Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19«Παιδική ψυχολογία & Covid-19»: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού

«Παιδική ψυχολογία & Covid-19»: Διπλασιάστηκαν τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού

“Οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ψυχολογία των παιδιών είναι σημαντικές με κυριότερες το διπλασιασμό ποσοστών θλίψης και κατάθλιψης στους εφήβους αλλά και την αύξηση των αυτοτραυματισμών”. Με αυτά τα λόγια η υφυπουργός Υγείας Ζώη Ράπτη περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σκληρής καραντίνας, στην Ημερίδα Ημερίδα με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ & COVID-19».

Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, διοργάνωσε διαδικτυακά ο τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια για την προστασία της ψυχικής υγείας των πολιτών της Αττικής αλλά και των εργαζομένων της Αυτοδιοίκησης.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε την  πιλοτική λειτουργία Γραφείου Ψυχολογικής Υποστήριξης Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της προτεραιότητας που δίνει η διοίκηση στην προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, ανακοίνωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

«Στόχος μας να γίνει η Αττική, μία «πράσινη» Περιφέρεια Υγείας και Ευζωίας» δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Ράπτη: Διπλασιαστήκαν τα ποσοστά κατάθλιψης

Αναλυτικά στο χαιρετισμό της η υφυπουργός  Υγείας Ζ. Ράπτη αφού συνεχάρη τον κ. Πατούλη για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της Ημερίδας, επεσήμανε πως οι επιπτώσεις από την πανδημία στην  ψυχολογία των παιδιών είναι σημαντικές με κυριότερες το διπλασιασμό ποσοστών θλίψης και κατάθλιψης στους εφήβους αλλά και την αύξηση των αυτοτραυματισμών. «Η πανδημία  έφερε ραγδαίες αλλαγές στις ζωές των παιδιών» ανέφερε και τόνισε πως το Υπουργείο Υγείας έδωσε έμφαση στη δρομολόγηση δράσεων όπως η δημιουργία δομών για τη ψυχολογική στήριξη των παιδιών, η στήριξη της ψυχολογίας των συμπολιτών μας, η δημιουργία πλατφόρμας τηλεψυχιατρικής, αλλά και η δημιουργία κινητών ομάδων στήριξης της ψυχικής υγείας.

 Γραφείο Ψυχολογικής Υποστήριξης

Την πιλοτική λειτουργία Γραφείου Ψυχολογικής Υποστήριξης Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, ανακοίνωσε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης. Όπως ανέφερε η νέα αυτή Δομή θα παρέχει τη δυνατότητα βραχείας συμβουλευτικής υποστήριξης σε κάθε ενδιαφερόμενο, από ειδική επιστημονική ομάδα, εστιάζοντας:

– στις ψυχολογικές προκλήσεις της πανδημίας,

-σε  ευρύτερα θέματα ψυχολογικής επιβάρυνσης,

-στην ψυχική ενδυνάμωση του ατόμου,

-στη βελτίωση των επαγγελματικών σχέσεων,

– στην προώθηση της εποικοδομητικής επικοινωνίας στον εργασιακό μας χώρο.

«Η έγνοια μας στην Περιφέρεια Αττικής  για την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, όλων των ηλικιών, -από την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας και την άνοια,- αποτυπώνεται στο φάσμα των δράσεων που υποστηρίζουμε και των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει και μέσα από τη συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές» σημείωσε ο κ. Πατούλης και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 που δημιούργησε η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον ΙΣΑ.

Τα ειδικά τμήματα ψυχικής Υποστήριξης που οργανώθηκαν στο 1110 αποκλειστικά για την οικογένεια την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και για υποστήριξη οικογενειών νοσούντων από τον covid. Ήταν πρωτοβουλίες που ελήφθησαν από τον πρώτο μήνα, τον Μάρτιο του ’20∙ σημείωσε και πρόσθεσε πως επανδρώθηκε με ομάδα ειδικών κοινωνικών ψυχολόγων και ψυχιάτρων, ενώ συνεργάστηκε, μάλιστα, σε ερευνητικά πρωτόκολλα τόσο με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,- ως προς την έρευνα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του covid- 19 στους νοσούντες ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, για το ψυχοκοινωνικό αποτύπωμα της Πανδημίας στην κοινωνία μας, στο κάθε άτομο προσωπικά, στους εργασιακούς χώρους αλλά και στην κάθε οικογένεια.

Ποιους αφορά

Επισημαίνεται πως οι ειδικοί επιστήμονες, ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί  απαντούν δωρεάν καθημερινά, σε γονείς για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, όλων των ηλικιών:

-από νήπια και παιδιά προσχολικής ηλικίας που βρέθηκαν κλεισμένα στο σπίτι,

-ή και μεγαλύτερα παιδιά σε ότι αφορά την κοινωνικοποίηση ή την παρατεταμένη έκθεσή τους  στον υπολογιστή,

-παιδιά χωρίς διάγνωση, τα οποία μπορεί να εμφανίζουν ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα,

– παιδιά με διάγνωση ΔΕΠΥ, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητα, και αναπτυξιακά προβλήματα.

Κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επικοινωνεί καθημερινά απο τις 11.00 μέχρι τις  15.00 το πρωί για τηλεφωνική συμβουλευτική ή για προγραμματισμό δια ζώσης συνάντησης, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Παράλληλα  ανέφερε ότι υπηρεσίες Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας παρέχουν και τα ΚΕΠ Υγείας τα οποία δημιουργούνται στους δήμους της Αττικής με στόχο την Πρόληψη Υγείας.   

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως για τη διοίκηση της Περιφέρειας στόχος είναι να γίνει η Αττική μία «πράσινη» Περιφέρεια Υγείας και Ευζωίας και σ΄αυτό το πλαίσιο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδεικνύουμε ότι τασσόμαστε  στο πλευρό κάθε εργαζόμενου της Αυτοδικοίκησης , διότι για εμάς πρώτα είναι ο Άνθρωπος, όπως και ο θεσμός της οικογένειας, αλλά και η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών εργασίας για όλους. Η υγιής κοινωνία που οραματιζόμαστε, και η Υγιής Περιφέρεια που με συστηματικά βήματα οικοδομούμε στην Αττική,  προσδοκά τα μέγιστα από όλους μας».