Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Παπαευαγγέλου: «Κίνδυνος για τη Βόρεια Ελλάδα από τον Covid-19. Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων»

Παπαευαγγέλου: «Κίνδυνος για τη Βόρεια Ελλάδα από τον Covid-19. Έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων»

Αυξητική τάση στα κρούσματα του κορωνοϊού που κυμαίνονται από 11εως και 36% εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που έχει σημάνει το συναγερμό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που χθες είχε επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να μην ξεφύγουν τα πράγματα όπως πέρυσι. Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχαν η καθηγήτρια ΠαιδιατρικήςΛοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επιδημιολόγος και μέλος της ίδιας επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κυρία Γκάγκα μάλιστα ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών covid-19 τόσο στις απλές κλινες όσο και στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά της η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σήμερα, υπάρχουν 20.000 ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού σε όλη την επικράτεια.

Χαρακτήρισε ανησυχητική την εικόνα που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα αναφέροντας ότι: «Τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία».

Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε ημερήσια βάση την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 192.000 τεστ ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,16%.

Είπε επίσης πως παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

«Καταγράφτηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον, τουλάχιστον 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται είναι ηλικίας 45-65 ετών».

Χαμηλό ποσοστό νοσηλειών στις ηλικίες 12-18

Αναφερόμενη στην εικόνα κορωνοϊού στα σχολεία, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε  πως ο αριθμός των θετικός self test στα σχολεία παραμένει σταθερός και αυτό σημαίνει ότι δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, παρά την τάση αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, οι νοσηλείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των νοσηλειών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Λειτουργεί το testing στα σχολεία

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε σε μια ακόμη νέα μεγάλη μελέτη από τη Βρετανία, η οποία έδειξε πως η μετάδοση εντός των σχολείων ήταν σπάνια: « Με το τακτικό τέστινγκ αντί της καραντίνας, μειώθηκαν σημαντικά μολύνσεις και απομονώθηκαν αποτελεσματικά οι στενές επαφές. Αυτό δείχνει πως αρκετές χώρες ακολουθούν την τακτική της επιτροπής ειδικών, που έχει τροποποιήσει τις προϋποθέσεις για κλείσιμο ενός τμήματος εξαιτίας εντοπισμού κρουσμάτων κορωνοϊού».

Προχωράει ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17

Συνολικά το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου είπε η καθηγήτρια.

«Συγκεκριμένα πάνω από 60.000 12-14 ετών και πάνω από 15.000 έφηβοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κάνει την πρώτη δόση» τόνισε η καθηγήτρια και ολοκληρώνοντας την ομιλία της ανέφερε έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, «ήταν ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονέων» όπως είπε με νόημα.

Μαγιορκίνης: Σταθερή η πανδημία στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι οι εισαγωγές νέων κρουσμάτων έχουν μειωθεί στις περίπου 200 ανά ημέρα, και αυτό δείχνει ότι η πανδημία είναι σταθερή στη χώρα και ίσως να  αρχίζει λίγο να συρρικνώνεται:  «Την τελευταία εβδομάδα, είχαμε μείωση κατά 11% των θανάτων και 6% στον αριθμό των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ».

Ωστόσο τόνισε ότι αναμένεται εξάπλωση της πανδημίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες ο καιρός κρυώνει ταχύτερα και είναι χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών γι΄αυτό και συνέστησε στις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν.