Αν θέλετε να έχετε μυαλό-ξυράφι μέχρι τα βαθιά γεράματα, τότε πρέπει να μη θυσιάζετε τον ύπνο σας χαζεύοντας στο διαδίκτυο ή ξενυχτώντας χωρίς λόγο. Αυτό συνιστούν επιστήμονες από τη Γαλλία, μετά από τα αποτελέσματα 25ετούς μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 8.000 άνδρες και γυναίκες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι 50plus που κοιμούνται 6 ώρες την ημέρα έχουν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η κακή συνήθεια να σπαταλάμε τον ύπνο μας αναίτια, εξαντλεί τον εγκέφαλο και αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να αναπτυχθεί άνοια μετά τα 65 έτη. Μάλιστα ο κίνδυνος αυτός δεν επηρεάζεται από άλλους κακούς παράγοντες για την εκδήλωσή της, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η άνοια είναι πάρα πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν άνθρωπο στους 14 μετά τα 65 έτη και έναν στους έξι στις ηλικίες άνω των 80 ετών. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εκδηλώσεως νόσου Αλτσχάιμερ ή αγγειακής άνοιας διπλασιάζεται ανά 5ετία μετά τα 65, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.
Η μελέτη
Αναλυτικά στη σχετική μελέτη εντάχθηκαν την περίοδο 1985-1988 σχεδόν 8.000 άνδρες και γυναίκες. Εκείνη την εποχή οι εθελοντές ήταν 40άρηδες. Έπειτα από 25 έτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου τους και τα κρούσματα της άνοιας μεταξύ τους
Όπως διαπίστωσαν, όσοι από αυτούς κοιμόντουσαν λίγο, διέτρεχαν σημαντικό αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. Στην πραγματικότητα, όσοι άνδρες και γυναίκες, κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στα 50 και τα 60 τους, είχαν κατά 30% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη ύπνου είναι στην καλύτερη περίπτωση παράγοντας που συμβάλει στην άνοια, λένε οι ερευνητές. Στη χειρότερη μπορεί και να είναι αιτία, αν και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί από την παρούσα μελέτη.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διάρκεια του ύπνου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Séverine Sabia, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων και στο University College του Λονδίνου (UCL). «Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί την άνοια. Σίγουρα όμως αποτελεί συμβάλλοντα παράγοντα στην ανάπτυξή της».
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στη διάρκεια 25 ετών παρακολούθησης, άνοια εκδήλωσαν οι 521 από τους συνολικά 7.959 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση ήταν τα 77 έτη.
Η συσχέτιση της έλλειψης ύπνου με την άνοια παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για την νευροεκφυλιστική νόσο, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας, καρδιαγγειακά νοσήματα.