Για την πρόταση δυσπιστίας που καταψηφίστηκε από 159 βουλευτές μίλησαν στο MEGA ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
«Η άποψη μου είναι ότι έχει ευρωεκλογών και με το άγχος για το ποιος από τώρα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης θα κόψει πρώτος το νήμα της δεύτερης θέσης, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια έξυπνη πολιτική κίνηση. Αναβίωσε λέτσο και για 3 μέρες, «το ΠΑΣΟΚ και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Παρέσυρε τους άλλους, ο κ. Κασσελάκης το αντιλήφθηκε και πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής της κ. Κασιμάτη που υπέγραψε την πρόταση μομφής, βγήκε και άδειασε την ΚΟ του, λέγοντας ότι πρόκειται για κοινοβουλευτικό φιάσκο, ενώ τους είπε προηγουμένως να υπογράψει. Ο κ. Καραμανλής χειροκροτήθηκε σε 2 σημεία της ομιλίας του: την στιγμή που ειπε ότι δεν θα κάνει χρήση της βουλευτικής ασυλίας του. Στο τέλος είθισται να χειροκροτούνται από ευγένεια. Να θυμίσω πως όταν παραπέμφθηκαν στο ειδικό δικαστήριο οι κ.κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΙΖΑ χειροκροτούσαν και εκείνοι καταδικάστηκαν», είπε αρχικά.
Και συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης: «Οι συγγενείς των θυμάτων ό,τι και να κάνουν έχουν 1000 δίκια. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία τακτική ομιλία του απευθύνθηκε στους ανθρώπους που ήταν στα θεωρεία και όχι στους 300, η ομιλία του είχε αρχή μέση και τέλος, ήταν ανθρώπινος, και πειστικός στα περισσότερα σημεία, είχε και πολιτικό σκεπτικό. Τα αποτελέσματα από τέτοιες συνεδριάσεις κρατούν 48 ώρες το πολύ. δεν θρέψω ότι ενόψει των ευρωεκλογών θα έχει κάποια ιδιαίτερη επίπτωση. Η ΝΔ δεν κινδυνεύει από την αντιπολίτευση αλλά από τον κακό εαυτό της. Γι’ αυτό τους είπα να δρομολογήσουν λύσεις σε 3 βασικά προβλήματα της κοινωνίας: στην ακρίβεια, την υγεια και την δημόσια ασφάλεια, και δεύτερον, να παρουσιάσει ευρωπαϊκή ατζέντα με την οποία θα πάμε στις ευρωεκλογές. Πρέπει να αποφασίσουμε ποια Ευρώπη θέλουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, μένει ένα ερώτημα, τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτό δεν μπορεί να το αποδείξει η κυβέρνηση, περιμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Τρεις μέρες που άκουγα τους συνάδελφους. Δεν προσέφεραν τίποτα παραπάνω στην ενημέρωση. Όσον αφορά στον κ. Καραμανλή θέλω να είναι προσεκτικός, γιατί έχω νιώσει πολιτική μοναξιά, ας φέρουν οι συνάδελφοι ένα χαρτί με ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Κατάλαβα από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού πως δεν απέκλεισε την δημιουργία προανακριτικής αν οι συνάδελφοι φέρουν ένα κατηγορητήριο για τον κ. Καραμανλή».
Μπορεί η αντιπολίτευση να φέρει ένα κατηγορητήριο για τον Κώστα Καραμανλή;
Η κ. Κασιμάτη τοποθετήθηκε επί του ζητήματος.
«Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την προανακριτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η αντιπολίτευση θέλει να πάει τον κ. Καραμανλή φυλακή. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει κάτι και σύσσωμη προστατεύει τον κ. Καραμανλή. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται το κατηγορητήριο των συγγενών. Οι συγγενείς είναι ενάγοντες, έχουν δικηγόρους, έχουν σκάει μέσα στην συγκάλυψη και το μπάζωμα, και αρνήθηκε τα πάντα χωρίς να απαντάει σε τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε χθες και μιλούσε για γενικές διαχρονικές ευθύνες εκτός από το ανθρώπινο λάθος. Όταν ήρθε η ώρα για να αναλάβουν την ευθύνη τους, έκαναν τα πάντα για να αποκλειστούν οι μάρτυρες, και για να μπορούν να πουν ότι έπραξαν ό,τι ήταν δυνατό. Εμείς είπαμε να το δει η δικαιοσύνη για να δούμε αν υπάρχει ποινική ευθύνη. Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε τους ντετέκτιβ, η πρόταση δυσπιστίας είναι μια πολιτική διαδικασία. Αυτά που ειπώθηκαν για το Μάτι είναι σοφιστείες και άκαιρες συγκρίσεις από τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να θολώσει τα νερά. Ο κ. Σπίρτζης έχει θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης», υπογράμμισε.
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της πρόταση δυσπιστίας.
«Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και ξεχωριστή στην πρόταση δυσπιστίας. Αφορά στην κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια και όλους του άξονες. Ο κυρίαρχος άξονας ήταν το έγκλημα στα Τέμπη. Εκεί υπάρχει το θέμα αποδοθεί δικαιοσύνη. Να αποτρέπουμε να μην πάει στην δικαιοσύνη είναι μεγάλο θέμα. Δεύτερον να δούμε να μην ξαναγίνει αυτό. Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια προωθητική πρόταση ώστε την επόμενη μέρα να έχει ο κόσμος μια εναλλακτική απελάτη στη ΝΔ. Δεν πήγαμε με εκδικητικό τρόπο για κανέναν. Παραιτήθηκαν δυο υπουργοί του κ. Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου, με την ανάδειξη του θέματος από τον κ. Ανδρουλάκη. Το κόστος που είχε ο κ. Μητσοτάκης το είχε από το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει το επίπεδο της δικαιοσύνης και το πολιτικό ζήτημα», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε στην συνέχεια πως, «είναι ντροπιαστική η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη ότι θέλει να φέρει ξένους παρατηρητές στις εκλογές. ακολουθεί πολιτικές Τραμπ με αυτά που κάνει που αμφισβήτησε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτός που λύνει και δίνει τις απαντήσεις είναι ο ελληνικός λαός. Σε δυο μήνες θα έχουμε μια πραγματική δημοσκόπηση, δημοσκόπηση κάλπης».
«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ζητήσαμε παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης λόγω της κλιμάκωσης και των αποκαλύψεων. Χθες αυτό που έκαναν οι βουλευτές είναι να επιβεβαιώσουν τη διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και της κοινωνίας. Δεν θεωρώ ότι έχουμε να εξηγήσουμε κάτι σε σχέση με την κοινοβουλευτική ενέργεια της πρότασης δυσπιστίας», τόνισε κλείνοντας η κ. Κασιμάτη.
Υπήρχε προσυνεννόηση των κομμάτων για την πρόταση δυσπιστίας;
«Δεν υπήρχε προσυνεννόηση με κανένα κόμμα, όλα έγιναν με διαφάνεια, νομίζω ότι το θέμα θα πρέπει να κλείσει. Είναι θεμιτό να θέλουν να πάρουν κάτι θετικό από τις ευρωεκλογές, είναι θεμιτή διαδικασία», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Κωνσταντινόπουλος.