Μια καινοτόμος μέθοδος για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με επιτυχία! Πρόκειται για την μηχανική θρομβεκτομή που πραγματοποιήθηκε στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, σε 62χρονο ασθενή με βαρύ εγκεφαλικό που του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση αυτών των εξαιρετικά λεπτών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία!
Το περιστατικό διακομίστηκε στο νέο, πρότυπο Κέντρο Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τα νοσοκομεία Αιγινήτειο και Αλεξάνδρα.
Όταν ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Αιγινήτειο είχε βαρύ αγγειακό εγκεφαλικό, με συνέπειες στην ικανότητα του λόγου, ενώ εμφάνιζε πλήρη αδυναμία κίνησης της δεξιάς πλευράς του σώματος του. Οι ιατροί του χορήγησαν ενδοφλέβια θρομβόλυση και εντόπισαν τη πλήρη απόφραξη της έσω καρωτίδας, ως αιτία του εγκεφαλικού.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρόνος είναι αμείλικτος και οι γιατροί το γνωρίζουν καλά. Αμέσως ο ασθενής μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αρεταίειο και συγκεκριμένα στη μονάδα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Αρεταίειου και εκεί υπεβλήθη στη μηχανική θρομβεκτομή.
Η μέθοδος
Πρακτικά οι γιατροί διάνοιξαν την έσω καρωτίδα με πλήρη αποκατάσταση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Επικεφαλής της ιατρονοσηλευτικής ομάδας ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής και επεμβατικός νευροακτινολόγος Παναγιώτης Παπαναγιώτου, ο οποίος διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στην διενέργεια μηχανικής θρομβεκτομής.
Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι καθώς εκτιμούν ότι απεφεύχθη μεγάλη έκταση εγκεφαλικής βλάβης και βαριά αναπηρία. Πλέον η πορεία της υγείας του ασθενούς εξελίσσεται ομαλά με σημαντική καθημερινή βελτίωση.
Καλύτερη διαχείριση εγκεφαλικών
Άξιο αναφοράς είναι ότι υπολογίζεται πως σχεδόν κάθε χρόνο 35.000 Έλληνες παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς το 40% χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο ενώ ένας στους τρεις μένει με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.
Δυστυχώς στην Ελλάδα καταγράφονται τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά κατά τον πρώτο μήνα στη Δυτική Ευρώπη γιατί δεν διαθέτει οργανωμένα κέντρα για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Γι΄ αυτό άλλωστε και ο στόχος του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, είναι η σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, η οποία θα περιλαμβάνει θεραπείες επαναιμάτωσης μέσω μηχανικής θρομβεκτομής.
Συγκεκριμένα το εξειδικευμένο Κέντρο διαθέτει την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και στην εξειδικευμένη διεπιστημονική ομάδα γιατρών και στη διενέργεια της μηχανικής θρομβεκτομής για την αντιμετώπιση αυτών των οξέων περιστατικών.
Την πρόθεση αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών υπογράμμισε ο πρόεδρος των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος. Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα δύο Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας ένωσαν τις δυνάμεις τους με την οργάνωση του Κέντρου Επεμβατικής Αντιμετώπισης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων μόλις πριν από μερικούς μήνες.
Αξίζει να τονιστεί ότι η μηχανική θρομβεκτομή σε ασθενείς με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, που οφείλεται σε απόφραξη μεγάλου αγγείου, είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος που συστήνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων και η Αμερικανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων. Πρόκειται για την πλέον αποτελεσματική θεραπεία, στην οξεία φάση των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, σε σύγκριση με όλες τις άλλες διαθέσιμες θεραπείες, γιατί εξασφαλίζει σημαντική μείωση της αναπηρίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.