Στη δίνη του γεωπολιτικού ρίσκου και όλων των παρελκόμενων έχουν μπει για τα καλά οι χρηματιστηριακές αγορές, κάτι που επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις απώλεσε όλο το ράλι του 2020, γυρνώντας μάλιστα σε αρνητική τροχιά στο φινάλε του πρώτου διμήνου.
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν μπει σε νέο κύκλο δοκιμασίας, μεταβλητότητας και μεγάλης αβεβαιότητας, ύστερα από τις δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας, που άνοιξε το Ασκό του Αιόλου για να εισέλθει ξανά ένα κομμάτι της Ευρώπης σε εμπόλεμη κατάσταση.
Οι ισορροπίες αλλάζουν με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς, ενώ η παγκόσμια κοινότητα είναι σοκαρισμένη κάτι που αντανακλάται σε όλη την οικονομική αλλά και επενδυτική δραστηριότητα, όπου οι μετοχές πιέζονται, ενώ τα εμπορεύματα – ειδικά όσα σχετίζονται με τις δύο εμπλεκόμενες χώρες Ρωσία και Ουκρανία – κάνουν ράλι.
Η ολοένα και μεγαλύτερη διεθνής απομόνωση της Ρωσίας και η αποκοπή της από τον υπόλοιπο κόσμο πιθανότατα να λειτουργήσει και ως σήμα… επανεκκίνησης υπό καινούριους όρους για την παγκόσμια και κυρίως ευρωπαϊκή κοινότητα, οπότε μένει να δούμε πως θα κινηθούν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου οι αγορές.
Τα πάντα είναι ρευστά καθώς η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τεράστιες αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, ο πληθωρισμός και η αλλαγή πολιτικής επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ήρθαν να «κουμπώσουν» και να αναβαθμιστούν κατακόρυφα μετά την εισβολή της Ρωσίας στα εδάφη μιας άλλης χώρας.
Μέσα σ’ αυτό το διαταραγμένο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο σαφώς πιο ευάλωτο από κάθε είδους αναταράξεις μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις έχασε όλα τα κέρδη του 2022, ενώ έως πριν λίγες ημέρες κατέγραψε ράλι που ξεπερνούσε το 8% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη!
Ο Γ.Δ. έκλεισε το μήνα Φεβρουάριο με απώλειες 4,82%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 5%, ο Mid Cap στο -2% και ο τραπεζικός δείκτης στο -5,67%. Έτσι, σε επίπεδο πρώτου διμήνου 2022, ο Γ.Δ. πλέον γύρισε αρνητικά χάνοντας 0,20%, ο FTSE 25 κρατάει μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,54%, ο Mid Cap κερδίζει 2,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 11,22%.
Οι μέσες συναλλαγές ήταν ενισχυμένες το μήνα Φεβρουάριο καθώς έφτασαν στα 101,17 εκατ. ευρώ, καθώς υπήρξαν κάποια placements ή άλλου είδους μεγάλα πακέτα (Real Consulting, Profile κ.α.), ενώ χθες έγινε μεγάλο πακέτο αξίας 98 εκατ. ευρώ που αφορούσε μετοχές της Trastor με αγοραστή την Πειραιώς. Θυμίζουμε πως ο μέσος τζίρος του Ιανουαρίου ήταν 80,41 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι έως τώρα το έτος κινείται με συναλλαγές 91 εκατ. ευρώ, έναντι 70,86 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του 2021.
Coca Cola HBC και Σαράντης πλήρωσαν το γεωπολιτικό ρίσκο
Στον FTSE 25, στην κορυφή των πιέσεων βρέθηκαν οι Coca Cola HBC και Σαράντης που υποχώρησαν κατά 20,80% και 17,70% αντίστοιχα το Φεβρουάριο. Η πρώτη έχει ισχυρή παρουσία στην Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν το 15% και 6% του ενοποιημένου όγκου πωλήσεών της, ενώ έκλεισε προ ημερών το εργοστάσιό της στην Ουκρανία. Η Σαράντης φέρνει περίπου το 6,70% των διεθνών πωλήσεών της από την Ουκρανία όπου διατηρεί τη θυγατρική Ergopack την οποία εξαγόρασε το 2018.
Σημαντικές πιέσεις 10% δέχτηκε και η Viohalco, η Alpha Bank διόρθωσε σε ποσοστό 8,90%, η Τιτάν -6,50%, Quest Συμμετοχών -6,30%, ΕΥΔΑΠ -6,20%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -5,70%, ΟΛΠ -5,50%, Μυτιληναίος -5,50%, Εθνική -5,40% κ.λπ.
Την καλύτερη εικόνα στον Large Cap το Φεβρουάριο είχε η μετοχή των ΕΛΠΕ που ενισχύθηκε κατά 6,80%, επηρεασμένη από τα καλά αποτελέσματα και το υψηλό μέρισμα, ενώ ευνοείται τα μέγιστα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω αποθεμάτων.
Στον Mid Cap η AVAX υποχώρησε κατά 15,10%, η Entersoft έχασε 14,60%, η Τεχνική Ολυμπιακή -14%, η Ικτίνος -11,505, Κρι Κρι -10,30%, Πλαστικά Θράκης -8,40% κ.λπ. Πρώτη στα κέρδη ήταν η Ευρωπαϊκή Πίστη καθώς μέσα στο μήνα ανακοινώθηκε η εξαγορά της από τον όμιλο Allianz. Θετικά έκλεισαν το μήνα επίσης οι Autohellas (+5,50% με νέα ιστορικά υψηλά πρόσφατα), Intrakat (νέα έργα και επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ), Epsilon Net (+4,40%) και Cenergy Holdings (+4,20%).