Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑ“Πυρετός” ενδιαφέροντος για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής παρά το ράλι τιμών στον εξοπλισμό

“Πυρετός” ενδιαφέροντος για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής παρά το ράλι τιμών στον εξοπλισμό

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών είτε στις ταράτσες, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος, είτε με «Net-metering» ή «Αυτοπαραγωγής με Ενεργειακό Συμψηφισμό», που δίνει σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να παράγει, με χρήση φωτοβολταϊκού συστήματος, την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα παραμένει συνδεδεμένη στο δίκτυο, το οποίο χρησιμοποιεί ως «αποθήκη» ενέργειας. 

Όπως αναφέρουν παράγοντες εταιρειών που εμπορεύονται panels και καθρέπτες για τις εγκαταστάσεις αυτές παρά τις μεγάλες αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες, η ζήτηση κινείται με γεωμετική άνοδο. Προφανώς, νοικοκυριά, επιχειρήσεις κτλ αναζητούν εναγωνίως διέξοδο στο ενεργειακό “αδιέξοδο” που αντιμετωπίζουν με τις τιμές ρεύματος και αερίου στα ύψη.

Υπενθυμίζεται ότι με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ή τα προγράμματα Net – metering ή Αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, όταν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, το πλεόνασμα «αποθηκεύεται» στο δίκτυο και χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δεν επαρκεί. Ο τελικός συμψηφισμός πραγματοποιείται κάθε τρία έτη και συνεπώς το φωτοβολταϊκό σύστημα πρέπει πρακτικά να σχεδιάζεται με βάση την ετήσια κατανάλωση.

Η σημασία της τριετίας

Να σημειωθεί ότι το περιθώριο τριετίας κρίνεται άκρως συμφέρον καθώς έτσι εξασφαλίζεται η πλήρης απόσβεση ακόμη και μιας ακριβής εγκατάστασης, με δεδομένες βέβαια και τις τρέχουσες τιμές ρεύματος. Πληροφορίες, δε, από την αγορά αναφέρουν ότι ενδεχομένως το προαναφερθέν περιθώριο τριετίας να αλλάξει στο προσεχές μέλλον, κάτι βέβαια που οδηγεί πολλούς στο να αναζητούν εναγώνια την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στοιχείου.  

Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα Net – metering ή Αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό δικαίωμα εγκατάστασης έχουν τα φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες, καθώς και τα νομικά πρόσωπα, τα οποία, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο εγκατάστασης, είτε έχουν την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη. Με το «Net-metering» η παραγόμενη ενέργεια συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνουμε και δεν πωλείται σε μια συμφωνημένη τιμή στο δίκτυο. Έτσι, ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνεται σημαντικά, με το όφελος να αυξάνει κάθε χρόνο, ανάλογα με την αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Το «Net-metering» αφορά εξοικονόμηση και όχι εισόδημα, που θα μπορούσε στο μέλλον να φορολογηθεί. Όπως μάλιστα αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για το θέμα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, “οι επιχειρήσεις θα πρέπει όμως να υπολογίσουν την επένδυση, την παραγωγή ρεύματος, την εξοικονόμηση από τον λογαριασμό της ΔΕΗ, την απόδοση του κεφαλαίου και να γνωρίζουν όλα τα απαραίτητα μεγέθη. Θα πρέπει να επιλέξουν την περιοχή και τον τρόπο εγκατάστασης, τον τύπο τιμολογίου ΔΕΗ, όπως αναφέρεται στον λογαριασμό και να υπολογίσουν την ετήσια κατανάλωση σε kWh. Να επιλέξουν τον αναμενόμενο «ταυτοχρονισμό παραγωγής-κατανάλωσης», που είναι το ποσοστό της παραγόμενης ενέργειας που θα καταναλώνεται απευθείας, πριν δηλαδή διοχετευθεί πρώτα στο δίκτυο, το οποίο, για μια επαγγελματική εγκατάσταση, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 40-65%. Από τα παραπάνω, προκύπτει το μέγεθος της ισχύος του φωτοβολταϊκού που χρειάζεται για να καλύψει την ετήσια κατανάλωση σε kWp. Για μεγιστοποίηση του κέρδους, το φωτοβολταϊκό δεν πρέπει να ξεπερνά τις ανάγκες πάνω από 100%.”

Οι τιμές στον εξοπλισμό

Ωστόσο με βάση όσα ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ Δρ. Στέλιος Λουμάκης στην κεντρική παρουσίαση του από το βήμα του συνεδρίου “The Voice of Renewables 2022” καταγράφεται μια την «κούρσα» ακρίβειας όχι μόνο στα έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ανεξαρτήτως ισχύος αλλά και γενικότερα στον τεχνικό τομέα.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε το ανά watt indexed κόστος των φωτοβολταϊκών Panels για παραγγελίες Μαρτίου 2022 έχει αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τα τέλη 2020 – αρχές 2021, ενώ η κατάσταση βαίνει νσυνεχώς  επιδεινούμενη. Σε ότι αφορά τα καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος μέσης και χαμηλής τάσης που πέραν των φωτοβολταϊκών» χρησιμοποιούνται ευρύτερα στην οικονομία, οι αυξήσεις φθάνουν στο δυσθεώρητο 75% σε σχέση με το 2019-2020, ενώ στα καλώδια συνεχούς ρεύματος οι αυξήσεις αγγίζουν το 35%.

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στους Υποσταθμούς ΧΤ/ΜΤ με αυξήσεις της τάξης του 20% σε σχέση μόλις με πέρυσι σύμφωνα με την παρουσίαση του Προέδρου του ΣΠΕΦ, ενώ από το «χορό» των αυξήσεων δεν λείπουν και οι Όροι Σύνδεσης ΔΕΔΔΗΕ με έως διπλασιασμό του κόστους τους σε σχέση με μερικά χρόνια πριν, στοιχείο που συνδέεται βεβαίως όχι μόνο με την αύξηση του κόστους των υλικών αλλά και με τις ευρύτερες ενισχύσεις δικτύου στις οποίες προβαίνει ο διαχειριστής για την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου των γραμμών του και τα οποία ως γνωστόν μετακυλίονται στο σύνολο τους στους επενδυτές. Τέλος στις μεταλλικές βάσεις στήριξης παρά την μείωση του αριθμού των πάνελς ένεκα της αύξησης της ισχύος τους, σε ανηγμένη βάση ανά watt δεν προκύπτει εξοικονόμηση όπως για χρόνια αναμενόταν, αφού οι αυξήσεις στο χάλυβα της έχουν απορροφήσει.

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης ο κ. Λουμάκης ζήτησε να «παγώσει» κάθε σκέψη για περαιτέρω αποκλιμάκωση των ταριφών για τα νέα κάθε φορά φωτοβολταϊκά έργα που κατασκευάζονται.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ