“Η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε συναθροίσεις έξω από το σπίτι είναι οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, καθώς ο ιός στην οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας ξεγελάσει”. Με αυτά τα λόγια η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου περιέγραψε τη δύσκολη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με θέμα την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Η κυρία Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν 26.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με μέσο όρο 2.800 κρούσματα την ημέρα. “Υπάρχει διασπορά στην κοινότητα, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, και η μετάδοση συνεχίζεται” είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται σε όλη τη χώρα με κορωνοϊό, με έναν μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να αυξάνει ενώ η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.
Η καθηγήτρια έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε: «Η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, που ο ιός είναι παντού, θα αυξήσει την επιδημιολογική επιβάρυνση. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων, ενώ το Rt βρίσκεται στο 1,02. Η όποια χαλάρωση αυτή τη στιγμή θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι» τόνισε.
«Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 5,3% και περιμένουμε με την αύξηση των τεστ να δούμε να μειώνεται ο δείκτης θετικότητας» όπως είπε.
Στο 91% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη
Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ έφτασε στο 86% στην επικράτεια και στο 91% στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, παρατηρείται αύξηση και στον αριθμό των θανάτων.
Η κυρία Παπαευαγγέλου, πάντως, είπε ότι πλέον στις εντατικές οι γιατροί βλέπουν άτομα 65-74 ετών και όχι από 75 ετών και πάνω τονίζοντας πως: «Τα οφέλη του εμβολιασμού είναι σαφή».
Μαγιορκίνης: Εύθραυστη ισορροπία
Από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε πως παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων σε περισσότερους από 80 ανά ημέρα: «Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, επιβαρύνθηκε σε ποσοστό λίγο πάνω από το 6%. Στην Αττική, η επιδημία παρουσίασε συρρίκνωση 5% με δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε μικρή αύξηση με ενδείξεις σταθεροποίησης», είπε ο καθηγητής.
Τα self–test
Αναφερόμενος στα self test, ο καθηγητής ανέφερε πως 970.814 self test έχουν διατεθεί στους πολίτες ως σήμερα, ενώ περισσότερα από 2 εκατ. self test βρίσκονται ήδη σε όλα τα φαρμακεία. Μιλώντας για την αποτελεσματικότητα των self test, ο καθηγητής παρέθεσε τα αποτελέσματα του Public Health England σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με το οποίο η ακρίβεια των self test είναι ιδιαίτερα υψηλή.
«Θερίζει» η πανδημία σε όλο τον κόσμο
Μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 134 εκατομμύρια μολύνσεις και 3 εκατομμύρια θάνατοι από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, όπωςανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να αυξάνεται ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ανά τον κόσμο.
Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί συνολικά 42 εκατ. κρούσματα και 4.000 θανάτους την ημέρα.
Στη Βρετανία, η επιδημία δείχνει συρρίκνωση και σταθεροποίηση τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του αυξημένου αριθμού εμβολιασμένων.
Ρ. Μελά