Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠριν το δύσκολο χειμώνα, υπάρχει η ΔΕΘ

Πριν το δύσκολο χειμώνα, υπάρχει η ΔΕΘ

Για την ώρα κάποιοι προσπαθούν να… καταπιούν την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να μην πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση εξακολουθούν να θεωρούν τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο με αποτέλεσμα να ζουν σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρξε η τοποθέτησή του στη Βουλή, αλλά και στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Ακόμη… υποψιάζονται ότι κάτι τους κρύβουν και ότι οι εκλογές θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Το δύσκολο για αυτούς θα είναι – όταν περάσει ο Σεπτέμβριος και δεν θα έχουν ανακοινωθεί οι εκλογές – να διαχειριστούν το ότι ο Μητσοτάκης τελικά ήταν αξιόπιστος. Για αυτό, όσο μου επιτρέπουν, θα τους έλεγα να το κλείσουν το θέμα, όχι μόνο γιατί πια δεν …πουλάει, αλλά γιατί τους εκθέτει. Τις εκλογές δεν μπορούν να τις επιβάλουν, όσο και εάν από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει εκ νέου η επαναστατική γυμναστική.

Ακουσα παράλληλα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει, ότι έχει πάρει την απόφαση να αναλάβει το κόστος από έναν δύσκολο, όπως αναμένεται χειμώνα, γιατί δεν θέλει να ρισκάρει την σταθερότητα της χώρας.

Θα πρότεινα στον πρωθυπουργό, αντί να ρισκάρει την σταθερότητα, να κοιτάξει το πως ο δύσκολος χειμώνας να μην αποτελέσει τη συνέχεια των πολλών και δύσκολων “χειμώνων”- και δεν αναφέρομαι εποχικά – που βιώνουν οι πολίτες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μόνο έτσι θα περιοριστεί στην πραγματικότητα, τόσο το πολιτικό κόστος όσο και το …ρίσκο. Η Διεθνής Εκθεση της Θεσσαλονίκης, εκτός από το ότι θα είναι η τελευταία πριν από τις εκλογές, θα κρίνει και το πως θα πάμε σε εκλογές.

Και κυρίως ποιο θα είναι το “αποτέλεσμα” των εκλογών. Ολοι αποδέχονται ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι το πρώτο πρόβλημα για το οποίο οι πολίτες ζητούν λύσεις.

Επίσης άπαντες αποδέχονται ότι η… τσέπη μας είναι εκείνο που μας οδηγεί στην επιλογή μας, όταν φτάσουμε πάνω από την κάλπη.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει στη ΔΕΘ, όχι να βρεί αφήγημα, αλλά να βρεί τον τρόπο, με τον οποίο τα δισ. που μοιράζει να πιάσουν τόπο.

Να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα πείσει τους πολίτες στην πράξη, ότι θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, το οποίο δε θα τους κάνει πλουσιότερους, αλλά θα τους βοηθήσει – σε πρώτη φάση- να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει. Οχι όμως με τον…εθισμό που δημιουργούν τα επιδόματα και τα όποια free pass αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αυτή της κατάργησης του άδικου φόρου της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΔΕΘ του 2022, θα είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες στις οποίες έχει “ανέβει” ο κ. Μητσοτάκης. Από τη μια θα έχει μια αντιπολίτευση που θα θέλει να την σηματοδοτήσει ως απαρχή ενός “ξεσηκωμού” για να φύγει η κυβέρνηση, και από την άλλη θα είναι η αφετηρία του νέου αφηγήματος Μητσοτάκη. Το ποιος θα κερδίσει θα φανεί από το τι θα ανακοινωθεί και κυρίως από το τι θα υλοποιηθεί. Ο προεκλογικός αγώνας, ασχέτως από την ημερομηνία, θα είναι μακρύς και επίπονος για όλους. Και θα είναι λάθος για την κυβέρνηση, να χάσει αυτούς που άντεξαν στην πανδημία…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ