Σάββατο, Ιανουάριος 18, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες

Πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες

Πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών, ενώ το 80% νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών. Τα παραπάνω τόνισε  καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνη και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε χαμηλή, στα 26 χρόνια.

«Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Ο ιός είναι πανέξυπνος και βρίσκει τρόπους να επιβιώνει. Γι΄ αυτό εμφανίζεται αυξητική τάση στο σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μας», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον που μπορεί να υπάρχουν ευπαθείς ομάδες, επιστρέφοντας από διακοπές. Συρροές, ωστόσο, εντοπίζονται και σε εργασιακούς χώρους που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό.

«Προς το παρόν παρατηρείται μια μικρή μόνο αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην επικράτεια. Έχουμε συνολικά 670 νοσηλευόμενους ενώ τις τελευταίες επτά μέρες είχαμε συνολικά 537 νέες εισαγωγές. Ο μέσος όρος των ηλικιών που εισάγονται στο νοσοκομείο έχει μειωθεί γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη μη σημαντική επιβάρυνση του ΕΣΥ προς το παρόν καθώς οι νέοι ασθενείς εμφανίζουν γενικά ηπιότερη νόσο και χρειάζονται λιγότερες μέρες νοσηλείας».

Πολύ υψηλότερος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό περιστατικών, τόνισε η Λοιμωξιολόγος: «Αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε» είπε και συνέχισε: «Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικους 55 με 64 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Η μετάλλαξη Δέλτα η αιτία της νέας έξαρσης

Η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού και δη της μετάλλαξης Δέλτα έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο, τόνισε πως  στην έξαρση συμβάλλει πολύ και η χαλάρωση των μέτρων.

«Το χειμώνα χρειάστηκαν 4 με 5 εβδομάδες για να δούμε αντίστοιχη αύξηση κρουσμάτων» επισήμανε η λοιμωξιολόγος, σε μια περίοδο όπου ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ενάντια στην πανδημία.

Ωστόσο, για την ώρα παρατηρείται μικρή μόνο αύξηση των νοσηλευομένων στην επικράτεια, ενώ μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. Σήμερα ένας στους δύο είναι νέοι ηλικίας κάτω των 54 ετών, ενώ, αντίθετα, στο τέλος Μαρτίου, 7 στους 10 ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 54 ετών.

Πώς μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας

«Μπορούμε να ανακόψουμε την πορεία της πανδημίας» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία κάλεσε τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να αυξήσουμε «δραστικά και άμεσα την εμβολιαστική μας κάλυψη». Παράλληλα, ζήτησε να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας ως προς τα μέτρα υγιεινής και τήρησης αποστάσεων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως οι νέοι θα πρέπει να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές, καθώς δεν πρέπει να μεταφέρουν τον ιό από το νησί στο πατρικό τους. Όπως είπε, οι εμβολιασθέντες δύσκολα θα νοσήσουν, αλλά, ακόμη και τότε, οι πιθανότητες να νοσήσουν βαριά αλλά και να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι υπάρχει μία αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και «από τις 47 χώρες, οι 37 δείχνουν επιδείνωση». Όσον αφορά την Ελλάδα, εξακολουθεί να αυξάνεται ο νέος αριθμός τον διαγνώσεων. Ωστόσο όπως παρατήρησε, υπάρχει ήπια αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας, το οποίοι δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς μειώθηκε κατά 15% η επίπτωση στις ΜΕΘ, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, στις 100 ανά ημέρα. «Έχουμε αύξηση νοσηλευόμενων αλλά όχι σημαντική αύξηση των νοσηλίων στις ΜΕΘ προς το παρόν» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μειώθηκαν οι θάνατοι κατά 4%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμένων στους υγειονομικούς είπε ότι όσον αφορά στους γιατρούς το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 75% και στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες 69%, τονίζοντας ότι τα στοιχεία είναι προ δέκα ημερών.