Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 1-0 : Δίκαια κατέκτησαν οι "πράσινοι" το κύπελλο σε...

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 1-0 : Δίκαια κατέκτησαν οι “πράσινοι” το κύπελλο σε τελικό- ντροπή!

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ χάρη στο πέναλτι του Αϊτόρ (34΄) και κατέκτησε το κύπελλο, το 19ο της ιστορίας του, με το «τριφύλλι» να επιστρέφει στους τίτλους μετά από 8 χρόνια. Οι “πράσινοι” ξεκίνησαν τον αγώνα από το πρώτο λεπτό με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αφήνοντας τους αντιπάλους τους εκτός, σε κάθε μονομαχία.

Η μεγαλύτερη νίκη στη μάχη των πάγκων για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήταν η πνευματική, καθώς οι ποδοσφαιριστές του παρουσιάστηκαν απολύτως προετοιμασμένοι για τις συνθήκες του τελικού. Διότι κατά τα άλλα καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε φρεσκάδα, σε αυτό το χρονικό σημείο της περιόδου.

Τίποτα δεν φάνηκε πάντως να επηρεάζει τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Ούτε η καθυστερημένη έναρξη λόγω της τραγικής και ντροπιαστικής εικόνας πριν τη σέντρα, με τα επεισόδια, ούτε στη συνέχεια και η διακοπή, στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου.

Ήταν εκείνοι πάντοτε που κυκλοφορούσαν τη μπάλα με καθαρό μυαλό, διατηρώντας την κατοχή χωρίς λάθη. Μπορεί να μη δημιουργούσαν ευκαιρίες, κρατούσαν πάντως μακριά τον ΠΑΟΚ από κάθε απειλή. Εκτός από τη φάση του 44΄με την εξ επαφής κεφαλιά του Άκπομ που έσωσε ο Μπρινιόλι.

Το γκολ με το πέναλτι του Αϊτόρ στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν αυτό που χώρισε τελικά τις δύο ομάδες έως το τέλος, παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημίχρονο κυριάρχησε μετά τις αλλαγές του Λουτσέσκου. Ο Γιοβάνοβιτς καθυστέρησε να κάνει τις δικές του και να ενισχύσει τη μεσαία του γραμμή, που στο μεγαλύτερο διάστημα του Β μέρους έδειχνε να μη μετρά τις ίδιες δυνάμεις.

Ο ΠΑΟΚ έβγαλε ευκαιρίες, όμως ο Παναθηναϊκός έδειχνε να έχει το επάνω χέρι στον τομέα της πίστης και της ψυχολογίας, δεδομένα που τον επιβράβευσαν. Η χρονιά έκλεισε με ιδανικό τρόπο για το τριφύλλι, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, που αποθεώθηκε στο τέλος, να φτιάχνει μια ομάδα-μοντέλο η οποία έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν.

Με άδεια χέρια μένει ο ΠΑΟΚ, ενώ είχε κατακτήσει και τους τέσσερις τελευταίους τελικούς, στους οποίους συμμετείχε.

Ο τελικός είδε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ωρών, καθώς ξεκίνησε περίπου 40 λεπτά μετά την προκαθορισμένη έναρξή του, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί στο ΟΑΚΑ, από τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία λόγω επεισοδίων. Επίσης ο Αϊτόρ δέχτηκε πέτρα στη διάρκεια του πανηγυρισμού του, για το γκολ και τότε ο αγώνας διεκόπη για μισή ώρα.

Η κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ, να χρειάζεται ξένο διαιτητή, τον Λαόθ, παγκόσμιας κλάσης, για να διοργανώσει έναν τελικό και παρ΄ όλα αυτά η εικόνα να ξεφτιλίζει το άθλημα τόσο άγαρμπα δεν έχει προηγούμενο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Γκατσίνοβιτς (75′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες (68′ Κουρμπέλης), Παλάσιος (90+4′ Σάρλια), Αϊτόρ, Ιωαννίδης (75′ Καρλίτος)

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Λύρατζης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (46′ Σίντκλεϊ), Κούρτιτς, Αουγκούστο (52′ Σβαμπ), Σοάρες (46′ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (62′ Μίτριτσα), Ζίβκοβιτς, Άκπομ (67′ Τσόλακ)

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ