Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠληρώνουμε τα... χάδια Τραμπ - Γερμανίας σε Πούτιν - Ερντογάν

Πληρώνουμε τα… χάδια Τραμπ – Γερμανίας σε Πούτιν – Ερντογάν

Μπορεί κάποιοι να τα βάζουν – και δικαίως εν μέρει – με τον Τζο Μπάιντεν και την Ευρώπη, για τους χειρισμούς τους στο θέμα της Ουκρανίας. Αλλά η αναβίωση στο μυαλό του Βλαδίμηρου Πούτιν της Σοβιετικής Ένωσης και του Ταγίπ Ερντογάν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν ηθικούς αυτουργούς. Αυτούς που για τα δικά τους συμφέροντα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, χάιδευαν τόσο τον Πούτιν όσο και τον Ερντογάν. Απλά, τα αποτελέσματα αυτά των πολιτικών καλείται να τα πληρώσει σήμερα ολόκληρος ο δυτικός κόσμος.

Και για να μην αερολογώ, επί χρόνια ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να κάνει μπίζνες άφηνε στο διεθνές πεδίο τόσο τον Πούτιν όσο και τον Ερντογάν, να κάνουν τα παιχνίδια τους στην περιοχή και αργά και σταθερά, να αποκτούν δύναμη, πραγματική ή φαντασιακή.

Από κοντά, για τους δικούς της λόγους, οικονομικούς και όχι μόνο, βρισκόταν και η Γερμανία τόσο της Μέρκελ, όσο και των προκατόχων της.

Οι μπίζνες για ΗΠΑ και Γερμανία ήταν πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Σήμερα, άπαντες διαπιστώνουμε ότι όταν ταΐζεις το «τέρας», το πιθανότερο δεν είναι να χορτάσει, αλλά κάποια στιγμή να γυρίσει και να φάει και εσένα.

Δυστυχώς ο δυτικός κόσμος δεν παίρνει τα ιστορικά του μαθήματα. Τα ίδια έκανε όταν ξεκίνησε τα παιχνίδια του στην Ευρώπη και ο Χίτλερ. Όταν το πήρε είδηση, ήταν πλέον αργά και χρειάστηκε να θυσιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι και να καταστραφούν οι οικονομίες πολλών χωρών, για να καταλάβουμε πως όταν χτυπάει η πόρτα του διπλανού μας, δεν αρκούν μόνο οι οικονομικές κυρώσεις.

Κυρώσεις βέβαια που η Ευρώπη δεν τόλμησε ποτέ να επιβάλλει στην Τουρκία, που προηγήθηκε – αν μη τι άλλο – του εγχειρήματος Πούτιν!

Αλλά εκεί ο δυτικός κόσμος σφυρίζει αδιάφορα, παρόλο που ο Ερντογάν, δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που κάνει σήμερα ο Πούτιν.

Δεν κατηγορώ, ούτε αθωώνω κανέναν για τα όσα συμβαίνουν. Απλά υπενθυμίζω και καταγράφω τα γεγονότα, μπας και σταματήσουμε επιτέλους να φερόμαστε σαν την Πόντια…πόρνη.

Η ΕΕ πρέπει κάποτε να καταλάβει, ότι για να την υπολογίζουν φίλοι και εχθροί, πρέπει να αποκτήσει ισχύ. Τόσο στην εξωτερική πολιτική, όσο και στην άμυνα. Αν θέλει να γίνει πραγματική ένωση. Εάν όλα γίνονται για το…ευρώ, τόσο θα διολισθαίνει και τόσο θα ανοίγουν την πόρτα της, για να εισβάλλουν οι κάθε λογής Πούτιν και Ερντογάν.

Όσο για αυτούς που ακόμη ονειρεύονται την επιστροφή Τράμπ, ας καταλάβουν τα εγκληματικά λάθη που έκανε χαϊδεύοντας, με το αζημίωτο, πρόσωπα όπως ο Βλαδίμηρος και ο Ταγίπ…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ