Ο Φατίχ Τερίμ αποτέλεσε απρόσμενα μεγάλη “είδηση”, η οποία από μόνη της ξεπέρασε την ίδια την ομάδα του Παναθηναϊκού, με την πρόσληψή του. Όμως για λίγο! Διότι η δεδομένη εμπειρία του τούρκου προπονητή λειτούργησε από σήμερα (3/01) υπέρ της ομάδας, αφήνοντας αυτή να δουλέψει το παιχνίδι της.
Ο Παναθηναϊκός του Φατίχ Τερίμ δεν προλαβαίνει βέβαια να αλλάξει τόσο σύντομα την εικόνα του κι αυτό δεν είναι άλλωστε το ζητούμενο. Την ψυχολογία του νικητή θέλει να ανακτήσει, σε συνδυασμό με τις δικές του σκέψεις, όσο έχει “διαβάσει” τα χαρακτηριστικά του ρόστερ, έως τώρα.
Η τακτική προσέγγιση του Παναθηναϊκού από το ξεκίνημα του αγώνα είχε τη λογική της κυριαρχίας. Αυτο το στοιχείο δεν διαφέρει από εκείνο του παιχνιδιού του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όμως η διαφοροποίηση ήταν ότι η ανάπτυξη γινεται κυρίως από τον κεντρικό άξονα και όχι από τα άκρα.
Δεδομένο που ευνόησε το κάθετο ποδόσφαιρο σε αρκετές περιπτώσεις και αποσυντόνισε το κεντρικό δίδυμο του ΠΑΣ Γιάννινα. Έτσι βγήκε το γκολ, 1-0 του Φώτη Ιωαννίδη, στο πρώτο ημίχρονο (25′), από την κάθετη κίνηση των Ρούμπεν και Μπερνάρ.
Ένα ζήτημα που θα χρειαστεί δουλειά έχει να κάνει με τις επιστροφές στην άμυνα, όταν χάνεται η μπάλα. Καθώς η ομάδα ανέβαινε πολύ ψηλά, αφήνοντας έτσι αρκετούς χώρους στην πλάτη της.
Σε αυτή τη λογική των προωθήσεων, ο Βιλένα έπαιξε από την αρχή πιο ψηλά και αυτή η ιδέα απέφερε αποτέλεσμα με γκολ στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, 2-0 στο 48‘, το πρώτο του ολλανδού με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, την ημέρα των γενεθλίων του.
Όταν έγιναν τρεις αλλαγές μαζί από τον προπονητή του Παναθηναϊκού, ο Βιλένα άλλαξε ρόλο και έγινε δεξιός εξτρέμ, κάτι που επίσης συνέβη πρώτη φορά για εκείνον στην Ελλάδα, ενώ στην καριέρα του έχει παίξει μόλις μία φορά ακόμα.
Ο Τερίμ στο πρώτο του παιχνίδι έδειξε ότι θα εμπιστευθεί τον ολλανδό, περισσότερο από όσο το έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.
Η ομάδα των Ιωαννίνων – ως αντίπαλος – δεν είναι το ασφαλέστερο κριτήριο, προκειμένου να βγουν τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα. Είναι πάντως καλή συγκυρία, για κάθε προπονητή που ξεκινάει στη μέση της σεζόν, να μην αρχίζει με δύσκολους αγώνες.
Δεν υπάρχει προπονητής που να μη θέλει να δει τα χαρακτηριστικά των παικτών που καλείται να γνωρίσει. Αυτό είναι ένας παράγοντας που μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του συνόλου, καθώς οι ποδοσφαιριστές επιλέγουν, σε κάποιες περιπτώσεις, ατομικές ενέργειες, περισσότερες απο εκείνες που χρειάζονται.
Στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα αυτό συνέβη ελάχιστα, σε βαθμό που δεν επηρεάστηκε καθόλου το παιχνίδι του συνόλου. Ο Παναθηναϊκός πίεσε ψηλά, όπως το δούλεψε στις προπονήσεις, είχε ένταση στο παιχνίδι του και δημιούργησε αρκετές φάσεις.
“Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό. Παίξαμε καλά και σε κάθε παιχνίδι θα είμαστε καλύτεροι. Κυνηγήσαμε το γκολ και θα το κάνουμε πάντοτε”, δήλωσε ο Τερίμ.
Ο Τερίμ δεν θέλησε να ρισκάρει και κράτησε τον Παναθηναϊκό σε πιο συντηρητική ανάπτυξη μετά το 70′,προκειμένου να κρατηθούν δυνάμεις για τα παιχνίδια που ακολουθούν. Καταρχάς με τον Παναιτωλικό.
Ο Βαγιαννίδης είχε δοκάρι στο πρώτο ημίχρονο, μετά το 1-0 του Ιωαννίδη.