Το δίκαιον από τη μία, το δημοσιονομικό κόστος από την άλλη. Με «κουρεμένα» τα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα κινδυνέψουν φέτος να πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών για να δοθεί μια λύση. Ο χρόνος πιέζει καθώς οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες ώστε να ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τις πληροφορίες, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί παρά μετά τις 10 Απριλίου κάτι που σημαίνει ότι και φέτος οδεύουμε ολοταχώς για υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τον… Αύγουστο.
Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που έχει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο. Πρώτον να μην εφαρμοστούν φέτος τα τεκμήρια για τα «λαϊκά» περιουσιακά στοιχεία: το αυτοκίνητο (με εξαίρεση τα μεγάλου κυβισμού ΙΧ) και την κύρια κατοικία. Δηλαδή, με βάση αυτό το σενάριο, θα υπολογιστεί το τεκμήριο για τα σκάφη αναψυχής, τα πολυτελή ΙΧ, τις πισίνες κλπ.
Από την άλλη, το δεύτερο σενάριο προβλέπει την σημαντική μείωση των τεκμηρίων αλλά μόνο για τους πληττόμενους φορολογούμενους. Αυτό θα σήμαινε ότι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής, θα επιβαρύνονταν κανονικά με όλα τα τεκμήρια. Σε αντίθεση με τους εργαζόμενους σε αναστολή, τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους κλπ, οι οποίοι θα έχουν σημαντική έκπτωση (ακόμη και απαλλαγή) στο τεκμαρτό εισόδημα.
Οι «προσομειώσεις» θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα καθώς το οικονομικό επιτελείο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το θέμα του δημοσιονομικού κόστους