Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠαναθηναϊκός: Διάδοχος του Γιοβάνοβιτς ο "αυτοκράτορας" Τερίμ!

Παναθηναϊκός: Διάδοχος του Γιοβάνοβιτς ο “αυτοκράτορας” Τερίμ!

Τα μάθατε τα νέα; Ο Παναθηναϊκός ανεβάζει τον πήχη. Δεν θα συνεχίσει δηλαδή να αρκείται και να πορεύεται πλέον με το δημοφιλές (σε βαθμό κουραστικό αλλά) και πέρα για πέρα αληθινό για τον Ιβάν Γιοβάνοβτις: “Μας έκανε ομάδα!”. Γυρίζει σελίδα και…λέει να πάει για πρωτάθλημα…

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό από την Τουρκία ότι, θα συμβεί αυτό που είχε τόσο μεγάλη ανάγκη αυτή η ομάδα, την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως την υπαγορεύει η ιστορία της. Να είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή του ανταγωνισμού, κυριαρχικά. Όχι με αγκομαχητά…

Εάν συγκρίνουμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Φατίχ Τερίμ θα αδικήσουμε το σέρβο. Καθώς ο 70χρονος τούρκος, με το παγκόσμιας απήχησης όνομα, είναι από τα μεγαλύτερα που θα έχουν δουλέψει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το 2001 τοποθετήθηκε ανάμεσα στους οκτώ καλύτερους προπονητές στον κόσμο. Ο Τερίμ έλαβε υποψηφιότητα για τον Προπονητή της Χρονιάς το 2008, ενώ το Eurospport τον χαρακτήρισε τον καλύτερο προπονητή στο Euro 2008, χάρη στην εκπληκτική εθνική Τουρκίας σε εκείνη τη διοργάνωση, η οποία άξιζε να βρεθεί στον τελικό. Το τουρκικό ψευδώνυμό του είναι Imperatore που σημαίνει: “Αυτοκράτορας“.

Ακόμα όμως κι αν αφήσει λοιπόν κανείς στην άκρη αυτή την αδόκιμη σύγκριση, ο ίδιος ο Γιοβάνοβιτς έκανε πολλά για να αδικήσει την ομάδα, κατά συνέπεια και τον εαυτό του.

Στη συνεργασία του με το Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος του έδωσε τα “κλειδιά” της ομάδας, ο Γιοβάνοβιτς έχτισε ένα σύνολο ανταγωνιστικό. Έκανε τον Παναθηναϊκό μετά από χρόνια σοβαρό διεκδικητή του πρωταθλήματος και τον οδήγησε ξανά στη φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δεν υπάρχει πάντως ομάδα χωρίς αδυναμίες και όταν αυτές αποκαλύπτονταν στο γήπεδο, την ώρα που η μπάλα “έκαιγε” και χρειάζονταν απαντήσεις, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς λειτουργούσε λες και δεν ήθελε να τις βλέπει.

Άρνηση; Έλλειψη ευελιξίας πιο σωστά, σε παραδείγματα πολλά που έχομε αναλύσει αμέτρητες φορές, σε βαθμό παρεξήγησης. Δεν είχε κανείς μαζί του κάτι προσωπικό. Απλά δεν είναι όλοι για όλα. Έφτιαξε συμπαγές σύνολο, δεν ανταποκρίθηκε όμως στον πρωταθλητισμό, χάνοντας ένα δικό του πρωτάθλημα, όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε.

Η χρονιά εφέτος δεν δείχνει να πηγαίνει όσο καλά θα μπορούσε και η ομάδα έχει αδυναμίες που “φωνάζουν”. Φάνηκαν δε περισσότερο στα παιχνίδια της Ευρώπης, ενώ το κλίμα στα αποδυτήρια δεν είναι πλέον το ίδιο καλό με τους παίκτες και τον προπονητή. Κάπως έτσι η συνεργασία θα τερματιστεί μετά από 2,5 χρόνια, διότι ο μεγαλομέτοχος του συλλόγου θεωρεί ότι ο Παναθηναϊκός με τον Γιοβάνοβιτς “τρύπησε το ταβάνι” του… 

Σύμφωνα με πηγές κοντά στην ιδιοκτησία, το τελευταίο διάστημα πάντως δεν φαινόταν ότι έρχεται τέτοια εξέλιξη. Κανείς δεν είχε διαγνώσει ότι στις προθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου ήταν η αλλαγή προπονητή τώρα, στη μέση της σεζόν.

Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι πρόκειται για μία απόφαση που ζύγιζε εδώ και καιρό ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού. Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από τη Μακάμπι Χάιφα, αλλά και η πτώση στην απόδοση της ομάδας, με τις πέντε ήττες στα οκτώ πρόσφατα παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, έφεραν έντονο προβληματισμό κι οδήγησαν τελικά στο διαζύγιο. 

Είναι δεδομένο ότι ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού θέλει περισσότερο από κάθε άλλη φορά να τελειώσει αυτό το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Που σημαίνει ότι δεν θα έδινε περιθώριο για νέες καθυστερήσεις στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, όπως συνέβη πέρυσι όταν στο ίδιο διάστημα σπαταλήθηκε αρκετός χρόνος για να αποκτηθεί ουσιαστικά ένας παίκτης πρώτης γραμμής, ο Μαντσίνι.

Έτσι κι αλλιώς ο τρόπος που χάθηκε πέρυσι ο τίτλος δεν άρεσε στον Γιάννη Αλαφούζο και όπως φαίνεται από τη διαχείριση της ομάδας εφέτος, δεν θα περίμενε με σταυρωμένα τα χέρια τη μοίρα του ξανά να τον αφήσει εκτός κορυφής.

Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Hurriyet» ο Τερίμ ανέφερε:

“Ναι, είναι αλήθεια. Συμφώνησα με τον Παναθηναϊκό. Τα βρήκαμε χθες. Θα ταξιδέψω στην Ελλάδα αύριο και θα βρίσκομαι στην προπόνηση το απόγευμα”.

Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν σήμερα (26/12) από τους Τούρκους ρεπόρτερ (δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα από την πράσινη ΠΑΕ) και κάνουν λόγο για συνεργασία των δυο πλευρών, η οποία θα έχει διάρκεια 1,5 χρόνου.

Τα social media στη γειτονική χώρα πήραν φωτιά, για το γεγονός ότι το “τριφύλλι” θα έχει τούρκους προπονητές ταυτόχρονα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τερίμ και Αταμάν συνδέονται από την κοινή αγάπη τους για τη Γαλατασαράι.

Το βιογραφικό του Φατίχ Τερίμ

Η προπονητική καριέρα του 70χρονου τεχνικού άρχισε το 1987, για μια διετία στον πάγκο της Ανκαραγκουτσού. Ακολούθησε η Γκέζτεπε και το 1990 ανέλαβε για 3 χρόνια την Κ21 της Εθνικής Τουρκίας, προτού βρεθεί και στον πάγκο της ανδρικής ομάδας, για άλλα 3 χρόνια.

Το 1996 πήγε για πρώτη φορά στην Γαλατασαράι, στην οποία είχε διαπρέψει ως παίκτης (327 παιχνίδια σε 11 χρόνια), κατακτώντας διαδοχικά Πρωταθλήματα τις σεζόν 1996-97, 1997-98, 1998-99 και 1999-2000, καθώς και δύο Κύπελλα (1998-99, 1999-2000). Την τελευταία χρονιά κατέκτησε και το Κύπελλο UEFA, που είναι και ο μοναδικός ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας.

Οι επιτυχίες αυτές του άνοιξαν την πόρτα του εξωτερικού. Σε Φιορεντίνα και Μίλαν δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο, με αποτέλεσμα να γυρίσει στην χώρα του.

Γαλατασαράι 2002-04, Εθνική 2005 – 2009, ξανά Γαλατά από το 2011 έως το 2013, Εθνική μέχρι το 2017 και μια ακόμα πενταετία στην Γαλατασαράι. Στα χρόνια αυτά κατέκτησε άλλα 4 Πρωταθλήματα με την αγαπημένη του ομάδα, ένα ακόμα Κύπελλο και αποχώρησε όντας με μεγάλη διαφορά ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου.

Συνολικά μετρά στο παλμαρέ του 8 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 4 Σούπερ Καπ και 1 Κύπελλο UEFA, έχει οδηγήσει σε επιτυχίες την Εθνική Τουρκίας (3η θέση στο Euro 2008) και αποτελεί τον κορυφαίο τεχνικό της γειτονικής χώρας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ