Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιοι παράγοντες ξεμπλόκαραν το χρηματιστήριο

Ποιοι παράγοντες ξεμπλόκαραν το χρηματιστήριο

Σε νέα υψηλά 19 μηνών και στα επίπεδα που είχε προ πανδημίας διαπραγματεύεται πλέον ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ολοκληρώνοντας – και ενώ απομένει μια συνεδρίαση – με τον καλύτερο τρόπο έναν Αύγουστο που έκανε απρόσμενα τη θετική έκπληξη. Ο Γ.Δ. του Χ.Α. έκλεισε χθες στις 929,26 μονάδες, επίπεδα που είχε να κλείσει από τις 29 Ιανουαρίου 2020, ήτοι πριν την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας.

Ήταν μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη που όμως ήρθε με χαρακτηριστική καθυστέρηση έναντι των διεθνών αγορών και των κύριων χρηματιστηριακών δεικτών τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, που από τα μέσα του 2020 είχαν υποσκελίσει τη ζημιά από τον Covid-19 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 βελτιώνουν διαρκώς τα ιστορικά τους ρεκόρ.

Αντιθέτως, η ελληνική αγορά λόγω του τραπεζοκεντρικού προφίλ αλλά και λόγω άλλων παραγόντων όπως είναι η αυξημένη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στις επιδόσεις του τουρισμού, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει πρωτύτερα το πάρτι των ξένων αγορών, παραμένοντας ουραγός σε διεθνές επίπεδο.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα επανάκτησε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και χθες «έσπασε» τα προηγούμενα υψηλά της 14ης Ιουνίου και τις 927,29 μονάδες, είναι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Η αγορά δείχνει σημάδια απελευθέρωσης και στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος με αρκετές εντολές αγοράς να μπαίνουν στο σύστημα, ενώ είναι πολύ θετικό ότι αυξήθηκε σημαντικά και η αξία συναλλαγών.

Από τα 30 και τα 35 εκατ. ευρώ του προηγούμενου διαστήματος, χθες ο τζίρος ανήλθε στα 62,06 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 21 συνεδριάσεων.

Τα θετικά μαντάτα από τις επιδόσεις του τουρισμού ήταν ο κύριος καταλύτης που έδωσε την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αγοραστές και αποθάρρυνε τους πωλητές κατά το μήνα που φεύγει. Συνδυαστικά με την πορεία του τουρισμού, θετικός καταλύτης για την αγορά ήταν τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν όμιλοι – οδηγοί της αγοράς, όπως ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Coca Cola HBC, Τιτάν, ενώ η ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Η εναλλαγή των πρωταγωνιστών και ο κλάδος ενέργειας και υποδομών

Κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων συνεδριάσεων του Αυγούστου και κυρίως της χθεσινής, ήταν η διάχυση της ρευστότητας σε όλων σχεδόν των ειδών τις μετοχές. Για άλλη μια φορά ξεχώρισαν οι ενεργειακές και οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου των υποδομών και των κατασκευών, με την Ελλάκτωρ να κερδίζει άνω του 7%, τα ΕΛΠΕ στο +5,93%, την ΕΥΔΑΠ +5,65%, ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν οι Μυτιληναίος, Viohalco, EXAE, Motor Oil, Coca Cola HBC, ElvalHalcor, Εθνική, Τιτάν και Σαράντης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.225,94 μονάδες (+1,65%) απέχοντας όμως από τα υψηλά 18 μηνών που βρέθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ ο δείκτης Mid Cap έκλεισε σε νέα υψηλά 10ετίας και στις 1.519,90 μονάδες, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των ημερών.

Στον Mid Cap, η Fourlis ξεχώρισε με ράλι +6,97%, η Cenergy Holdings +5,53%,  ΕΥΑΘ +5,22%, AVAX +4,87%, Ικτίνος +4,71%, Έλτον +2,44% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς οι αγοραστές ήταν κυρίαρχοι, καθώς 90 μετοχές έκλεισαν με άνοδο έναντι μόλις 32 που υποχώρησαν. Ο Αύγουστος και ενώ απομένει η σημερινή συνεδρίαση ήταν λίαν κερδοφόρος για την αγορά, με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται σε ποσοστό 4,62%, ο FTSE 25 κερδίζει 4,37%, ο τραπεζικός μόλις +3,81%, ενώ ο Mid Cap ξεχωρίζει με άνοδο 5,91%.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές που ξεχωρίζουν το μήνα που φεύγει, στον Large Cap πρώτη είναι η Ελλάκτωρ με επίδοση 22,48%, η ΔΕΗ είναι στο +12,04%, ΕΥΔΑΠ +9%, ΟΤΕ +8,88%, Τέρνα Ενεργειακή +8,50%, ΕΛΠΕ +8,32%, ΟΠΑΠ +8,29%, Εθνική +7,28% κ.ο.κ. Στον Mid Cap ξεχωρίζουν επίσης οι κατασκευές – ενέργεια, με την AVAX στο +13,45% και την Intrakat +34%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ