Στις 17 Μαΐου θα ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, μια εβδομάδα μετά το άνοιγμα των Δημοτικών, Γυμνάσιων και Λυκείων. Παράλληλα η διατήρηση του ραντεβού (SMS) στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας η Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, σήμερα το απόγευμα, κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η καθηγήτρια τόνισε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν επιθυμούσαν να συμπέσει το άνοιγμα των βρεφονηπιακών με τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια – τα οποία ανοίγουν στις 10 Μαΐου – γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επαναλειτουργία τους μια εβδομάδα μετά.
Μάλιστα υπενθύμισε ότι τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα. Επίσης ανέφερε ότι στη συνεδρίαση των ειδικών συζητήθηκε η συμμετοχή σε περισσότερες δραστηριότητες όσων επιλέξουν να εμβολιαστούν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.
Τέλος, τόνισε πως η διατήρηση του ραντεβού στο λιανεμπόριο προς το παρόν «είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό».
Σαφείς τάσεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας
Η καθηγήτρια είπε ακόμη πως τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν σε ανθρώπους 20 με 60 ετών, που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα στη χώρα μας. Ωστόσο οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία εμφανίζουν σταθερά πτωτική πορεία για 4η εβδομάδα, με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι στις 391 την ημέρα. Πλέον, ο αριθμός των νέων εισαγωγών είναι μικρότερος από εκείνους που παίρνουν εξιτήριο.
Ανεμβολίαστοι νέοι 35-55 ετών στις ΜΕΘ
Συνολικά, 4.900 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα και οι διασωληνωμένοι είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεμβολίαστοι.
Στις ΜΕΘ Covid-19 αντί των υπερηλίκων οι γιατροί βλέπουν πλέον ασθενείς 35 έως 55 ετών, που σήμερα αποτελούν το ¼ των διασωληνωμένων οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι.
«Ο καλός καιρός και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έφερε αισιοδοξία και χαμόγελο» είπε η λοιμωξιολόγος, η οποία τόνισε πως αυτό ήρθε «μετά από μια συλλογική και επώδυνη προσπάθεια πολλών εβδομάδων».
Να μη χαλαρώσουμε
Ανήσυχοι, ωστόσο, δηλώνουν στην Επιτροπή, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα χαλάρωσης» συνέχισε η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία είπε πως τα εμβόλια και ο καιρός δεν αρκούν σήμερα στην Ελλάδα για να ελέγξουν την πανδημία. «Ο στόχος του καθενός μας πρέπει να είναι επικεντρωμένος να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας», συμπλήρωσε.
Παραμένει το SMS στο λιανεμπόριο
H λοιμωξιολόγος τόνισε πως είναι ακόμη σημαντική η διατήρηση του ραντεβού με την αποστολή SMS στο λιανεμπόριο για τον έλεγχο της μετακίνησης των πολιτών από και προς τα καταστήματα: «Είναι σημαντική γιατί θεωρούμε ότι αυτό το μέτρο μειώνει σημαντικά τον συγχρωτισμό» είπε και συνέχισε: «Στενοχωριέμαι πολύ όταν ακόμη και σήμερα διάφοροι με ρωτούν αν θα πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός αποτελεί ξεκάθαρα το πιο ισχυρό μας όπλο. Όσοι δεν εμβολιάζονται θέτουν σε άσκοπο κίνδυνο τον εαυτό τους και τους γύρω τους», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία επανέλαβε πως βρισκόμαστε εν όψει ενός αγώνα δρόμου για να προλάβουμε να εμβολιαστούμε πριν την ανάπτυξη πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων.