Κυριακή, Ιανουάριος 19, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠροβληματισμός από τις διαρκείς πιέσεις της Lamda Development

Προβληματισμός από τις διαρκείς πιέσεις της Lamda Development

Κάθε άλλο παρά εικόνα μετοχής ενός ομίλου που έχει υπό την πλήρη διαχείρισή του το μεγαλύτερο project ανάπλασης στην Ευρώπη παρουσιάζει η Lamda Development καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, ενώ και τον Αύγουστο υστέρησε συγκριτικά με την επίδοση του Γενικού Δείκτη αλλά και της υπόλοιπης αγοράς.

H συμπεριφορά της μετοχής κρίνεται – το λιγότερο – προβληματική, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν διαρκείς πωλήσεις από κάποια χαρτοφυλάκια, για λόγους ανεξήγητους έως τώρα στην ευρύτερη αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Lamda Development κλείνει αρνητικά στις 14 από τις 15 έως τώρα συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη, συμπληρώνοντας ένα αρκετά σπάνιο αρνητικό σερί, τουλάχιστον για μετοχή του FTSE 25.

Χθες η μετοχή έκλεισε στα 7,39 ευρώ με νέα πτώση 1,40%, ενώ σ’ αυτές τις 15 συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη υποχωρεί κατά 10,91%. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου διαμορφώνεται στα 1,306 δισ. ευρώ, που τον φέρνει στη 16η θέση στο σύνολο του Χ.Α. Μάλιστα, σε επίπεδο 9μήνου 2021, ο τίτλος ενισχύεται μόλις 4,08%, υστερώντας έναντι τόσο του Γενικού Δείκτη (+10,55%), όσο και του FTSE 25 (+11,68%).

Αυτή η εικόνα της μετοχής έρχεται σε αντίθεση με όλο τον… ντόρο που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά και το πρώτο 7μηνο του 2021, αναφορικά με το τι σημαίνει πραγματικά η έναρξη των εργασιών για τη μεγαλύτερη ανάπλαση στην Ευρώπη. Θυμίζουμε ότι ολόκληρος ο επιχειρηματικός και πολιτικός κόσμος ανέμενε άμα του ξεκινήματος του project να ανάψει το… φιτίλι για όλα τα assets της χώρας, ότι θα έβαζε «φωτιά» στις αποτιμήσεις και θα ξεμπλόκαρε ευρύτερα το επενδυτικό προφίλ στο Χρηματιστήριο.

Οι εργασίες στο Ελληνικό έχουν ξεκινήσει, η έκταση έχει «κλειδώσει» στη Lamda Development, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί τα πρώτα deals (αγορές γραφείων και καταστημάτων, όπως οι συμφωνίες με την Πειραιώς Financial και τον όμιλο Fourlis.

Θυμίζουμε πως προ πενήντα περίπου ημέρων, στα τέλη Ιουλίου και ενώ η μετοχή ήταν στα 8,43 ευρώ, σε ανάλυσή της η Axia Research, τοποθέτησε την τιμή – στόχο για τη Lamda στα 14,2 ευρώ, δίνοντας δηλαδή περιθώρια ανόδου περί το 75%, κάνοντας σύσταση αγοράς. Οι αναλυτές της Axia Research είχαν απαριθμήσει όλες τις γνωστές και άγνωστες αξίες και υπεραξίες που εμφορούνται από το έργο του Ελληνικού, συνδυαστικά με το timing της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, είχαν τονίζει πως ο συνδυασμός της δημιουργίας NAV από το Ελληνικό και από τις υπάρχουσες δραστηριότητες τοποθετείται (προσαρμοσμένη στην παρούσα αξία) στα 2,5 δισ. ευρώ για τον όμιλο, ή στα 14,2 ευρώ ανά μετοχή. Μένει να δούμε λοιπόν αν οι πιέσεις στη μετοχή της Lamda Development είναι καθαρά συγκυριακές, ή αν οφείλονται στην αποχώρηση κάποιου ισχυρού χαρτοφυλακίου…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ