Η τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 44,2% σε ετήσια βάση με βάση το μηνιαίο δελτίο για τη βιομηχανία του ΙΟΒΕ και της Ελληνικής Παραγωγής. Την ίδια ώρα τον Απρίλιο η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 10,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 63,52 €/tCΟ2, κάτι που ανεβάζει τα κόστη για τη βιομηχανία.
Πάντως, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για την πορεία της βιομηχανίας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Αντώνης Κοντολέων, μιλώντας σε ημερίδα για την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία, στο ΕΒΕΑ την Τρίτη. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης συνολικά της Ευρώπης. Όπως είπε, λόγω της ενεργειακής κρίσης πολλές βιομηχανίες έντασης ενέργειας σταμάτησαν ή συρρικνώθηκαν (πρωτόχυτο αλουμίνιο, χαλυβουργίες, λιπάσματα), χωρίς μέχρι σήμερα να διαφαίνεται η επανεκκίνηση.
Αιτία η αβεβαιότητα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα για το κόστος ενέργειας και η έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων, ενώ ρόλο έχει παίξει ίσως και η εμμονή των Βρυξελλών στην πολιτική της πράσινης μετάβασης με κάθε κόστος. Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων, απουσιάζει μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική. “Κάντε συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ” είναι το μόνο που προτείνεται, κι αυτό ως παραίνεση. “Δεν εφαρμόζονται ούτε οι εγκεκριμένοι μηχανισμοί στήριξης” τόνισε,
Όσον αφορά την αγορά, παρά την πτώση των τιμών, οι υψηλές διακυμάνσεις παραμένουν, ενώ το 2023 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία ήταν υπερδιπλάσιο.
Μηδενικές τιμές
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατακόρυφης αύξησης των μηδενικών τιμών λόγω της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ ο κ. Κοντολέων τόνισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Ανέφερε δε ότι τον Απρίλιο η παραγωγή ηλεκτρισμού ξεπέρασε τη ζήτηση στο σύστημα 17 ημέρες, με αποτέλεσμα να περικοπούν περίπου 245 GWh πράσινης ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο των περικοπών που έγιναν όλο το 2023. Εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου οι περικοπές θα φθάσουν τη 1 TWh.
O AΔΜΗΕ αναγκάστηκε να περιορίσει τη δυναμικότητα στις διεθνείς διασυνδέσεις στο διάστημα από 3 ως 7 Μαΐου, ώστε να μηδενιστούν οι εισαγωγές τις επίμαχες ώρες μέσα στην ημέρα και για να προστατευτεί η ευστάθεια του συστήματος.
Ο κ. Κοντολέων αναφερόμενος στο αν είναι εφικτός ο στόχος το 80% από στοχαστική παραγόμενη ενέργεια εξέφρασε αμφιβολία. Αμφίβολη θεωρεί επίσης την επίτευξη της αύξησης της ζήτησης σε αντίστοιχα επίπεδα ώστε να αντισταθμίσει την παραγωγή από ΑΠΕ όλες τις ώρες ενώ σημείωσε ότι τα αναγκαία έργα για την πράσινη μετάβαση, όπως αποθήκευση, διασυνδέσεις, αντλίες θερμότητας, παραγωγή υδρογόνου και δέσμευση CΟ2 στις καμινάδες απαιτούν όμως χρόνο και χρήμα.