Σε φάση υλοποίησης εισέρχονται σταδιακά μείζονα έργα, που σχετίζονται με τον ψηφιακό τομέα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την επέκταση των υποδομών ΤΠΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης, προϋπολογισμού πάνω από €100 εκατ.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), το έργο αποτελεί εμβληματική δράση για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης. Έμμεσα σχετίζεται με την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα. Στην προκήρυξη του έργου, που αφορά την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών ΤΠΕ σε διαφορετικούς τομείς της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προχώρησε η ΚτΠ.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους πίνακες αποτελεσμάτων της Ε.Ε. στον τομέα της δικαιοσύνης (EU Justice Scoreboards), βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. σε σειρά δεικτών σχετικά με την ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης. Είναι δε από τους ουραγούς στην αξιοποίηση ψηφιακών υποδομών.
Ενδεικτικό για την επιρροή της ταχύτητας απόδοσης δικαιοσύνης στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι η χαμηλή βαθμολογία (Θέση 146 μεταξύ 190 χωρών), που λαμβάνει η Ελλάδα στον δείκτη Ease of Doing Business, κυρίως λόγω της χαμηλής ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης.
Οι δράσεις στο πλαίσιο του έργου καλύπτουν τις εξής ενότητες: Ανάπτυξη ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δέσμη δράσεων για την ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Ποινικού Μητρώου. Αναβάθμιση της λειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης.
Οφέλη
Σκοπός του έργου είναι η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής δικαιοσύνης, μέσω της υλοποίησης δράσεων ΤΠΕ. Οι τρεις λειτουργικές ενότητες του έργου καλύπτουν σημαντικό τμήμα των βασικών λειτουργιών της Δικαιοσύνης, με παρεμβάσεις που αφορούν την ψηφιοποίηση διαδικασιών και υπηρεσιών, αλλά και την αναβάθμιση και επέκταση υποδομών ΤΠΕ.
Η επίτευξη των στόχων του έργου αναμένεται να προσδώσει σειρά από οφέλη για τη χώρα μας, όπως:
– Επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και μείωση των εκκρεμών υποθέσεων και ποιοτική αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης προς τους πολίτες:
– Ελάφρυνση του διαχειριστικού φόρτου των φορέων του δικαστικού συστήματος
– Αναβάθμιση της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης μέσω της υποστήριξης των Δικαστικών λειτουργών στην άσκηση των καθηκόντων τους
– Αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Δικαιοσύνης και άλλων φορέων του Δημοσίου τομέα με την ανάπτυξη ηλεκτρονικών διεπαφών
– Μείωση της ανάγκης για φυσική παρουσία για υπηρεσίες δημόσιας διοίκησης όπως η υποβολή και παραλαβή εγγράφων, αιτημάτων μέσω ηλεκτρονικών υπηρεσιών και πληροφόρησης
– Καλύτερη διοίκηση του δικαστικού συστήματος:
– Παραγωγή στατιστικών δεδομένων και διοικητικής πληροφόρησης
– Αντικειμενική πληροφόρηση για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος
– Υποστήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών της Δικαιοσύνης.
Ωφελούμενος πληθυσμός
Ο άμεσα ωφελούμενος πληθυσμός είναι το δικαστικό σώμα, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ωφελούνται οι δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και το σύνολο των επαγγελματιών που συναλλάσσεται τακτικά με τη δικαιοσύνη.
Έμμεσα, το έργο ωφελεί το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς οποιοσδήποτε δύναται να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και να καρπωθεί τα οφέλη από την ψηφιοποίηση και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.