Τα πρώτα καλά νέα έρχονται από τον αριθμό των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των νεκρών που τις τελευταίες δυο εβδομάδες, παρατηρείται μια σταθερή μείωση. Την ίδια ώρα αρκετές περιοχές μπήκαν στο βαθύ κόκκινο μετά το συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε πλατείες και έξω από εκκλησίες το Πάσχα. Τα παραπάνω επισήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου στην σημερινή συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας. Μαζί της ήταν ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Η κυρία Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι τώρα βλέπουμε στα κρούσματα το «αποτύπωμα» του Πάσχα, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ευθύνονται και τα αυξημένα τεστ. Προειδοποίησε δε πως «άλλο η άρση περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση».
Επίσης τόνισε ότι για μια ακόμη εβδομάδα μειώνεται το ποσοστό θετικότητας, ο αριθμός των νέων εισαγωγών και των διασωληνωμένων, αλλά και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας. Πλέον, ο δείκτης Rt κυμαίνεται στο 0.83.
Ακόμα αναφέρθηκε στις περιοχές που φάνηκε έντονα το αποτύπωμα από τη μετακίνηση του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη έξαρση νέων μολύνσεων καταγράφηκε στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Νάξο και Σκιάθο.
Νέοι 20-36 ετών όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό
Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών, είπε η καθηγήτρια. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους», πρόσθεσε. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικους δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ.
Πάντως, τόνισε, πως όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και πρόσθεσε: «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας», σημείωσε.
Ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν με τα self test
Η καθηγήτρια επεσήμανε πως άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια», είπε.
Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι, όπως είπε, πως -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν.
«Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι.
Μαγιορκίνης: Το ΕΣΥ αποσυμπιέζεται σιγά –σιγά
Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.
Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.