Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιός είναι ο μονόφθαλμος που "βλέπει" πτώση της Tesla

Ποιός είναι ο μονόφθαλμος που “βλέπει” πτώση της Tesla

Εάν είσαι ο Elon Musk, το να ποντάρει κάποιος εναντίον της Tesla, είναι μάλλον αδιάφορο. Εάν όμως αυτός που ποντάρει, είναι ο ίδιος άνθρωπος που πρώτος πρόβλεψε την κρίση του 2008, βγάζοντας έναν… σκασμό λεφτά, τότε έχεις πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Πολύ δε περισσότερο εάν αυτός ο άνθρωπος κρατά στα χέρια του περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές της εταιρείας σου.

Ο λόγος για τον Michael Burry, γνωστό και ως “The big short” από την ομώνυμη ταινία που γυρίστηκε για χάρη του. Η εταιρεία του Burry, Scion Asset Management, είναι bearish εναντίον 800.100 μετοχών της Tesla, αξίας 534 εκατ. δολαρίων της Tesla, από τις 31 Μαρτίου του 2021. Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον έχει το δικαίωμα να πουλήσει μετοχές της βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Και, αν το κάνει αυτό, ίσως να πυροδοτήσει ένα sell-off στην -ως τώρα- darling της Wall Street, η οποία έκλεισε σε ιστορικό υψηλό στις 26 Ιανουαρίου, στα 883,09 δολάρια, μετά από ένα ετήσιο ράλι κατά τη διάρκεια του οποίου κατέγραψε κέρδη σχεδόν 700%. Ωστόσο, έχασε το 1/4 της αξίας της έως τα τέλη Μαρτίου ενώ βρίσκεται κατά 35% χαμηλότερα από το υψηλό που κατέγραψε τη Δευτέρα. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Burry;

Aπό την πιο τρυφερή του ηλικία, πάλεψε με τον καρκίνο και έχασε το ένα του μάτι. Σπούδασε ιατρική, αλλά είχε τέτοιο ταλέντο στις επενδύσεις που ως… ερασιτέχνης έκανε τις μεγαλύτερες εταιρίες επενδύσεων να τον ακολουθούν. Έγινε το αντικείμενο βιογραφικής ταινίας “The big short” που πήρε Όσκαρ. Έγινε διάσημος όταν, από τις αρχές του 2007, προέβλεπε το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων και την παγκόσμια κρίση που ακολούθησε. Έκτοτε, κάθε “χρησμός” του, λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη.

Περίπου 13 χρόνια πριν, όταν τίποτα δεν προμήνυε την κατάρρευση του… (οικονομικού) σύμπαντος που θα ερχόταν και θα μας ταλάνιζε για μια δεκαετία και πλέον, ο Burry δεν είχε προβλέψει απλά την κατάρρευση του real estate και των τραπεζικών κολοσσών: Είχε κάνει ένα ιστορικό σορτάρισμα, ποντάροντας, ουσιαστικά, στην κατάρρευση αυτή καθεαυτή. Και -δυστυχώς- επιβεβαιώθηκε, βγάζοντας περίπου 700 εκατ. δολάρια για τον εαυτό του και άλλα τόσα για τους πελάτες του. Πρωτίστως είχε ποντάρει εναντίον ενεχυριακών ομολόγων του real estate.

Σήμερα, διαχειρίζεται περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, ίσως διαβλέποντας την υποχώρηση των big tech που είναι σε εξέλιξη σήμερα, πούλησε ένα μεγάλο μέρος -αν όχι όλες- των πέντε μετοχών που κυριαρχούσαν στο portfolio του. Σύμφωνα με έγγραφο 13F της επιτροπής κεφαλαιαγοράς των HΠA, ο Burry έχει διακρατήσει ως μεγαλύτερο holding τη μητρική της Google, Alphabet INC, όμως πούλησε το 50% της call position που κατείχε σε αυτή.

Παρότι άφησε ένα σημαντικό ποσοστό στη μητρική της Google, η Alphabet παραμένει η μεγαλύτερη call position στο fund του, έχοντας ύψος 58 εκατ. δολαρίων, δηλαδή 17,8% του συνολικού του portfolio, το οποίο μετράται σε 330 εκατ. δολάρια. O ίδιος έχει ξοδέψει 113 εκατ. δολάρια για να αγοράσει 80.000 call positions στη Google, που είναι συμβόλαια τα οποία δίνουν στον κάτοχο την επιλογή να αγοράσει μια μετοχή σε προκαθορισμένη τιμή, σε όποια χρονική στιγμή επιλέξει ο ίδιος. Πούλησε επίσης 50% της θέση του στη Facebook, 38% της θέσης του στη GameStop και όλες του τις θέσεις στις Booking Holdings και Bed Bath & Beyond.

Κάτι παρεμφερές συνέβη και με την Tesla. Όταν οριστικοποιήθηκε η εισαγωγή της στον S&P 500, η μετοχή της έχει εκτοξευθεί πιο… ψηλά από τα διαστημόπλοια της SpaceX, κατά 575% με τον Burry να σχολιάζει ότι πρόκειται περί διαπραγμάτευσης «σε γελοία επίπεδα». Aπευθυνόμενος προς τον Elon Musk, o Burry τον συμβούλευσε «εάν υπάρχουν αγοραστές, πουλήστε αυτό το Tesla σουφλέ», χρησιμοποιώντας την έκφραση του Musk προς τους εργαζομένους ότι η μετοχή της Tesla θα συντριβεί «σαν σουφλέ κάτω από βαριοπούλα», εάν δεν εξορθολογιστούν τα κόστη και δεν εμφανιστεί κερδοφορία. Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, το tweet του Burry λειτούργησε ως… πυροκροτητής για πολλούς κατόχους μετοχών της Tesla, οι οποίοι επιδόθηκαν σε ένα κρεσέντο πωλήσεων, οδηγώντας την τιμή της σε υποχώρηση.

Σήμερα, η μετοχή της Tesla βρίσκεται υπό πίεση, ενώ ο Musk βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της τοποθέτησης και των “παιχνιδιών” που κάνει με τα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε, όπως έχουμε ξαναπεί, ίσως το λάθος του ήταν ότι σύνδεσε τη μετοχή της Tesla με την τιμή του bitcoin, ενός προϊόντος με τεράστια μεταβλητότητα. Αλλά αυτό το θέμα, αξίζει να το αναλύσουμε σε άλλο ρεπορτάζ…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ