Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠοιες μετοχές ξεχώρισαν το Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν το Φεβρουάριο στο Χρηματιστήριο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μπορεί ο Φεβρουάριος να είχε λιγότερες – εκ των πραγμάτων – συνεδριάσεις (είκοσι), όμως ήταν ένας ανοδικός μήνας για το χρηματιστήριο το οποίο κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της διόρθωσης του Ιανουαρίου, ενώ οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας βγήκαν με έμφαση στο προσκήνιο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε το Φεβρουάριο σε ποσοστό 5,73%, ο FTSE 25 είχε άνοδο 6,19%, ο Mid Cap κέρδισε 6,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,64%. Βεβαίως, οι απώλειες 7,36% που είχε ο Γ.Δ. τον Ιανουάριο δεν καλύφθηκαν, οπότε συνολικά το πρώτο δίμηνο του έτους ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,05%, με τις τράπεζες να έχουν πτώση 9,78%. Βεβαίως, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών δεν «υποστήριξε» το ανοδικό momentum καθώς υποχώρησε στα 57,9 εκατ. ευρώ έναντι 65 εκατ. ευρώ που ήταν οι μέσες συναλλαγές τον Ιανουάριο.

Κυρίαρχο στοιχείο της εικόνας του χρηματιστηρίου το μήνα Φεβρουάριο, ήταν η αφύπνιση των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, με τους επενδυτές – και διεθνώς – να μετακυλούν ρευστότητα προς μετοχές ομίλων που προεξοφλούν – έστω και δειλά αρχικά – το «γύρισμα» της οικονομίας. Κλάδοι όπως υποδομές, ενέργεια, κατασκευές, βιομηχανία και τουρισμός – ταξίδια βρέθηκαν στην αιχμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, τον τόνο στην ελληνική αγορά ειδικά την περασμένη εβδομάδα έδωσαν οι ανακοινώσεις μερισμάτων, τα αποτελέσματα, οι ελπίδες για άνοιγμα του λιανεμπορίου προσεχώς, αλλά και η αναβολή του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο των τυχερών παιχνιδιών.

Η μετοχή της Aegean Airlines, μετά από πολύ καιρό διαρκούς πίεσης, ξεχώρισε το μήνα Φεβρουάριο έχοντας τα περισσότερα κέρδη σε όλη τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 27,8%. Οι πληροφορίες για το άνοιγμα της βρετανικής τουριστικής αγοράς το Μάιο και οι μικρές ελπίδες για καλύτερη τουριστική σεζόν φέτος έναντι του 2020, ήταν οι αιτίες που «ξύπνησαν» τον τίτλο. Παρόμοια αφύπνιση έδειξαν και διεθνείς μετοχές που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο ταξιδιωτικό ή τουριστικό κλάδο, ο οποίος έχει πιεστεί τα μέγιστα, οπότε έχει λόγους αντίδρασης, σε κάθε μικρή ή μεγάλη θετική είδηση.

Η μετοχή της ΔΕΗ, συνεχίζοντας την… κούρσα από το 2020, ενισχύθηκε σε ποσοστό 26% το Φεβρουάριο, εν μέσω συνέχισης των πονταρισμάτων για επιστροφή σε βιώσιμη λειτουργία, την ίδια ώρα που λαμβάνει χώρα γενικευμένη αλλαγή προτεραιοτήτων στην Επιχείρηση, με στροφή σε «πράσινες» μορφές ενέργειας, κάτι που θα εξασφαλίσει και το μέλλον της.

Ο τίτλος της ΓΕΚ Τέρνα κατέγραψε άνοδο 18,5% εν μέσω μεγάλης κινητικότητας σε πολλά επίπεδα, η Viohalco ενισχύθηκε κατά 14,9%, με τη θυγατρική της Cenergy Holdings να κερδίζει 21,2%, με αφορμή τη νέα ανάληψη σημαντικών έργων στο εξωτερικό (καλώδια υψηλής τάσης στη Γαλλία).

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 10,1% το μήνα, με φόντο τις ελπίδες για άνοιγμα των καταστημάτων σύντομα, ενώ σημαντική ώθηση έδωσε η τετράμηνη αναβολή του νέου τρόπου φορολόγησης ανά δελτίο παιχνιδιού. Η Alpha Bank ενισχύθηκε κατά 9,3%, η Lamda Development +7,9%, Εθνική Τράπεζα +7,8%, Coca Cola HBC +7,4%, Fourlis +7,2%, OTE +6,2%, Μυτιληναίος +5,7%, Eurobank +5,7%, EXAE +5,40% και Jumbo +5,4%.

Στο χώρο του Mid Cap, πλην της Cenergy, κέρδη είχαν επίσης μετοχές όπως Κρι Κρι +9,3% με νέα ιστορικά υψηλά την περασμένη Πέμπτη στα 7,40 ευρώ, Autohellas +8,7% (έχει πιεστεί πολύ οπότε έχει λόγους αντίδρασης), Ικτίνος +8,3%, Quest Συμμετοχών 7,3%, Intracom Holdings +7,2%, Πλαστικά Θράκης +7% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς και ασχέτως κεφαλαιοποίησης, πρώτη το Φεβρουάριο ήταν η μετοχή της Ευρωσύμβουλοι με άνοδο 36,4%, ενώ καλές αποδόσεις είχαν οι Sato +29,2%, ΒΙΣ +19,5%, Vidavo +16,6%, Pasal +15,7%, Παΐρης +13,6%, Έλαστρον +13,6%, ΣΙΔΜΑ +12,9% κ.λπ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ