Κεντρικό ζήτημα στις εργασίες του 8ου Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean του Economist, που έγινε στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2024 ήταν το πώς θα χρηματοδοτηθεί η πράσινη μετάβαση, που ήδη κοστίζει. Κι όλα αυτά όταν πριν λίγες μέρες, κατά την παρουσίαση του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ, που περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η συγκράτηση του κόστους. Ο ίδιος τόνισε πως “χαιρετίζουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας συνολικής στρατηγικής με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση της ενέργειας, στην αύξηση της χωρητικότητας των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, στον εξηλεκτρισμό και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας”.
Το 2023 το 50% των χρηματοδοτήσεων της τράπεζας κατευθύνθηκε σε πράσινες επενδύσεις, επεσήμανε,, χαρακτηριστικά, η επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα Αγγελική Καλλιγιαννάκη. Στο πλαίσιο αυτό, με χώρα αναφοράς την Ελλάδα, μίλησε για τις χρηματοδοτήσεις πράσινων ομολόγων εταιρειών όπως οι Metlen και της ΔΕΗ, καθώς και υποδομών όπως το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης. Η ίδια σημείωσε τη δραστηριότητα της EBRD στον τομέα του πράσινου real estate μέσα από τη συνεργασία με εταιρείες όπως η Lamda Development.
Στις δράσεις του οργανισμού για την υλοποίηση πράσινων επενδύσεων που θα υποστηρίξουν τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των ρύπων αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Ιωάννης Τσακίρης. Στο πλαίσιο αυτό, στην Ελλάδα ξεχώρισε έργα όπως η συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ για τη σύνδεση των δυτικών και νοτίων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, η χρηματοδότηση ύψους 400 εκατ. ευρώ στη Metlen για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων και αποθήκευση ενέργειας, η συμφωνία 390 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΠΑ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα και η συμφωνία με τη Sunlight για τη χρηματοδότηση της παραγωγής καινοτόμων μπαταριών στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη.
Όλοι είμαστε με την πράσινη μετάβαση, το ερώτημα για την Ευρώπη είναι πώς θα την υλοποιήσει, με ποιο κόστος και ποιες συμμαχίες, κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και αντιπρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Γιάννης Μανιάτης. Μίλησε για την ανάγκη να αλλάξει το «ενεργειακό δόγμα» της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό έδωσε έμφαση: α) στην πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση τιμών, για να είναι σύμμαχοι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, όπως είπε, β) στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου ώστε να μην εισάγουμε τον εξοπλισμό για τις ΑΠΕ, ως επί το πλείστον από την Κίνα, γ) στην ενεργειακή δημοκρατία και δ) στην ανθεκτικότητα. Σχολίασε ότι το κόστος φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες είναι έως και 6 φορές υψηλότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους και το κόστος ηλεκτρισμού έως και 3 φορές υψηλότερο, προσθέτοντας ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική προκειμένου να μην καταλήξουμε σε μια αποβιομηχανοποιημένη Ευρώπη με τεράστια ανεργία. Τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα. Τέλος, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμμαχήσει με χώρες της Αφρικής, της Ν. Αμερικής και της ΝΑ Ασίας, γιατί έχουμε ανάγκη τις πρώτες ύλες τους.