Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δημοσίων Πρακτορείων Ειδήσεων εξελέγη ο Αιμ. Περδικάρης

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δημοσίων Πρακτορείων Ειδήσεων εξελέγη ο Αιμ. Περδικάρης

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δημοσίων Πρακτορείων Ειδήσεων εξελέγη ομόφωνα ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη. Στη Συμμαχία συμμετέχουν συνολικά 32 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ηγείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), με τον πρόεδρό του, Φαμπρίς Φρις.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου αποφασίστηκε – επίσης ομόφωνα – η επόμενη σύνοδος, τον Οκτώβριο του 2025, να διεξαχθεί στην Αθήνα, ενώ ως νέο μέλος του ΔΣ εξελέγη ο επικεφαλής του βελγικού πρακτορείου (Belga), Πάτρικ Λακρουά. Η δημιουργία αυτής της Επιτροπής αποτελεί αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν στην ενημέρωση τα Δημόσια Πρακτορεία Ειδήσεων, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ να κατέχει πλέον ηγετική θέση. Ανάμεσα στα καθήκοντα της Επιτροπής είναι η σύνταξη ειδικής έκθεσης για τη λειτουργία τους και η διατύπωση προτάσεων για την αναβάθμισή τους και την αποτελεσματική προσαρμογή τους στο απαιτητικό νέο τοπίο που διαμορφώνεται στα ΜΜΕ με την Τεχνητή Νοημοσύνη και την ανάπτυξη των Ψηφιακών Μέσων.

«Η εκλογή από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα, αλλά κυρίως συνιστά αναγνώριση της δουλειάς όλων των συντακτών και εργαζομένων του ΑΠΕ-ΜΠΕ», δήλωσε ο κ. Περδικάρης. «Σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση αφορά τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης και την αξιοπιστία των Μέσων Ενημέρωσης, το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή. Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει μπει σε μια νέα εποχή και θα συνεχίσουμε δυναμικά και σταθερά σ’ αυτό το δρόμο», πρόσθεσε.

Στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου της ΕΑΝΑ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε στην υπογραφή δύο ακόμη μνημονίων συνεργασίας που εξασφαλίζουν μεταξύ άλλων την ανταλλαγή δημοσιογραφικού περιεχομένου με τα πρακτορεία ειδήσεων της Πορτογαλίας (LUSA) και του Βελγίου (Belga). Τα μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν από τον Πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη και από τον Πρόεδρο του LUSA, Ζοακίμ Καρρέιρα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Belga, Πάτρικ Λακρουά αντίστοιχα.

Το απόγευμα της Πέμπτης, όλοι οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών πρακτορείων που συμμετείχαν στη σύνοδο της ΕΑΝΑ έγιναν δεκτοί στο Κυρηνάλιο από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα. Στη σύντομη ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων στην ανάδειξη της αλήθειας και του πλουραλισμού. Όπως πρόσθεσε ο Ιταλός Πρόεδρος, είναι ζήτημα δημοκρατίας η διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και της αντικειμενικής πληροφόρησης και γι’ αυτό οι θεσμοί πρέπει να τρέφουν σεβασμό για τον Τύπο και τους λειτουργούς του.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ