Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Πατάει γκάζι» το έργο για τους συνδεδεμένους με 5G αυτοκινητόδρομους

«Πατάει γκάζι» το έργο για τους συνδεδεμένους με 5G αυτοκινητόδρομους

Προς την αφετηρία οδεύει το έργο για τους Συνδεδεμένους Αυτοκινητόδρομους (5G Corridors) με την πρώτη διαβούλευση για την δράση, η οποία θα συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 130 εκατ. ευρώ, να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι έως και 2025 ευρυζωνικά δίκτυα, έξυπνοι αισθητήρες και συστήματα μέτρησης, καθώς και ηλεκτρονικές υπηρεσίες να έχουν αναβαθμίσει το δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.

Ειδικότερα το πρότζεκτ «5G Corridors», προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς σε 6 ελληνικούς αυτοκινητόδρομους ώστε να υποστηρίζουν τη συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων οικοσυστημάτων γύρω από αυτοκίνητα και άλλα μέσα μεταφοράς.

Μέσω των παραπάνω αναμένεται να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας και νέοι επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στον κλάδο της αυτόνομης κινητικότητας.

Αναλυτικότερα και με βάση τα όσα προκύπτουν από τη δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου η κάλυψη 5G θα αφορά τη δημιουργία της κατάλληλης υποδομής που θα εξυπηρετήσει τη Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Κινητικότητα (CAM) σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας που ανήκουν στο βασικό δίκτυο των λεγόμενων Trans-European Transport Networks (TEN-T).

Πρόκειται για 2.397 χλμ του εθνικού δικτύου της χώρας και συγκεκριμένα:

-670 χλμ της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Κήποι Έβρου),

-550 χλμ της Αθηνών Θεσσαλονίκης (Αθήνα- Θεσσαλονίκη Εύζωνοι),

-417 χλμ της Ιονίας Οδού (Τσακώνα – Πάτρα – Ιωάννινα – Κακαβιά),

-205 χλμ της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα),

-105 χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας,

-64 χλμ της Αττικής Οδού (σύνδεση με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών),

-205 χλμ των εθνικών οδών της Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας – Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα) και

-181 χλμ των οδικών αρτηριών της Κεντρικής Ελλάδας.

Μέσω της δημόσιας διαβούλευσης το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναζητά την άποψη της αγοράς για το κόστος τις τεχνικές προδιαγραφές και άλλα που σχετίζονται με την ανάπτυξη δικτύων 5G στους αυτοκινητόδρομους. Κατόπιν επεξεργασίας των απαντήσεων, το υπουργείο θα προχωρήσει στην τελική διαμόρφωση πρόσκλησης για Αίτηση Παροχής Πληροφοριών (RFI) για το έργο των Συνδεδεμένων Αυτοκινητόδρομων με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου έως το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχετική μελέτη της Ευρωπαϊκής επιτροπής, εκτιμάται ότι το 2025 το ετήσιο όφελος από την εισαγωγή των δικτύων 5G στις μεταφορές θα ανέλθει στα 8,3 δισ. ευρώ για την ΕΕ, ενώ για τη χώρα το όφελος από την υλοποίηση των 5G δικτύων στις μεταφορές μπορεί να εισφέρει έσοδα ύψους 2,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 εφόσον η σταδιακή ανάπτυξη του δικτύου ξεκινήσει το 2021.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ