Jumbo εστίασε ασφαλώς στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τις επιπτώσεις στο κόστος αλλά και στο ενδεχόμενο καθυστερημένης παράδοσης εμπορευμάτων. Ωστόσο, οι επιδόσεις του Ιουλίου καταδεικνύουν επίσης την επιρροή της συγκρατημένης ζήτησης. Προφανώς και δεν είναι ο μόνος, παράγοντες του λιανεμπορίου αναφέρουν εδώ και μήνες πως η ζήτηση – παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τις αυξήσεις κατώτατων μισθών- παραμένει ισχνή, γεγονός που αποδίδουν στην απορρόφηση των εισοδημάτων από το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Το επισήμαινε και ο Βασίλης Φουρλής σημειώνοντας πως είναι ορατή η πίεση στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τρόφιμα, ενέργεια και ενοίκια. Το σημείωνε επίσης ο Ρούμπυ Μπουρλά- Public- για συγκρατημένη ζήτηση ακόμη και για προϊόντα που παραδοσιακά κινούνται τις περιόδους μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως π.χ. οι τηλεοράσεις. 

*Δεν θα σας κουράσω, μέρες που είναι ΑΛΛΑ από την πρώτη στιγμή επικοινωνίας της DeA μαζί σας το team ήταν ξεκάθαρο πως, δεν θα χαϊδεύαμε αυτιά…για αυτό και η στήλη έχει φτάσει να έχει την αποδοχή που έχει. Και ευχαριστούμε. Άλλωστε, μέρες που είναι Ευχές για την Αυριανή, 15Αύγουστο. Ολιγοήμερη απουσία, από πρωί Δευτέρας πάλι. Να είστε καλά…   

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask