Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠραξικόπημα στο Σουδάν: Οι ΗΠΑ παγώνουν οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Οι ΗΠΑ παγώνουν οικονομική βοήθεια 700 εκατ. δολαρίων

Η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε απερίφραστα την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης από τον στρατό του Σουδάν και αξίωσε την «άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, ανακοινώνοντας την αναστολή της χορήγησης οικονομικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να βοηθηθεί η μετάβαση της αφρικανικής χώρας στη δημοκρατία.

«Απορρίπτουμε πλήρως τη διάλυση της πολιτικής μεταβατικής κυβέρνησης και των θεσμών της και καλούμε να υπάρξει άμεση αποκατάστασή της» στην εξουσία, τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του χθες βράδυ.

«Η σύλληψη του πρωθυπουργού (σ.σ. Αμπντάλα) Χάμντοκ και άλλων πολιτών ηγετών είναι απαράδεκτη. Οι ένοπλες δυνάμεις οφείλουν να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να τους απελευθερώσουν αμέσως», πρόσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι έγινε χρήση όπλων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σουδάν, καλώντας να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες.

«Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, οι ΗΠΑ ανέστειλαν» τη χορήγηση της βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν αφιερωμένη στην προώθηση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπός του, ο Νεντ Πράις, είχε ήδη αναγγείλει το μέτρο αυτό νωρίτερα χθες (24852093). «Παγώνουμε το σύνολο του ποσού αυτού», δήλωσε, διευκρινίζοντας πως δεν θα επηρεαστεί η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγείται.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ