Πέμπτη, Ιανουάριος 16, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις των smartphones - Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις των smartphones – Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών

Την κραταιά βιομηχανία των smartphones απειλούν το τελευταίο διάστημα οι ελλείψεις εξαρτημάτων και η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις πιέσεις να ενδέχεται να ισχυροποιηθούν το προσεχές διάστημα αφήνοντας το αποτύπωμά τους στην αγορά.

Οι ελλείψεις εξαρτημάτων και η αδυναμία τροφοδότησης της αγοράς με τσιπς μετά και την αύξηση των κρυπτονομισμάτων που εξάντλησαν τα αποθέματα εν μέσω πανδημίας, δημιουργούν προσκόμματα στην παραγωγή ενώ η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα παγκοσμίως δυσχεραίνει περαιτέρω την εξίσωση. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό και με τις γενικότερες ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στις πωλήσεις συσκευών.

Ενδεικτικά προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2021 τα οποία αντικατοπτρίζουν μια πτώση στις πωλήσεις smartphones κατά 6,8% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Gartner. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα premium smartphones οι πωλήσεις των οποίων ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία και συνέχισαν να αυξάνουν.

Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών

Οι προαναφερθείσες αρρυθμίες έφεραν και διαφοροποιήσεις στην κορυφαία πεντάδα των ισχυρών κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως.

Την πρωτιά μεταξύ των πιο δυναμικών παικτών της παγκόσμιας αγοράς διατήρησε το εξεταζόμενο διάστημα η Samsung, παρότι μάλιστα το μερίδιο αγοράς της μειώθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Gartner. Για την ακρίβεια βάσει της Gartner το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η εταιρεία πούλησε 69,002 εκατ. τεμάχια από τα 80,816 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και συγκέντρωσε μερίδιο αγοράς της τάξης του 20,2% από 22,1% πέρυσι. Παρά την γενικότερη πτώση βέβαια, η κορεατική εταιρεία κινήθηκε καλύτερα στις πωλήσεις premium συσκευών, χάρη στην ισχυρή ζήτηση που παρουσίασαν τα νέα foldable μοντέλα της.

Στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης βρέθηκε η Apple εκτοπίζοντας την κινεζική Xiaomi στην τρίτη θέση. Για την ακρίβεια η Apple με την αφορμή της κυκλοφορίας του νέου iPhone, πούλησε το τρίτο τρίμηνο 48,458 εκατ. τεμάχια από 40,598 εκατ. τεμάχια που είχε πουλήσει το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Έτσι το μερίδιό της έφτασε στο 14,2% από το 11,1% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίστοιχα το μερίδιο της Xiaomi έφτασε στο 13% από 12,1% που ήταν το ίδιο διάστημα πέρυσι πουλώντας το τρίτο τρίμηνο το 2021, 44,483 εκατ. τεμάχια από 44,405 εκατ. τεμάχια που πούλησε πέρυσι.

Στην τέταρτη και στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι κινεζικές Vivo και OPPO, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους κατά 2,4% και 1,7% αντίστοιχα και φτάνοντας σε μερίδιο αγοράς της τάξης του 10,5% και 9,8% έκαστη.

Οι λοιποί κατασκευαστές συγκέντρωσαν μεμονωμένα χαμηλό μερίδιο αγοράς, φτάνοντας ωστόσο συγκεντρωτικά το 32,3% από το 38,4% που ήταν πέρυσι.

Η κατάταξη παραμένει ίδια και σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, παρουσιάζοντας ωστόσο διαφοροποιήσεις στα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας Canalys για το 3ο τρίμηνο του 2021, η Samsung ηγήθηκε της διεθνούς αγοράς smartphones με μερίδιο 23% το εξεταζόμενο διάστημα του 2021, αντίστοιχο με αυτό που κατείχε και το 3ο τρίμηνο του 2020.

Η Apple, από την πλευρά της, κατέκτησε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, με μερίδιο 15%, υψηλότερο από το 12% που πέτυχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα, χάρη στη μεγάλη ζήτηση ενόψει της έλευσης του iPhone 13.

Από την πλευρά της, η Xiaomi απέσπασε μερίδιο 14% των παγκόσμιων πωλήσεων, όπως άλλωστε και στο 3ο τρίμηνο του 2020, κατακτώντας την τρίτη θέση της αγοράς. Η Vivo και η OPPO συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με μερίδιο 10% έκαστη (από 9% αμφότερες έναν χρόνο νωρίτερα).

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ