Ξεκίνησε το 1958, όταν ο Ιωακείμ Διαμαντίδης – πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών – άρχισε να ασχολείται με την εισαγωγή διχτυών αλιείας και την μεταπώληση τους σε ψαράδες στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας και των περιχώρων. Έξι και πλέον δεκαετίες μετά, έχει καταστεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας διχτυών που εξειδικεύεται στο δίχτυ και τις κατασκευές του, «πλέκοντας» δίχτυα για ιχθυοκαλλιέργειες, αλιεία, αθλητισμό, σκίαση, προστασία, δίχτυα αντιανεμικά, καθώς επίσης και κάθε ειδική κατασκευή με βάση το δίχτυ.
Απασχολεί 100 άτομα προσωπικό με τα 70 εξ αυτών γυναίκες, έχει δημιουργήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις 10.000 τ.μ., εξάγει σε χώρες όπως Σαουδική Αραβία, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Νορβηγία και άλλα κράτη της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής.
Ο λόγος για την εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. που εδρεύει στη Νέα Μηχανιώνα και χθες ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο κλίμα μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.
«Δεν υπάρχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «τελικά δεν έχω συναντήσει καμία επιτυχημένη επιχείρηση στην οποία να μην υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων».
Οι επικεφαλής ΔΙΟΠΑΣ ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τον εξωστρεφή χαρακτήρα της παραγωγής – με εξαγωγές σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής – αλλά και για την καινοτόμα ερευνητική δραστηριότητα που υλοποιείται σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και το ΑΠΘ.
Οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ανέφεραν ότι έχουν αναπτύξει προγράμματα εκπαίδευσης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς έχει συγκροτηθεί τμήμα εκμάθησης ραφής διχτυών, μέσω του οποίου ειδικευμένο προσωπικό της βιομηχανικής μονάδας διδάσκει εθελοντικά παραδοσιακή ραφή διχτυών σε άνεργες γυναίκες της περιοχής. Τριάντα από τις γυναίκες που εκπαιδεύτηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο έχουν ενταχθεί στο προσωπικό της επιχείρησης.
Το ιστορικό με το όνομα ΔΙΟΠΑΣ
Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης – πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών της εταιρείας- είχε το παρατσούκλι Δίοπας. Το παρατσούκλι του δόθηκε (σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής) λόγω του βαθμού που είχε στο ναυτικό (Δίοπος). Έτσι, το 1993 τα παιδιά του Ιωακείμ Διαμαντίδη μετονόμασαν την εταιρεία, προς τιμήν του πατέρα τους, σε «Δίοπας Α.Ε.», όνομα που καθιερώθηκε ως κεντρικό brand έκτοτε.
Επενδύσεις
Η εταιρεία ολοκληρώνει φέτος ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και τις νέες εγκαταστάσεις 10.000 μ2, που βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν σχεδιαστεί με οικολογικά υλικά, ενώ θα λειτουργούν με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες.
Οι επενδύσεις προβλέπουν την προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού, τη δημιουργία ερευνητικού ενυδρείου και την κατασκευή νέων κτιριακών εγκαταστάσεων με οικολογικά υλικά, στις οποίες θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα και μέθοδοι αξιοποίησης του βρόχινου νερού ώστε να ανακατευθύνεται στο ερευνητικό ενυδρείο.
Η εξέλιξη με τα χρόνια
Μέχρι τις αρχές του 1960 τα δίχτυα που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα ήταν από βαμβακερό νήμα, γεγονός που αποτελούσε μεγάλη ταλαιπωρία στους ψαράδες της εποχής, αφού έπρεπε μετά το ψάρεμα να πλένουν και να στεγνώνουν τα δίχτυα τους για να μη σαπίσουν.
Με την ανακάλυψη του νάιλον οι Γιαπωνέζοι ξεκίνησαν να κατασκευάζουν δίχτυα από τέτοιο υλικό, με αποτέλεσμα οι ψαράδες πλέον να μην χρειάζεται να πλένουν και να στεγνώνουν τα δίχτυα τους μετά το ψάρεμα. Έτσι, δημιουργήθηκε αρχικά η ανάγκη εισαγωγής νάιλον διχτυών από την Ιαπωνία.
Μετά το θάνατο του Ιωακείμ Διαμαντίδη, το 1982, τα παιδιά του συνέχισαν το όραμά του πουλώντας δίχτυα αλιείας. Η εταιρεία σιγά σιγά εξελίχθηκε και στη συνέχεια άρχισε την μεταποίηση έτοιμων διχτυών για την αλιεία.
Από το 2000 και μετά επέκτειναν τις δραστηριότητες με την κατασκευή διχτυών αθλητισμού, προστασίας, σκίασης και αντιανεμικών.
Μέχρι το 2014 η εταιρεία αγόραζε τα δίχτυα σε τόπια και είτε τα πουλούσε έτσι, είτε τα μεταποιούσε και στη συνέχεια τα εμπορευόταν σαν τελικά προϊόντα, ενώ από τότε, σε συνδυασμό με την έλευση της νέας (τρίτης) γενιάς στην εταιρεία, η Δίοπας Α.Ε. προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της επενδύοντας στον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για την παραγωγή των διχτυών.
Έκτοτε, έχει τη δυνατότητα να παράγει δίχτυα ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη από το μηδέν και σε κάθε σχήμα και μέγεθος. Μετά το 2014 η εταιρεία καθιέρωσε για πρώτη φορά το διχτυοκλωβό με κόμπο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες και προχώρησε πρώτη στην παραγωγή διχτυού με κόμπο στην Ελλάδα.
Η παντέντα
Το 2015 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), δημιούργησε μία διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα. Πρόκειται για το δίχτυ – πυραμίδα, μία απλή κατασκευή, αλλά παράλληλα μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό των ψαριών. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Το 2016 καινοτόμησε δημιουργώντας «αλεξίσφαιρα» δίχτυα, που μειώνουν σημαντικά το κόστος διαχείρισης των διχτυών και την κατανάλωση καυσίμων, ενώ από το 2017 η Δίοπας ξεκίνησε να συλλέγει τα παλιά δίχτυα και να τα στέλνει για ανακύκλωση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Δίοπας Α.Ε. είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2015 και έχει πλήρες εργαστήριο δοκιμής της αντοχής των διχτυών που κατασκευάζει όσων αφορά τον εφελκυσμό και την τριβή. Διαθέτει επίσης το ειδικό λογισμικό της εταιρείας Simrad μέσω του οποίου είναι δυνατή η ανάλυση, ο σχεδιασμός και η προσομοίωση της συμπεριφοράς των διχτυών στη θάλασσα με τελικό σκοπό την μείωση της κατανάλωσης των καυσίμων έως και 20%. Εκτός από δίχτυα, κατασκευάζει και εμπορεύεται παρεμφερή προϊόντα όπως νήματα, σχοινιά, μολυβδόσχοινα, συρματόσχοινα, γραδιά, νταλαμάνες, σύρματα, απόχες, φελλούς και σημαδούρες για ψάρεμα κ.α.