Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοτοποιία: Ένας μεγάλος κλάδος που «πνίγεται» από τους φόρους

Ποτοποιία: Ένας μεγάλος κλάδος που «πνίγεται» από τους φόρους

Πρόκειται για μια αγορά με σημαντικότατο εκτόπισμα, χιλιάδες εργαζόμενους σ’ όλη την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και πώλησης και πολλές παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα, ορισμένες εκ των οποίων μοναδικές στον κόσμο. Εταιρείες ελληνικές, πολλές εκ των οποίων τρίτης, τέταρτης ή και πέμπτης γενιάς, που κυρίως δραστηριοποιούνται στην ελληνική επαρχία, κρατώντας ψηλά τη σημαία της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ενώ την ίδια ώρα είναι ένας από τους πλέον εξαγωγικούς κλάδους της χώρας.

Αυτή η αγορά υπέστη πολύ μεγάλη μείωση στις πωλήσεις της κατά την υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση στη χώρα, ενώ οι επαγγελματίες του χώρου ζητούν επιτακτικά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. και ένας από τους υψηλότερους παγκοσμίως. Συνάμα, συγκριτικά με κάποιες χώρες, είναι έως και πέντε φορές υψηλότερος ο φόρος!

Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, οι φόροι ξεπερνούν το 55% της τελικής τιμής του ποτού στη λιανική, ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ παραμένουν χαμηλότερα από το 2009, στοιχείο που δείχνει ότι η υψηλότερη φορολογία, τελικά, πλήττει και την κατανάλωση και τα έσοδα.

Οι κλάδοι εστίασης και φιλοξενίας (HORECA) αποτελούν τον δυναμικότερο τομέα της ελληνικής οικονομίας συνεισφέροντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το 2021, σε πάνω από 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, οι 112.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παράγουν περίπου 552.000 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες αντιστοιχούν στο 11,9% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εστίαση και φιλοξενία αποδίδουν 3,6 δισ. ευρώ σε μισθούς και εισφορές, καθώς και φόρους που ανέρχονται σε 1,181 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,5% των φορολογικών εσόδων του κράτους. Ακόμη και στις πλέον δυσμενείς συνθήκες, ο τομέας HORECA στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Σήμερα, βρίσκεται για ακόμη μια φορά αντιμέτωπος με πρωτοφανείς προκλήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, των πληθωριστικών πιέσεων και της διεθνούς αβεβαιότητας.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο (6% από 13% που είναι σήμερα), αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στην ενέργεια για τα καταστήματα θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο, ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιάννης Δαβερώνης. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εστίαση εντός του 2023 θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση, αλλά και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών.

Πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι το 2021 έξι στις δέκα επιχειρήσεις εστίασης έκλεισαν με ζημίες. «Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πανδημία άφησε τον κλάδο χωρίς εισοδήματα, αφού τα καταστήματα μας ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή ενώ η οποία βοήθεια δόθηκε στους επιχειρηματίες σκοπό είχε την κάλυψη οικονομικών εκκρεμοτήτων που δημιουργήθηκαν. Κάνοντας μια μεγάλη προσπάθεια όλοι οι άνθρωποι της εστίασης να συνέλθουμε από τα 2 χρόνια πανδημίας και τις δυσμενείς οικονομικές τους συνέπειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με άλλους σημαντικούς φορείς του τομέα HORECA, για να συγκροτήσουμε από κοινού ένα μέτωπο που θα φέρει αποτελέσματα στον διάλογο με την πολιτεία» τόνισε ο κ. Δαβερώνης.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε μονοψήφιο νούμερο, αλλά και η καθιέρωση ειδικού τιμολόγιου στην ενέργεια για τα καταστήματα μας, θα δώσει πραγματική ανάσα στον κλάδο. Συνεχίζουμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να έχουμε υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις».

Η Γενική Διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «για εμάς στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, ο τομέας HORECA αποτελεί το μεγαλύτερο κανάλι διάθεσης των προϊόντων μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε. διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων Εστίασης και Φιλοξενίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης επισήμανε πως «οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ